Vrhovni sud SAD odbio žalbu Bajdenove administracije o abortusima u Teksasu

 
A. P.
A. P.
 
 
Čitanje: oko 2 min.
  • 0

Američki Vrhovni sud odbio je danas da uvaži apel administracije predsednika Džozefa Bajdena da se u Teksasu ne blokira odluka da su bolnice dužne da izvrše abortus ako je to neophodno kako bi se hitno stabilizovalo zdravstveno stanje pacijenta.

Sud je odbio žalbu ministarstva pravde na odluku nižeg suda kojom se blokira smernica da bolnice moraju da vrše abortuse iz hitnih medicinskih razloga u Teksasu, gde je na snazi skoro potpuna zabrana prekida trudnoće koju podržavaju republikanci, preneo je Rojters.

Bajdenova administracija uvela je ovu smernicu u julu 2022. kako bi omogućila dostupnost abortusa u hitnim slučajevima nakon što je konzervativna većina u Vrhovnom sudu mesec dana ranije preinačila istorijsku presudu iz 1973. "Rou protiv Vejda" kojom je abortus širom Sjedinjenih Američkih Država (SAD) bio legalizovan.

Smernica Bajdenove administracije imala je za cilj da podseti medicinske radnike u SAD na obavezu u skladu sa federalnim zakonom iz 1986. da su dužni da pruže hitnu lekarsku pomoć pacijentima bez obzira na njihovu platnu sposobnost.

Tom merom je bilo predviđeno da lekari moraju izvršiti abortus kod žene ukoliko njeno zdravstveno stanje to hitno zahteva, čak i u onim američkim državama gde je prekid trudnoće zabranjen.

Zakoni Teksasa zabranjuju vršenje abortusa osim ako trudnoća ne dovodi život žene u pitanje, ili postoji mogućnost otkazivanja glavnih telesnih funkcija.

Teksas u kojem su na vlasti republikanci, kao i dva medicinska udruženja protiv abortusa tužili su Bajdenovu administraciju, navodeći da nastoji da nasilno nametne zdravstvenim radnicima obavezu da obavljaju abortus.

Nakon toga je sudija okružnog suda 2022. blokirao primenu smernice, a apelacioni sud u Nju Orleansu je podržao takvu presudu.

Ove presude usledile su mesec dana pošto je sud u Teksasu presudio protiv žene koja je tražila da hitno abortira zbog neodržive trudnoće.

Ranije je objavljeno da je Vrhovni sud SAD odbio da razmotri žalbu društvene mreže Iks milijardera Ilona Maska, koja se pozivala na slobodu govora u vezi sa naredbom sudije, koja je zabranila kompaniji da obavesti kandidata republikanaca na predstojećim izborima Donalda Trampa o zapleni direktnih poruka i drugih podataka povezanih sa nalogom bivšeg predsednika na Tviteru.

Sudije su odbile žalbu kompanije na naredbu američkog okružnog sudije Beril Hauvel, koja je zabranila da se Tramp informiše o nalogu specijalnog tužioca Džejka Smita i zahtevala predaju informacija bez da je sudija prethodno saslušao prigovore kompanije Iks.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Video: Emotivan govor Džozefa Bajdena na Konvenciji demokrata u Čikagu

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA