Masovna kremacija za 23 đaka i nastavnika poginulih u školskom autobusu: Tuga do neba u gradiću Lan Sak

 
A. P.
A. P.
 
 
Čitanje: oko 2 min.
  • 0

Gradić u Tajlandu Lan Sak organizovao je danas masovnu kremaciju za 23 učenika i nastavnika, poginulih prošle nedelje u predgrađu Bangkoka kada se zapalio autobus koji je prevozio decu na školski izlet.

Kako je javila agencija AP, kremacija je obavljena blizu hrama u Lan Saku, u kojem se nalazi škola koju su pohađale žrtve.

U autobusu, koji se zapalio 1. oktobra na autoputu u severnom predgrađu Bangkoka, nalazilo se šest nastavnika i 39 učenika osnovnih i srednjih škola.

Vatra se tako brzo proširila da su samo 22 osobe uspele da pobegnu iz autobusa. Nakon što je u Bangkoku izvršena identifikacija teško spaljenih tela, posmrtni ostaci žrtava vraćeni su u rodni grad radi sahrane, koja je počela prošle nedelje.

Tragedija je izazvala nacionalno negodovanje zbog nedovoljnog broja bezbednosnih procedura i naterala vlasti da odmah preduzmu zakonske mere.

Uhapšeni su vozač autobusa, zbog navodne nesavesne vožnje, i šef kompanije koja je posedovala vozilo, zbog navodne nepažnje koja je prouzrokovala smrt.

Zvaničnici transportnog preduzeća bili su pod nadzorom nakon što su se pojavile informacije da je autobus prošao inspekciju oko četiri meseca pre požara.

Nakon nesreće, istražitelji su otkrili da je autobus bio opremljen sa 11 kanistera prirodnog gasa, iako je imao dozvolu za samo šest.

Zvaničnici su rekli da je autobus, koji je bio star više od 50 godina, modifikovan da radi na komprimovani prirodni gas (CNG) koji se često koristi, posebno u komercijalnim vozilima, radi uštede novca.

Iz policije su naveli da veruju da se gasna cev iz jednog od kanistera olabavila, a da su varnice zapalile gas koji je curio.

Više od 13.000 autobusa na CNG dobilo je nalog da se pregleda u roku od 60 dana, dok je Ministarstvo prosvete u međuvremenu obustavilo školska putovanja.

Kremacija u provinciji Utai Tai održana je pod pokroviteljstvom kralja Mahe Vadžiralongkorna, koji je poslao šefa svog Tajnog saveta, bivšeg komandanta vojske i premijera Suradžuda Čulanonta, da ga predstavlja.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Video: Beba upala u bunar dubok 15 metara, izvučena posle 18 sati

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA