Poslednja fotografija superjahte osporava teoriju o potonuću: Osumnjičeni članovi posade, ovo menja stvari?

 
M. P.
M. P.
 
 ≫ 
 
Čitanje: oko 2 min.
  • 0

Nove fotografije pobijaju dosadašnje tvrdnje protiv posade, da su ostavili otvorena vrata kroz koja je voda mogla ući. Nesreća kod Sicilije odnela je živote sedam osoba, uključujući britanskog milijardera Majka Linča i njegovu ćerku.

Novi preokret u slučaju potonule superjahte "Bayesian" izaziva pažnju: fotografija, snimljena neposredno pre potonuća, protivreči tvrdnjama da je posada ostavila vrata otvorena, piše švajcarski Blick.

Fotografija, koju su napravili putnici sa susedne jahte, prikazuje očigledno zatvorena vrata na krmi "Bayesiana" – samo 14 minuta pre nego što je brod potonuo 19. avgusta kod obale Sicilije. U nesreći je poginulo sedam ljudi.

Karsten Borner, holandski kapetan broda "Sir Robert Baden Powell", dostavio je fotografije za ITV dokumentarni film. U izjavi za "Daily Mail" izrazio je nezadovoljstvo zbog ponovljenih pokušaja brodograditelja da okrivi posadu.

Da li su putnici mogli biti spaseni?

Protiv tri člana posade trenutno se vodi istraga od strane tužilaštva na Siciliji, jer se terete da su ostavili velika vrata na zadnjem levom boku jahte, duge 56 metara, kroz koja je voda mogla ući. Nova fotografija sada dovodi ovu teoriju u pitanje.

Vlasnik kompanije Perini Navi, koja je 2008. godine izgradila jahtu "Bayesian", opisao je brod kao "nepotopiv" i tvrdio da je posada morala ostaviti vrata ili otvore otvorene. Direktor kompanije "Italian Sea Group" čak je izjavio: "Da su svi bili na palubi, sa čamcima za spasavanje u vodi, jahta bi potonula, ali bi svih 20 ljudi bilo spaseno."

"Nestala je, potonula je!"

U ITV dokumentarcu Borner se priseća dramatičnih trenutaka tokom oluje:

"Moj prvi oficir je rekao: 'Nestala je, potonula je,' a ja sam se smejao i rekao da takva velika stvar ne može nestati za minut. Bio je u pravu."

Borner i njegova posada uspeli su da spasu 15 preživelih sa potonule jahte, uključujući devet članova posade i šest putnika. Među preživelima bila je i žena koja je uspela da spasi svoje jednogodišnje dete od talasa. Sedmoro drugih, uključujući britanskog milijardera Majka Linča (59) i njegovu ćerku Hanu (18), izgubili su živote u nesreći.

"Bila je mala i prekrivena madracom"

Telo 18-godišnje Hane izvučeno je četiri dana nakon nesreće sa dubine od 50 metara u Sredozemnom moru. Bila je poslednja nestala osoba nakon strašne nesreće.

Italijanski vatrogasac Fabio Paoleti, koji je pomagao u potrazi za žrtvama, izjavio je da je Hana Linč bila najteža za pronalaženje.

"Devojka je bila u poslednjoj sobi. Bila je mala i prekrivena madracom, zbog čega je trebalo više vremena da je uočimo."

Hannah Lynch, Brod Italija Sredozemno more, nesreća Hana Linč Foto: Privatna arhiva

Planirano izvlačenje "Bayesiana"

Trenutno se razmatraju planovi za izvlačenje "Bayesiana". Stručnjaci diskutuju o korišćenju balona za podizanje ili krana na barži. Stručnjak za spasavanje Bertrand Skibo procenjuje da će troškovi premašiti dva miliona evra i naglašava potrebu za oprezom kako bi se olupina izvukla u celini.

Nove informacije postavljaju pitanja o sigurnosti superjahti i mogle bi značajno uticati na tekuće istrage, zaključue Blick.

(Telegraf.rs)

Video: U Boki usidrena jahta vlasnika Totenhema: Pogledajte zver od 250 miliona dolara

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA