Drama sve veća na Bliskom istoku: Amerika stacionirala 40.000 vojnika, brodovi zauzeli položaje, stižu i F-22

 
N. S.
N. S.
 
 
Čitanje: oko 3 min.
  • 0

Sjedinjene Američke Države pojačale su svoju vojnu prisutnost na Bliskom istoku tokom protekle godine, a uskoro stižu i vazdušna pojačanja, piše američka medijska kuća CNN donoseći pregled položaja na kojima se nalaze američke snage, spremne da pomognu savezniku Izraelu i zaštite američke interese u regionu.

"Nikada nećemo oklevati u zaštiti naših snaga i interesa na Bliskom istoku, kao i u podršci odbrani Izraela i naših partnera u regionu", ponovio je nedavno američki ministar odbrane Lojd Ostin, nakon što su američke snage ponovo delovale kako bi pomogle izraelskoj odbrani od iranskog napada. To je bio drugi put ove godine da američke snage pomažu Izraelu u presretanju projektila iz Irana.

Analitičari napominju da je američka podrška Izraelu ključna za sigurnost te zemlje, bez obzira na superiornost izraelske vojne obuke, opreme, finansija i obaveštajnog aparata u odnosu na susedne zemlje. Osim toga, američke snage deluju i kao mera odvraćanja od napada na Izrael, koji od osnivanja postoji u neprijateljskom okruženju. Prvog oktobra, u utorak, dva američka mornarička razarača u istočnom Sredozemlju ispalila su otprilike 12 presretača s ciljem zaustavljanja skoro 200 iranskih projektila ispaljenih prema Izraelu u znak odmazde zbog napada na Liban.

"Ponosan sam na veštinu i hrabrost američkih snaga", komentarisao je tada Ostin.

Američke snage bile su ranije ove godine i same meta u više navrata. Lokalne militantne grupe, koje uglavnom finansira Iran, izvodile su napade niskog intenziteta na američke ciljeve u Iraku i Siriji. Ti napadi su se proredili poslednjih meseci, piše CNN. Međutim, region danas balansira na ivici i u toku je neviđena eskalacija sukoba.

Do avgusta ukupan broj američkih vojnika na Bliskom istoku bio je oko 40.000. Uprkos tome, SAD želi jasno staviti do znanja da bi opsežniji napadi izazvali snažan odgovor.

Početkom avgusta Pentagon je najavio slanje udarne grupe nosača aviona Abraham Linkoln (USS Abraham Lincoln Carrier Strike Group - CSG) u region, a ona je stigla kasnije tog meseca. Udarna grupa se sastoji od hiljada mornara i marinaca, raspoređenih na tri razarača i vazduhoplovno krilo broda nosača aviona. Početkom oktobra nosač aviona Linkoln, njegovo vazduhoplovno krilo (koje se sastoji od osam eskadrila) te O‘Kejn, jedan od razarača s vođenim projektilima u sastavu pomenute udarne grupe, nalazili su se u Omanskom zalivu. Ratni brodovi Spruens i Frenk E. Petersen Jr., takođe razarači s vođenim projektilima, operisali su u Crvenom moru. Udarna grupa poput one Abraham Linkoln predstavlja ključnu komponentu američke pomorske moći.

Uz vatrenu moć koju donosi udarna grupa Linkoln, mornarica ima i nekoliko drugih razarača i dodatne sposobnosti u regionu.

Amfibijska borbena grupa (ARG) Vesp, specijalizovana za vojne akcije s mora na kopno (što uključuje humanitarne misije), te 24. ekspediciona jedinica marinaca (MEU), namenjena za brzu mobilizaciju i fleksibilnost, sastavljene su od otprilike 4500 mornara i marinaca. MEU je jedna od glavnih američkih snaga za krizno reagovanje; jedna od njenih ključnih zadataka je sposobnost izvođenja evakuacije civila, odnosno američkih državljana. MEU je 2006. godine evakuisala hiljade Amerikanaca iz Libana nakon izbijanja prethodnog rata između Izraela i Libana.

Početkom oktobra snage ARG i MEU - kao i ratni brodovi Balkli, Kol i Arli Burk - delovali su u istočnom Sredozemlju. Ratni brodovi Marfi, Indijanapolis i Stokdejl operisali su u Crvenom moru.

Uz brojne vazdušne snage koje su već u regionu - uključujući lovce, transportne avione i vazdušne tankere - Pentagon je pre nedelju dana najavio da šalje dodatne vazdušne snage prema Bliskom istoku.

Zamenica portparolke Pentagona Sabrina Sing izjavila je prošlog ponedeljka da će to uključivati avione F-22 Raptor, F-16, F-15E i A-10 s pratećim osobljem. Reč je o dodatnih nekoliko hiljada vojnika. Američka centralna komanda izjavila je prošlog utorka da je jedna vazduhoplovna eskadrila već stigla u region, a još tri su na putu.

Povrh toga, američka vojska ima hiljade konvencionalnih kopnenih vojnika na Bliskom istoku, protivvazdušnu odbranu i artiljeriju, uključujući sisteme raketa Patriot, sisteme za borbu protiv dronova i sisteme višecevnih raketnih bacača velike pokretljivosti (HIMARS).

(Telegraf.rs/Jutarnji.hr)

Video: Brdo kamenja obrušilo se na Jablanicu: Evo šta je ostalo od litice posle jezive tragedije

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA