Koliko ljudi, novca i oružja ima izraelska, a koliko libanska vojska? Jasno je kako bi se završio veliki rat

 
M. M.
M. M.
 
 ≫ 
 
Čitanje: oko 2 min.
  • 1

Izraelske obrambene snage (IDF) pokrenule su kopnene napade kako bi potisnule militantnu grupu Hezbolah s juga Libana.

Libanska vojska (LAF) dovoljno je opremljena za sukob niskog intenziteta protiv Izraela, ali ne i za rat punog opsega, procenjuju vojni stručnjaci s obzirom na to koliko veliku vojnu snagu ima Izrael. Oni su takođe i nuklearna sila.

Upoređujući izraelske i libanske vojske, procjenjuje se da Liban ima oko 73.000, a Izrael oko 170.000 vojnika, prema podacima CIA-ine Svetske knjige činjenica.

Oružane snage Libana podeljene su u tri grane, uključujući kopnenu vojsku, vazdušne snage i mornaricu. Tokom 60-ih i 70-ih godina prošlog veka uspešno su se suprotstavili Izraelu u sukobima niskog intenziteta i gerilskom ratovanju. Osmislili su i obrambenu politiku kojoj je cilj bio da kupi dovoljno vremena dok se u napad ne uključe Savet bezbednosti UN-a i Arapska liga, koji su diplomatskom intervencijom osigurali prekid vatre.

Godine 2017. libanska vojska takođe je pokrenula uspešnu kampanju protiv 600 militanata koji su se skrivali u bunkerima, šupama i tunelima blizu sirijske granice.

Pomoć SAD-a

Nakon povlačenja sirijskih trupa iz Libana 2005. godine LAF postaje sve profesionalnija vojna institucija, ali zavisi od pomoći SAD-a. Od 2006. pomoć SAD-a libanskoj vojsci iznosila je ukupno više od tri milijarde dolara, pokazuju podaci Ministarstva spoljnih poslova, što ga čini glavnim donatorom libanske vojske.

Povremeno i druge zemlje doniraju libanskoj vojsci novac, uključujući Katar, Italiju, Francusku i Veliku Britaniju.

Istovremeno SAD je donator i izraelskoj vojsci. Američka pomoć koju Izrael prima godišnje, a iznosi gotovo četiri milijarde dolara, pomogla mu je da razvije jednu od najnaprednijih vojski na svetu. IDF se opskrbljuje opremom iz SAD-a, Velike Britanije, Nemačke i Italije.

Poređenje godišnjeg vojnog proračuna pokazuje da IDF s oko 24 milijarde dolara ima veliku prednost nad libanskih 995 miliona dolara godišnje. Najveća snaga izraelske vojske je u njenom naprednom naoružanju, od visokosofisticiranih dronova, borbenih aviona, tenkova i podmornica do moćnih obrambenih sistema, uključujući Gvozdenu kupolu, Davidovu praćku i Strelu.

Napredno naoružanje

Stranica Global Firepower rangirala je izraelsku kao 17. najjaču vojsku na svetu, dok se Liban nalazi na 118. mestu od ukupno 145 zemalja.

Jedna od najsnažnijih paravojnih grupa Bliskog istoka, Hezbolah je verovatno puno veći izazov za IDF od libanske vojske. Procenjuje se da ta militantna grupa ima oko 100.000 boraca, 150 hiljada raketa i projektila, uključujući navođene projektile i projektile dugog dometa koji mogu da pogode bilo koji deo Izraela.

(Telegraf.rs/Jutarnji)

Video: Matea Milosavljević o seriji "Močvara"

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • DARKO 99 %

    1. oktobar 2024 | 15:35

    Ishod bi bio kao i kod nas 99.-e,prosto upoređeno.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA