Satelitski snimci otkrivaju kako se Rusija muči da sačuva Krimski most od ukrajinskih pomorskih dronova

 
A. P.
A. P.
 
 
Čitanje: oko 2 min.
  • 0

Novi satelitski snimci pokazuju kako je Rusija nastavila da dodaje odbrambene mere kako bi zaštitila Krimski most.

Rusija je postavila dodatne barijere u blizini mosta kako bi ga zaštitila od ukrajinskih pomorskih dronova, prenosi "Business insider".  Takođe je izgradila dve kule za sisteme protivvazdušne odbrane kako bi branila ovaj važan most od drugih pretnji.

Novi satelitski snimci pokazuju kako je Rusija pojačala svoje napore da zaštiti ključni most od ukrajinskih napada. Snimci, koji su napravljeni prošlog vikenda od strane "Maxar Technologies" prikazuju sve veći broj odbrambenih mera oko Krimskog mosta, koji povezuje Rusiju sa krimom, koji je Rusija anektirala posle referenduma 2014.

Most dug 19 kilometara nekada je bio važna ruta snabdevanja za rusku vojsku, ali je pre svega simbol ruske kontrole nad Krimom. Bio je meta nekoliko istaknutih ukrajinskih napada, uključujući i napad pomorskim dronom.

Rusija je počela da postavlja barže na južnu stranu mosta početkom maja kako bi zaštitila strukturu i brodski kanal od budućih ukrajinskih napada pomorskim dronovima. Prethodno postavljene barijere bile su oštećene zbog oluja, prema zapadnim obaveštajnim izvorima.

Do juna, mere zaštite su se povećale i uključile dodatne barže i plutajuće barijere koje su postavljene paralelno sa mostom. Međutim, novi snimci snimljeni u subotu prikazuju značajan porast broja barži koje štite most.

Ukrajina je koristila svoju flotu domaćih pomorskih dronova da nanese štetu ruskim ratnim brodovima i drugim sredstvima Crnomorske flote. Ova pretnja je podstakla Moskvu da postavi odbrambene mere poput onih na Krimskom mostu, ali i u ključnim lukama Sevastopolj i Novorosijsk.

Bradi Afrik, analitičar "otvorenih izvora" i saradnik američkog Instituta "American Enterprise", prvi je ukazao na dodatne odbrambene barijere u objavi na društvenoj mreži Iks, naglašavajući drastičnu promenu između početka maja i kraja septembra.

Nove barijere nisu jedina zaštitna mera koju je Rusija preduzela da bi osigurala most. Satelitski snimci od subote prikazuju dva "Pancir sistema" protivvazdušne odbrane u blizini mosta.

Krimski most eksplozija Krim Sateliski snimci posledica jednog od ranijih ukrajinskih napada na Krimski most Foto: Tanjug/AP

"Maxar" je izjavio da su kule za ove sisteme izgrađene između 18. i 23. avgusta. Njihova izgradnja sugeriše da Rusija nije zabrinuta samo zbog pretnji sa mora, već želi da zaštiti most i od pretnji iz vazduha.

Most je ranije bio pogođen kamionom bombom. Rusija je tvrdila da je Ukrajina ciljala most balističkim raketama koje je obezbedio SAD, ali je napad bio neuspešan. Kijev je takođe naoružao svoje pomorske dronove raketama, proširujući pretnju izvan površine vode i stvarajući dodatne izazove.

Moskva je započela izgradnju Krimskog mosta nakon što je ilegalno anektirala Krim 2014. godine. Most je važan podvig ruskog predsednika Vladimira Putina i simbol je želje Kremlja da zauvek zadrži okupaciju Krima.

Ukrajina je ranije obećala da će uništiti most zbog njegove uloge u podršci ruskim vojnim aktivnostima na Krimu nakon invazije 2022. godine, a Kijev je pokazao svoju odlučnost kroz višestruke napade na ovu lokaciju.

Međutim, trenutno bi uništenje mosta imalo manje vojnog značaja, ali bi bilo simboličnog karaktera, jer Rusija manje koristi most za podršku svojim trupama na Krimu nego što je to bio slučaj ranije tokom rata.

Portparol ukrajinske mornarice izjavio je u junu da se većina tereta prevozi trajektom.

(Telegraf.rs)

Video: Rusi počeli sa popravkama: Objavljeni novi satelitski snimci Krimskog mosta

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA