Na Univerzitetu Kolumbija obeležen rođendan Mihajla Pupina i vek Pulicerove nagrade koju je dobio

 
E. S.
E. S.
 
 ≫ 
 
Čitanje: oko 3 min.
  • 1

Svečana konferencija na dan rođenja Mihajla Pupina, ali i u spomen na 4. oktobar 1924. godine, kada je na ceremoniji Pulicerove fondacije primio nagradu za književnost, održana je na Kolumbija univerzitetu u SAD. Događaj je okupio ugledne predstavnike nauke, kulture, ljude iz Pulicerove fondacije, poslovne ljude, zvaničnike Ambasade Republike Srbije i Srpske pravoslavne Crkve.

Izlaganja o različitim aspektima Pupinovog života izneli su profesorka Valentina Izmirlijeva, direktorka Hariman instituta, profesor Dimitri Basov, predsednik Departmana za fiziku, Džoana Rios, menadžerka arhiva Univerziteta Kolumbija, i Gordana Vunjak-Novaković, profesor biomedicinskog inženjeringa i medicinskih nauka.

- Velika nam je čast što smo danas obeležili 100. godišnjicu od dodele Pulicerove nagrade Mihajlu Pupinu za njegovu izvanrednu autobiografiju "Od imigranta do pronalazača". Ovaj događaj, održan na Pupinov rođendan, odražava naše duboko poštovanje prema njegovom nasleđu kao naučnika i humanitarca. Pupinov put od ruralnog sela u Srbiji do postanka poznatog fizičara i profesora na Kolumbija univerzitetu nastavlja da inspiriše generacije studenata, naučnika i akademika - navela je Valentina Izmirlijeva.

Tokom izlaganja, govornici su istakli Pupinov neprocenjiv doprinos nauci, kao i njegovu značajnu ulogu u obrazovanju budućih generacija na Kolumbija univerzitetu.

Ukazali su na to da su Pupinov patriotski duh i neumorna posvećenost promociji Srbije i srpskog naroda ostavili neizbrisiv trag kako u naučnim krugovima, tako i u međunarodnoj zajednici.

Nakon izlaganja, prikazan je kratkometražni animirano-dokumentarni film o Mihajlu Pupinu "Prema svetlosti" (Towards the light).

Vek Pulicera Mihajla Pupina, Univerzitet Kolumbija Valentina Izmirlijeva; Foto: Jorge Arzac

Fond za osnivanje katedre za srpski jezik

U okviru konferencije pokrenuta je i značajna akcija otvaranja fonda za osnivanje katedre za naš jezik, istoriju i kulturu pri Kolumbija univerzitetu.

Fond će omogućiti mnoge aktivnosti poput gostovanja predavača iz Srbije u okviru obrazovnih programa Kolumbije, razmene studenata, ali i pokretanje bitnih tema vezanih za Srbiju naučnoj i stručnoj javnosti.

Prvu donaciju Fondu priložio je, u ime Regularne velike lože Srbije, Veliki majstor prof. dr Lukas Rasulić i najavio početak akcije prikupljanja sredstava za osnivanje katedre.

- Svestan sam da je put pred nama izuzetno dug i težak put. Nadam se da ćemo ovom donacijom simbolično započeti značajnu kampanju i da ćemo uspeti da ostvarimo cilj, a to je osnivanje katedre za Srpski jezik, kulturu i istoriju na jednom od najprestižnijih univerziteta sveta - na Pupinovoj Kolumbiji - rekao je Rasulić.

Vek Pulicera Mihajla Pupina, Univerzitet Kolumbija Prof. dr Lukas Rasulić; Foto: Jorge Arzac

"Prema svetlosti" - put od skromnog porekla do svetski poznatog naučnika

Pored izlaganja govornika, učesnici konferencije imali su priliku da pogledaju film Save Sajka "Prema svetlosti", koji u formi animirano dokumentarnog filma dočarava Pupinov put od skromnog porekla do svetski poznatog naučnika.

Ovaj film je zvanično uvršten u biblioteku Kolumbija univerziteta, što je autor filma, Sava Sajko, prokomentarisao kao veliko priznanje.

- Naša kinematografija je oduvek imala svetski kvalitet, a u digitalnom dobu film postaje medij kojim možemo efikasno i na visokom nivou komunicirati sa svetom. Mnogo je bitno vraćanje velikana poput Pupina, Tesle i Milankovića u obrazovni program, ne samo zbog njihovih naučnih doprinosa, već pre svega zbog duhovne dimenzije njihovih dela i pisane reči. Njihov način razmišljanja je putokaz za velika dela - rekao je Sajko.

Zaključak konferencije je da su ličnosti poput Mihajla Pupina istinski ambasadori naše zemlje, koji svojim životom i radom inspirišu ne samo naučnike već i širu javnost.

Njegova vizija, rodoljublje, predanost i ljubav prema znanju i čovečanstvu ostavljaju trajnu poruku – da i pojedinac, iz male sredine, može promeniti svet i ostaviti neizbrisiv trag u istoriji.

Događaj je organizovan je od strane "Njegoš Fondacije" za srpski jezik i kulturu.

(Telegraf.rs)

Video: Porodice gardista ubijenih na Topčideru položile vence na mestu njihovog stradanja

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA