Jedan je milijarder, drugi jedva da ima milion: Ovoliko "vrede" predsednički i potpredsednički kandidati u SAD

 
 
 
Čitanje: oko 4 min.
  • 0

Ostalo je malo više od mesec dana do predsedničkih izbora u SAD, a mediji ne prestaju da izveštavaju o predsedničkim i potpredsedničkim kandidatima.

U centru pažnje su njihove političke ideje, izjave, privatni život, ali i njihova imovinska karta.

U nastavku sledi pregled imovinskog stanja Donalda Trampa, Kamale Haris, Tima Volca i Džej Di Vensa.

Donald Tramp

Republikanski predsednički kandidat Donald Tramp, stekao je bogatstvo u oblasti nekretnina i pre nego što je postao političar.

On poseduje 18 golf terena i društvenih klubova, imanje Mar-a-Lago na Floridi, hotele, poslovne zgrade, stambene zgrade i druge posede.

Ali vrednost celokupne imovine ovog 78-godišnjaka i njegova neto vrednost dugo su bili sporni. Glavni tužilac Njujorka Leticija Džejms, koja je pokrenula građanski postupak protiv njega, procenjuje da je Tramp preuveličao svoje bogatstvo za čak 3,6 milijardi dolara.

Međutim, ono što niko ne poriče je da je Tramp zaista bogat.

Procene njegove stvarne neto vrednosti su značajno oscilirale ove godine.

Donald Tramp krenuo za Njujork Vila na Trampovom imanju na Floridi foto: Tanjug/AP

Količina keša koju on ima, takođe je sporna tema. On je u martu tvrdio da ima skoro 500 miliona dolara u gotovini, uprkos tome što su njegovi advokati tvrdili da ne može da pokrije 454 miliona dolara koje mora da plati nakon presude.

Magazin Forbs procenio je da je Trampova neto vrednost oko 4 milijarde dolara.

Njegova supruga Melanija takođe zarađuje. Dobila je 237.000 dolara za razgovor sa konzervativnom grupom za prava homoseksualaca u aprilu ove godine.

Kamala Haris

Pre nego što je Kamala Haris postala potpredsednica SAD 2021. godine, imala je uspešnu karijeru tužioca.

Pošto je diplomirala pravo 1989. godine, počela je da radi kao zamenik tužioca. Uspela je da napreduje do funkcije državnog tužioca Kalifornije 2010. godine, a onda je postala senator 2016.

Zvanični podaci države Kalifornije pokazuju da je predsednička kandidatkinja Demokratske stranke godišnje zarađivala između 143.571 i 158.775 dolara dok je bila državni tužilac.

U međuvremenu, svi senatori imaju istu platu platu od 174.000 dolara od 2024. godine, prema podacima američkog Senata.

Njen suprug Dag Emhof, za koga se udala 2014. godine, takođe ima uspešnu karijeru. Više od 20 godina radio je kao advokat, a onda je počeo da radi kao profesor na Pravnom fakultetu u Džordžtaunu kada je njegova supruga izabrana za potpredsednika 2020.

Kamala Haris i Dag Emhof Foto:Tanjug/AP

Prema podacima Forbsa iz 2019. godine, par poseduje tri kuće u San Francisku, Los Anđelesu i Vašingtonu.

Neto vrednost Kamale Haris često je predmet debate na društvenim mrežama, posebno nakon što je na internetu objavljen grafikon koji ukazuje da je njena imovina navodno skočila sa 6,3 miliona dolara u 2019. na 28 miliona dolara u 2022. godini.

Grafik, koji takođe pokazuje da je vrednost Džoa Bajdena skočila sa devet miliona na 41 milion dolara u istom periodu, potpuno je nepotkrepljen dokazima.

Nije zvanično poznato koliko ona zarađuje mesečno kao potpredsednica SAD.

Prema nezvaničnim procenama bogatstvo nje i njenog muža procenjena je na oko osam miliona dolara, pokazuju podaci Forbsa.

Tim Volc

Demokratski kandidat za potpredsednika Tim Volc, veći deo svoje karijere proveo je radeći kao profesor u srednjoj školi.

On je najmanje bogat od svih kandidata. Uvidom u njegov imovinski status utvrđeno je da poseduje akcije, obveznice ili nekretnine.

Njegova trenutna plata kao guvernera Minesote je 127.629 dolara godišnje. Imao je pravo na povišicu prošle godine na 149.550 dolara, ali je odlučio da to ne prihvati.

Tim Volc Foto: Tanjug/AP

Godine 2019, nakon što je izabran za guvernera, on i njegova supruga, koja je nastavnica u školi, prodali su svoj dom u Minesoti i preselili se u guvernerovu vilu. Oni su kuću sa četiri spavaće sobe prodali za 315.000 dolara nakon što su je kupili 1997. za 145.000 dolara, preneo je CNBC.

Forbs procenjuje da neto vrednost Volcove porodice iznosi nešto više od milion dolara.

Džej Di Vens

Republikanski kandidat za potpredsednika SAD ima imovinu vrednu više miliona dolara. On je takođe i suvlasnik dva preduzeća.

Vens se proslavio svojom knjigom, koja je objavljena 2016. godine.

Njegov izdavač HarperCollins saopštio je da su njegovi memoari prodati u više od tri miliona primeraka pre nego što je Vens izabran za Trampovog potpredsednika.

Međutim, Vens nije stekao bogatstvo samo prodajom knjiga.

Senator J.D. Vens Foto:Tanjug/AP

Njegovo najveće bogatstvo je njegov brokerski račun, koji iznosi između 2,2 miliona i 7,5 miliona dolara, navodi CNN.

Takođe je naveo imovinu vrednu između 500.000 i milion dolara, bitkoin u vrednosti od 250.000 do 500.000 dolara, kao i tekuće i štedne račune u vrednosti između 315.000 i 815.000 dolara. 

Iako je samo jedna imovina navedena u njegovom finansijskom izveštaju, Forbs je u julu izvestio da Vensovi poseduju tri kuće - jednu u Vašingtonu čija je vrednost procenjena na 850.000 dolara, drugu u Sinsinatiju vrednu oko 1,8 miliona dolara i kuću u Virdžiniji takođe vrednu oko 1,8 miliona dolara.

Kao senator u Ohaju, Vens ima godišnju platu od 174.000 dolara.

U julu, Forbs je procenio njegovu imovinu na oko deset miliona dolara.

(Telegraf.rs)

Video: Kamala Haris prihvatila kandidaturu za predsednika SAD

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA