Komandir Ahil: Na svakih 20.000 $ koje dobijemo od SAD za dronove, ubijemo jednog ruskog vojnika

 
A. P.
A. P.
 
 
Čitanje: oko 3 min.
  • 2

Komandant ukrajinske jedinice zadužen za dronove nada se da će ubediti SAD da nastave slanje vojne pomoći Kijevu pokazujući koliko podrška ratnim naporima može biti isplativa za Zapad.

Kako prenosi portal "Atlantic", komandant jedinice za dronove Ukrajinskih oružanih snaga 92. jurišne brigade, pokazao je prezentacione slajdove o troškovima dronove koje koriste njegovi vojnici.

Glavni zaključak bio je da, u proseku, za svakih 20.000 dolara potrošenih na njegovu jedinicu, Ukrajina može eliminisati jednog ruskog vojnika.

Evo kako matematika funkcioniše. Prema pisanju novinara "The Atlantic", komandantovi slajdovi su pokazali da bi jedinica dronova sa budžetom od 100 miliona dolara mogla da ostane na bojnom polju godinu dana i izvršiti 5.000 smrtonosnih napada.

Komandant, sa nadimkom "Ahil", tvrdi da bi ovako niska cena bila korisna za zapadne lidere koji žele da obuzdaju Rusiju i samim tim smanje pretnje od Kine i Irana.

Za poređenje, SAD troši oko 3.000 dolara za proizvodnju jednog nevođenog projektila od 155 mm, što je jedna od najkorišćenijih artiljerijskih municija u ovom ratu.

Projektil vođen sa GPS, uključujući one koje SAD isporučuje Ukrajini, može koštati do 100.000 dolara po komadu, prema državnim podacima o troškovima oružja iz 2022.

"Switch blade", smrtonosni dron koji koristi američka vojska, košta oko 58.000 dolara po jedinici na papiru. Neki, poput vojnog autora Dejvida Hamblinga, procenjuju da je njegova stvarna cena verovatno oko 80.000 dolara po komadu kada se uzmu u obzir obuka i dodatni delovi.

Komandir "Ahil" se nada da njegov argument može pomoći da se američki lideri motivišu da razmišljaju o tome kako je pružanje veće podrške Ukrajini finansijski smisleno.

Komandant je stacioniran u Harkovu, prema njegovom Telegram kanalu, na kojem objavljuje snimke svojih dronova koji napadaju ruske snage i opremu. Ukrajina već dugo tvrdi da se u velikoj meri oslanja na zapadnu pomoć u odbrani od Rusije i da joj je potrebno mnogo više kako bi pobedila u ratu.

Međutim, postoje strahovi da donacije opreme iz Vašingtona neće potrajati kako sukob bude trajao, a politička volja Kapitol Hila za podršku Kijevu bude opadala. Predsednik Džozef Bajden je u junu potpisao izvršnu uredbu u kojoj obećava podršku Ukrajini na 10 godina, ali to je vrsta dogovora koji bilo koji budući predsednik može poništiti.

Predsednički kandidat Donald Tramp, na primer, otvoreno je izrazio nezadovoljstvo idejom podržavanja ukrajinske borbe, rekavši da bi radije sklopio dogovor sa ruskim liderom Vladimirom Putinom.

Prema Institutu za svetsku ekonomiju u Kilu, pomoć Ukrajini pala je na najniži nivo od početka rata u decembru 2023. godine, iako je administracija Bajdena od tada najavila nekoliko paketa pomoći ukupne vrednosti najmanje 16 milijardi dolara.

U februaru je tadašnji ukrajinski vojni šefValerij Zalužni pozvao na promenu razmišljanja, prelazak sa oslanjanja na zapadnu pomoć na jeftine dronove.

"Moramo se suočiti sa smanjenjem vojne podrške ključnih saveznika, koji se bore sa sopstvenim političkim tenzijama", napisao je Zalužni, koji se tada suočavao sa glasinama o smeni.

Nekoliko dana kasnije zamenio ga je Oleksandr Sirski. U međuvremenu, Kijev pokušava da premosti jaz ubrzavanjem domaće proizvodnje odbrambene industrije, proizvodeći sopstvene rakete, artiljerijske sisteme i dronove.

"Količina, a ne kvalitet, fokus je proizvodnje dronova", rekao je ukrajinski ministar strateških industrija Oleksandr Kamišin za "Business Insider".

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski rekao je u utorak da je zemlja sada sposobna da proizvodi četiri miliona dronova godišnje i da će do kraja ove godine proizvesti njih još 1,5 miliona.

(Telegraf.rs)

Video: Više od 700 američkih vojnika stiglo u Kuvajt, a onda je stiglo saopštenje da je ubijen Sulejmani

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dragan I

    4. oktobar 2024 | 06:22

    20000 dolara za jednog Rusa. Sam tekst je napisan kao da se radi o video igri. 100 milijardi je potroseno na vas. Pogledajte mapu gde ste. Otisli u Kursku oblast. Zatvorice vas iz Sume, ne znam gde ce te bezite. Od 2014, gde sum vam polozaji. Sve blize Kijevu. 1000 kv km vam je 35 km x 35km otprilike. Za pola dana se cisti. Sedite tamo da ne smetate na frontu. I uvek se radi o elitnim jedinicama. I uvek se radi da ste poubijaii Ruse. Po vasem vise ste ih ubili, nego li sto su oni doveli na front. Bajke 7 prema jedan iz I Sv rata. Finci ibili 200000 Rusa, a predali teritorije. Vi ubili 600000 Rusa, a povlacite se prema Kijevu.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA