Lider Hamasa zapretio: Ustaćemo kao feniks iz pepela uprkos gubicima

 
A. M.
A. M.
 
 ≫ 
 
Čitanje: oko 1 min.
  • 0

Lider Hamasa u egzilu Kaled Mešal izjavio je danas da će ta grupa ustati "kao feniks iz pepela" uprkos teškim gubicima koje je pretrpela tokom jednogodišnjeg rata sa Izraelom, i da nastavlja da regrutuje borce i proizvodi oružje.

Mešal je rekao da sukob sa Izraelom traje 76 godina, odnosno da datira od onoga što Palestinci nazivaju "Nakba" ili "katastrofa", kada su mnogi Palestinci raseljeni tokom rata 1948. nakon čega je stvoren Izrael.

"Istorija Palestine je sastavljena od ciklusa. Prolazimo kroz faze u kojima gubimo mučenike (žrtve) i deo naših vojnih sposobnosti, ali onda se palestinski duh ponovo uzdiže, kao feniks, zahvaljujući Bogu", rekao je Mešal za Rojters.

Mešal, koji je preživeo pokušaj ubistva 1997. godine nakon što mu je ubrizgan otrov i koji je bio generalni lider Hamasa od 1996. do 2017. godine, rekao je da je Hamas i dalje u stanju da se bori protiv izraelskih trupa.

"Izgubili smo deo naše municije i oružja, ali Hamas i dalje regrutuje mladiće i nastavlja da proizvodi značajan deo svog oružja i municije", rekao je Mešal, ne iznoseći detalje.

Mešal je jedan od šest lidera Hamasa koje je američko Ministarstvo pravde optužilo za terorizam zbog napada na Izrael 7. oktobra prošle godine.

On je rekao da ne vidi nikakve šanse za mir dokle god je u Izraelu na vlasti vlada izraelskog premijera Benjamina Netanijahua.

"Sve dok postoji (izraelska) okupacija, region je tempirana bomba", poručio je Mešal.

Netanijahuova kancelarija odbila je da komentariše Mešalove izjave.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Video: Nusret Heljo, volonter iz Sarajeva: "Prvi smo ušli u selo u kome je stradala trudnica"

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA