Posle desetina hiljada žrtava prva predsednica u istoriji Meksika obećala: Nema povratka na rat protiv droge

 
A. P.
A. P.
 
 
Čitanje: oko 2 min.
  • 0

Prva predsednica u istoriji Meksika Klaudija Šejnbaum (62),, obećala je da neće biti povratka na "neodgovorni" rat protiv droge između vlade i narko-kartela.

Ona je nakon svoje inauguracije najavila da će više raditi na obaveštajnom i istragama kako bi se suzbio organizovani kriminal. Cilj joj je, kako prenosi britanski "Telegraf", da se reši rastuće nasilje povezano sa drogom.

"Neće biti povratka na neodgovorni rat protiv droge", izjavila je ona.

Suzbijanje organizovanog kriminala ostaje ključna politička tema u Meksiku nakon strategije njenog prethodnika Andresa Manuela Lopeza Obradora, levičarskog populiste, "zagrljaji, a ne meci".

Nakon što je stupio na dužnost 2018. godine, Obrador je proglasio kraj rata Meksika protiv narko-kartela i započeo politiku rešavanja "osnovnih uzroka" nasilja.

Komentari Klaudije Šejnbaum dolaze nakon što je sever Meksika zahvatio talas nasilja zbog višenedeljnih smrtonosnih sukoba između dve frakcije kartela Sinaloa, najveće i najmoćnije narko bande u zemlji.

Najmanje 50 ljudi je poginulo u sukobima, koji su počeli 9. septembra u gradu Kuljakan i od tada se proširili na druge delove Sinaloe.

Meksički rat protiv droge počeo je 2006. godine, kada je tadašnji predsednik Felipe Kalderon poslao trupe u državu Mičoakan kako bi se suprotstavili nasilju povezanom s drogom. U svom inauguralnom govoru u meksičkom kongresu, Klaudija Šeinbaum je rekla:

"Vreme je za transformaciju, vreme je za žene. Ja sam majka, baka, naučnica i žena vere, a od danas, voljom naroda Meksika, predsednica".

Takođe je obećala ograničenja cena hrane i goriva, kao i proširenje programa novčane pomoći za žene i decu.

Klaudiju Šejnbaum je blagoslovila i okadila biljem i tamjanom Ernestina Ortiz, "duhovna voditeljka", koja joj je rekla:

"Ti si glas za sve nas koji nismo imali glas dugo vremena".

Zatim joj je starosedeoc uručio drveni "štap autoriteta", simbol vlasti u starosedeočkim zajednicama. Nakon njenog govora, poslanici su uzvikivali "Predsednica! Predsednica!", koristeći ženski oblik reči predsednik na španskom, prvi put u više od 200 godina meksičke istorije kao nezavisne zemlje.

Kao naučnica i bivša gradonačelnica Meksiko Sitija, Šejnbaum je odnela ubedljivu pobedu na izborima održanim u junu.

Stravične brojke

U ratu protiv narko-kartela koji je pokrenut 2006. do danas je poginulo nekoliko desetina hiljada ljudi. Registrovnao je više od 40.000 žrtava u sukobima vladinih snaga i narko-kartela. U istom periodu od 2006. do danas narko-karteli su usmrtili između 350.000 i 400.000 ljudi, dok se više od 60.000 vodi kao nestalo.

(Telegraf.rs)

Video: Ministar Dačić prisustvovao inauguraciji novoizabranoj predsednici Sjedinjenih Meksičkih Država

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA