Koje projektile ima Iran i kako Izrael može da se odbrani od njih: Teheran u napadu koristio najnoviju raketu?

 
A. M.
A. M.
 
 
Čitanje: oko 4 min.
  • 4

Iran je izveo svoj najveći napad na Izrael, ispalivši 180 balističkih projektila kasno u utorak, od kojih je većinu očigledno presrela protivraketna odbrana koju koriste Izrael, SAD i Jordan, prema vladama tih zemalja.

Vazdušni napad, daleko ozbiljniji od sličnog napada u aprilu, podigao je ulog u ionako izuzetno napetom trenutku širom Bliskog istoka dok se opasan regionalni sukob širi.

Pogledajte koje su iranske balističke raketne sposobnosti i odbrambene sisteme koje koriste izraelske i druge snage u regionu.

Iranske rakete

Teheran ima hiljade balističkih i krstarećih projektila različitog dometa, navodi se u izveštaju Projekta raketne pretnje iz 2021. u Centru za strateške i međunarodne studije (CSIS).

Tačni brojevi za svaki tip projektila su nepoznati. Ali general američkog vazduhoplovstva Kenet Mekenzi rekao je Kongresu 2023. da Iran ima "preko 3.000" balističkih projektila, prema ovogodišnjem izveštaju sa veb stranice Iran Watch na projektu Viskonsin o kontroli nuklearnog naoružanja.

Putanja balističkih projektila nose ih izvan ili blizu granica Zemljine atmosfere, pre nego što se teret bojeve glave odvoji od rakete koja ga je nosila uvis i zaroni nazad u atmosferu i na svoju metu.

Stručnjaci za oružje koji su analizirali proverene video snimke na društvenim mrežama sa lica mesta rekli su za CNN da je Iran koristio varijante balističke rakete Shahab-3 u poslednjem napadu na Izrael.

Shahab-3 je osnova za sve iranske balističke rakete srednjeg dometa koje koriste tečno gorivo, kaže Patrik Senft, koordinator istraživanja u službi za istraživanje naoružanja (ARES).

Projekat raketne pretnje kaže da je Shahab-3 ušao u službu 2003. godine, da može da nosi bojevu glavu od 760 do 1.200 kilograma i da se može ispaljivati iz mobilnih lansera kao i iz silosa.

Iran Watch kaže da najnovije varijante Shahab-3, projektili Ghadr i Emad, imaju preciznost od čak 300 metara od svojih predviđenih ciljeva.

Iranska balistička raketa Ghadr Foto: MORTEZA SALEHI / AFP / Profimedia

Iranski mediji javili su da je Teheran u napadima koristio novu raketu Fattah-1. Teheran opisuje Fattah-1 kao "hipersoničnu" raketu - što znači da putuje brzinom od 5 maha, ili pet puta većom brzinom od zvuka (6.100 kilometara na sat).

Ali analitičari ističu da skoro sve balističke rakete dostižu hipersoničnu brzinu tokom svojih letova, posebno dok rone ka svojim ciljevima.

Izraz "hipersonično" se često koristi za označavanje onoga što se naziva hipersonična klizna vozila i hipersonične krstareće rakete, visoko napredno oružje koje može manevrisati hipersoničnom brzinom unutar Zemljine atmosfere. To čini takvo oružje izuzetno teškim za obaranje.

Fattah-1 nije nijedna od njih, prema Fabijanu Hincu, istraživaču na Međunarodnom institutu za strateške studije, koji je pisao o ovoj temi prošle godine.

Hinc kaže da izgleda da Fattah-1 ima bojevu glavu na "manevarskom vozilu za ponovni ulazak", što mu omogućava da izvrši prilagođavanja kako bi izbegao odbranu od raketa tokom kratkog dela njegovog poniranja do cilja.

Ipak, ova sposobnost bi bila poboljšanje u odnosu na ranije iranske rakete, kaže Hinc.

Ali analitičari su skeptični da je Iran prvi put upotrebio novu raketu u utorak uveče.

"To je jedna od njihovih najnovijih balističkih projektila i oni mogu mnogo da izgube njenim korišćenjem", rekao je Trevor Bol, bivši viši tehničar za eksploziv u vojsci SAD.

"Izrael bi stekao predstavu o svojim mogućnostima samo od upotrebe. Postoji i šansa da ne funkcioniše, dajući Izraelu još bolju predstavu o svojim sposobnostima. Dobijaju besplatnu propagandu i ništa ne rizikuju govoreći da je korišćena", rekao je on.

Izraelska protivraketna odbrana

Izrael koristi niz sistema za blokiranje napada, od balističkih projektila sa putanjama koje ih izvlače iz atmosfere do niskoletećih krstarećih projektila i raketa.

Mnogo pažnje je posvećeno njegovom visoko efikasnom sistemu Gvozdena kupola, koji se koristi za borbu protiv dolazećih raketa i artiljerijskog oružja.

Ali Gvozdena kupola je donji sloj izraelske protivraketne odbrane i nije sistem koji bi se koristio za borbu protiv balističkih projektila lansiranih u utorak uveče, navodi Organizacija za odbranu od raketa (IMDO).

Gvozdena kupola Foto: Tanjug/AP

Sledeća stepenica na lestvici protivraketne odbrane je Davidova praćka, koja štiti od pretnji kratkog i srednjeg dometa, navodi IMDO.

Davidova praćka, zajednički projekat izraelskog naprednog odbrambenog sistema RAFAEL i američkog odbrambenog giganta Raytheon, koristi kinetičke presretače Stunner i SkyCeptor za uklanjanje ciljeva udaljenih čak 186 milja, prema Projektu za pretnju projektila u CSIS-u.

Iznad Davidove praćke su izraelski sistemi Arrow 2 i Arrow 3, koji su razvijeni zajedno sa SAD.

Arrow 2 koristi fragmentacione bojeve glave za uništavanje dolazećih balističkih projektila u njihovoj terminalnoj fazi - dok rone prema svojim ciljevima - u gornjim slojevima atmosfere, prema CSIS-u.

Arrow 2 ima domet od 56 milja i maksimalnu visinu od 32 milje, prema Savezu za zastupanje protiv raketne odbrane, koji je Arrow 2 nazvao nadogradnjom američke raketne odbrane Patriot koju je Izrael nekada koristio u ovoj ulozi.

U međuvremenu, Arrovw 3 koristi tehnologiju hit-to-kill (udari da ubiješ) da presreće dolazeće balističke rakete u svemiru, pre nego što ponovo uđu u atmosferu na putu do ciljeva.

Tokom napada u utorak uveče, američka vojska je saopštila da je ispalila najmanje 12 protivraketne municije na nadolazeće iranske rakete.

Izrael Iran rakete napad Foto: Profimedia/Xinhua News/Chen Junqing

Američki odgovor je stigao od mornaričkih razarača sa vođenim projektilima USS Cole i USS Bulkeley koji su delovali u istočnom Sredozemnom moru, rekao je portparol Pentagona, general-major Pat Rajder.

Pentagon nije precizirao koji su presretači korišćeni, ali američki razarači su opremljeni odbrambenim sistemom balističkih raketa Aegis, sa projektilima presretačima koji mogu da pogode i unište dolazeće balističke rakete u njihovoj srednjoj ili završnoj fazi.

Jordanske vazduhoplovne snage su takođe presrele iranske rakete u utorak uveče, rekao je jordanski zvaničnik, ali nisu dati detalji.

(Telegraf.rs)

Video: Čudni oblaci stoje nad Beogradom, ali prizor je fenomenalan

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nikolas

    2. oktobar 2024 | 10:12

    AMERIKA,RUSIJA I KINA MORAJU ZAUSTAVITI RATNO LUDILO DOK NEBUDE KASNO !!! SVET JE NA KORAK OD NUKLEARNOG RATA!!! IZRAEL JE NUKLEARNA SILA!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA