Novi Zeland izgubio prvi ratni brod još od završetka Drugog svetskog rata: Svih 75 mornara na vreme evakuisano

 
A. P.
A. P.
 
 
Čitanje: oko 1 min.
  • 0

Kraljevska mornarica Novog Zelanda izgubila je svoj prvi ratnni rod nakon zavšetka Drugog svetskog rata, nkon što je jedan od njegovih brodova potonuo nedaleko od obale Samoe.

U pitnju je plovilo "HMNZS Manavanui", specijalizovani brod za ronjenje i podvodno snimanje, koji se nasukao i potonuo nepuna dva kiloetra od ostrva Upolu. Incident se dogodio proteklog vikenda dok je sprovodio istrživanje grebena.

Nakon to se nasukao nabrodu je ubrzo potom izbio požar, pre nego što se prevrnuo i potonuo. Svi članovi posade, njih 75 evakuisani su u čamce za spasavanje i spaseni su u nedelju rano ujutru, pozvrdilo je Novozelandsko ministarstvo odbrane.

Zvaničnici su saopštili da uzrok nasukavanja nije poznat i da će biti istražen. Incident se desio tokom neprilika sa lošim i vetrovitim vremenom.

Vojni zvaničnici su rekli da su spasioci "borili" protiv struja i vetrova koji su pomerali čamce za spasavanje prema grebenima, dok su talasi otežavali akcije spašavanja. Zvaničnici su naveli da ova oblast nije istražena od 1987. godine.

Posada i putnici, uključujući sedam naučnika i četiri strana vojnika, smešteni su na Samoi pre nego što će biti prevezeni nazad u Novi Zeland.

Požar je izbio oko 6,40 sati u nedelju, a već u devet sati brod je potonuo.

Ministarka odbrane Judit Kolins, opisala je incident kao "zaista tužan dan za mornaricu":

"Svi mornari su preživeli, i to, moram reći, zahvaljujući profesionalnosti posade, obuci i njihovoj hrabrosti".

Rojters je preneo i reči jednog od svedoka potonuća broda:

"Dok smo ulazili u zaliv videli smo brod. Za 15 minuta vatra i dim su bili jasno vidljivi. Potonuo je ubrzo nakon toga", rekao je Dejv Pol.

Mornarica Novog Zelanda ranije je namerno potopila nekoliko svojih brodova kako bi služili kao ronilačke olupine ili veštački grebeni. Vojni zvaničnici su rekli da su njihovi napori sada usmereni na pokušaj izvlačenja broda i minimiziranje ekoloških posledica potonuća.

(Telegraf.rs)

Video: Snimci drame na Belom ostrvu

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA