Ruska PVO nema rešenje za napade ukrajinskih dronova dugog dometa, dokaz su uništena skladišta municije

 
A. P.
A. P.
 
 
Čitanje: oko 2 min.
  • 1

Rusija održava opsežnu mrežu protivvazdušne odbrane, ali nije uspela da spreči Ukrajinu da koristi svoje dronove dugog dometa za udare duboko unutar ruske teritorije, navodi se u novom ažuriranom izveštaju zapadnih obaveštajnih službi.

Ukrajina je koristila svoje dronove za niz napada na ključna ruska skladišta municije ovog meseca, izazivajući veliku štetu i uništavajući tone oružja koje je ključno za podršku ratne mašine Moskve, preneo je "Business insider".

Ovi napadi su istakli uspeh ukrajinskih programa dronova dugog dometa, dok su istovremeno postavili pitanje sposobnosti Rusije da efikasno zaustavi ove sisteme.

Britansko ministarstvo odbrane navelo je da sposobnost Kijeva da izvede velike napade u kratkom vremenskom periodu naglašava kako se Rusija muči da se izbori sa ukrajinskim dronovima, koji se koriste u ovim operacijama, iako Moskva poseduje opsežnan sistem protivvazdušne odbrane.

Ovaj sistem se sastoji od raketnih sistema zemlja-vazduh, mogućnosti elektronskog ratovanja, protivavionskih topova i lovaca.

Ukrajina je objavila da su njeni dronovi dugog dometa uspeli da zaobiđu rusku protivvazdušnu odbranu i pogode skladište municije u Volgogradskoj oblasti tokom vikenda, označavajući najnoviji napad Kijeva.

U obaveštajnom ažuriranju u nedelju, Britansko ministarstvo odbrane je izjavilo da je "vrlo verovatno" da će ukrajinski napadi "prisiliti dalju disperziju u ruskom lancu logistike zbog straha od dodatnih udara, čime će se povećati opterećenje već prenapregnutog sistema".

Analitičari sukoba iz Instituta za proučavanje rata (ISW) dali su sličnu procenu nakon ukrajinskog napada sredinom septembra na rusko skladište municije u Tverskoj oblasti.

Analitičari su rekli da bi ponovljeni udari na ruska skladišta municije, koji izazivaju veliku štetu, mogli primorati vojnu komandu Moskve da rasprši svoje sisteme podrške i logistike kako bi ih učinila manje ranjivim na ukrajinske napade.

Ruska nesposobnost da odbije ukrajinske napade dugog dometa nije ništa novo. Moskva se tokom čitavog rata bori sa ovim problemom.

Mesecima Ukrajina uspešno cilja ključne vojne i energetske objekte unutar Rusije. Kijev se u velikoj meri oslanja na domaće proizvedene dronove za vođenje ove kampanje, jer je ograničen u upotrebi raketa koje je Zapad obezbedio za napade na rusku teritoriju.

Ukrajinski zvaničnici već dugo lobiraju da Zapad ukine ta ograničenja, tvrdeći da bi im to omogućilo da bolje oslabe vojne kapacitete Rusije.

(Telegraf.rs)

Video: Ovako izgledaju aktuelne borbe u Ukrajini

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dejan

    2. oktobar 2024 | 18:30

    Satrli su ih Rusi, kad o tome pisu i Americki mediji.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA