Na društvenim mrežama objavljen snimak eksplozije u Vovčansku: Rusi prvi put upotrebili "Oca svih bombi"?

 
A. P.
A. P.
 
 
Čitanje: oko 1 min.
  • 2

Na društvenim mrežama je objavljen jeziv snimak eksplozije razorne bombe koju su ruske snage navodno bacile na Vovčansk. Redakcija portala Telegraf.rs nije mogla da proveri autentičnost snimka, koji je između ostalih podelio i Anton Geraščenko, koji je do prošle godine bio savetnik u Ministarstvu spoljnih poslova Ukrajine.

Navodno se radi o eksploziji "Oca svih bombi". U pitanju je navodno "ODAB-9000", najsnažnije nenuklearno oružje na svetu s eksplozivnom snagom koja je jednaka 44.000 kilograma TNT.

Vovčansk je grad u Harkovskoj oblastioko koga se vode žestoke borbe. Veruje se da je "ODAB-9000" najmoćnija ruska termobarička bomba, napravljena za stvaranje masivnog udarnog talasa koji može izazvati veliko razaranje na širokom području, prenosi "Kijev post".

"ODAB-9000" se smatra uglavnom eksperimentalnim oružjem jer je testirano samo jednom 2007. godine i nije potvrđeno da je deo ruskog standardnog arsenala.

Do sada je "FAB-3000", takozvana klizna bomba, teška tri tone, bila najmoćnije rusko oružje koje je korišćeno za razbijanje utvrđenih ciljeva.

I bomba "ODAB-1500" i "FAB-3000" obično se izbacuju iz lovaca-bombardera "Su-34". Nagađanja i rasprave što je zapravo eksplodiralo u Vovčansku i dalje traju jer službenih informacija zasad nema.

(Telegraf.rs)

Video: Ovako izgledaju aktuelne borbe u Ukrajini

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ex vojnik

    2. oktobar 2024 | 18:33

    Prvo su trebali sve mostove, pruge da poruše, ne prvi dan svo nego prvi sat, nema dolaska vampira iz zločinačke eu, nema dovođenja naoružanja iz nato i eu!!!

  • krcun

    2. oktobar 2024 | 18:36

    Auuu auuuu ukro krtice sta bi

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA