Izrael napad na Liban sukobi Foto: Tanjug/AP

Uživo Izrael kreće u napad, avioni bombarduju štab Hezbolaha u Bejrutu, mirovnjaci UN se povukli sa granice

 
A. P.
A. P.
 
 ≫ 
  • 0

Činjenice

  • Situacija na Bliskom istoku preti da se pretvori u opšti rat
  • Neimenovani američki zvaničnik izjavio je da je Izrael obavestio SAD da namerava da pokrene kopneni upad u Liban
  • Napad Izraela se očekuje u narednih nekoliko sati
  • Izrael je u poslednje dve nedelje izvršio više vazdušnih udara na Hezbolah
  • Likvidiran je i vođa Hezbolaha Hasan Nasralah

Uživo

Najnovije
23:29

Hezbolah tvrdi da je ispalio rakete na izraelske trupe

Hezbolah je izdao saopštenje u utorak posle ponoći po tamošnjem vremenu u kome navodi da je ispalio rakete na izraelske trupa koje su se kretale ka libanskim pograničnim gradovima.

Međutim, nema potvrđenih izveštaja da je Izrael pokrenuo svoju dugo očekivanu kopnenu operaciju, a IDF još nije komentarisala akciju.

23:08

Bezbednosni kabinet upravo odobrio kopneni napad na Liban?

Izraelski mediji nezvanično prenose da je vojno-politički kabinet večeras odobrio novu fazu rata protiv Hezbolaha u Libanu!

Novinski sajt Inet izveštava da su tokom diskusije neki ministri osudili curenje informacija o operaciji od američkih zvaničnika nakon što ih je Izrael obavestio.

Premijer Benjamin Netanjahu je prema pisanju portala Times of Israel nakon sastanka šireg bezbednosnog kabineta održao konsultacije sa najbližim saradnicima u svojoj kancelariji u vojnom štabu Kirja u Tel Avivu.

22:58

IDF gađala štab Hezbolaha u Bejrutu

Libanski mediji upravo izveštavaju o napadima u južnom delu grada gde se nalazi kompleks zgrada koji koristi Hezbolah!

Izraelska vojska, podsetimo, upozorila je oprilike sat vremena pre napada civile da napuste tri lokacije Hezbolaha u Dahiji.

IDF je objavila i mapu na kojoj su prikazane lokacije koje će biti na meti avionskih napada.

22:16

IDF pozvala civile da se udalje od komande Hezbolaha u Bejrutu

IDF poziva civile da se hitno udalje od nekoliko zgrada koje pripadaju Hezbolahu u južnom predgrađu Bejruta!

Pukovnik Avišaj Adre, portparol IDF na arapskom jeziku, objavio je uz poruku i mape koje pozivaju civile da se distanciraju najmanje 500 metara od tri lokacije u Dahiji.

- Vi ste u blizini objekata Hezbolaha i IDF će snažno delovati protiv njih, radi vaše i bezbednosti članova vaše porodice, morate se odmah evakuisati i udaljiti najmanje 500 metara - navodi Adre.

Više o tome pročitajte OVDE

22:05

Erdogan poziva UN da upotrebi silu da spreči rat

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan rekao je da bi Generalna skupština Ujedinjenih nacija trebalo da "preporuči upotrebu sile" u skladu s rezolucijom koju je donela 1950. godine.

- Generalna skupština UN trebalo bi brzo da primeni ovlašćenje da preporuči upotrebu sile, kao što je to učinila s rezolucijom Ujedinjenje za mir iz 1950. godine, ako Savet bezbednosti ne može da pokaže potrebnu volju - rekao je Erdogan nakon sastanka vlade.

Turska, članica NATO, osudila je izraelske napade protiv Hamasa u Pojasu Gaze i Hezbolaha u Libanu. Ankara je zaustavila svu trgovinu s Izraelom i podnela zahtev za pridruživanje tužbi za genocid protiv Izraela pred Međunarodnim sudom pravde.

Erdogan je takođe rekao da je tužan što muslimanske zemlje ne uspevaju da zauzmu aktivniji stav protiv Izraela, pozivajući ih da preduzmu ekonomske, diplomatske i političke mere, kako bi izvršili pritisak na jevrejsku državu da prihvati primirje.

- Za mir svih u našem regonu, od muslimana preko Jevreja do hriršćana, pozivamo međunarodnu zajednicu i muslimanski svet da se mobilišu - rekao je Erdogan dodajući da će napadi Izraela ciljati i na muslimanske zemlje ako se uskoro ne zaustave.

21:58

Izrael rasporedio 5 brigada kod granice sa Libanom

Izraelske odbrambene snage (IDF) rasporedile su oko pet brigada na severu zemlje, ali se ne očekuje da će sve preći granicu sa Libanom, prenosi En-Bi-Si njuz, pozivajući se na američkog zvaničnika.

- IDF trenutno ima oko pet raspoređenih brigada - navodi američki TV kanal.

21:52

Mirovne snage UN se povukle sa granice Izraela i Libana

Mirovne snage UN više ne patroliraju graničnim područjima na jugu Libana!

- Više ne možemo da patroliramo graničnim područjima na jugu zbog teške artiljerijske vatre izraelskih snaga i Hezbolaha - navodi portparol UN Stefan Dujarik.

Navodi da 10.000 pripadnika mirovnih snaga ostaje na položaju, ali da ne mogu da patroliraju putevima u blizini granice zbog "intenziteta raketiranja". Dujarik kaže da je deo civilnog osoblja "premešten na sever" iz predostrožnosti i da se situacija "prati iz sata u sat".

Privremene snage Ujedinjenih naroda u Libanu (UNIFIL) stacionirane su od 1978. godine. Snage su povećale svoju prisutnost u Libanu prema Rezoluciji 1701 Saveta bezbednosti UN koja je usvojena, ali nikad nije pravilno sprovedena kako bi se okončao sukob između Izraela i Hezbolaha 2006. godine.

21:42

Tri područja na severu Izraela proglašena zatvorenim vojnim zonama

Izraelska vojska je objavila da je tri područja na severu zemlje proglasila zatvorenim vojnim zonama i da je ulaz u naselja strogo zabranjen.

Informacija se pojavila u trenutku kad se očekuje da izraelska vojska pređe svoju severnu granicu i uđe u Liban.

21:39

Sve jače granatiranje pograničnih područja u južnom Libanu

Libanski mediji javljaju o snažnim napadima na gradove u južnom Libanu.

Područje oko Hijama i Vazanija navodno trpe žestoka granatiranja tokom poslednja dva sata.

Lokalni mediji strahuju da je granatiranje uvod u napad na libansku teritoriju

21:34

Francuska obećala da će podržati vojsku Libana

Francuski ministar spoljnih poslova Žan-Noel Baro održao je konferenciju za novinare tokom posete Libanu i pozvao sve strane da prihvate predlog o prekidu vatre od 21 dana koji su podneli francuski lider Emanuel Makron i američki predsednik Džo Bajden.

- Predlog je još na stolu, ima nade, ali vreme je vrlo ograničeno. Pozivam Izrael da zaustavi svaki kopneni upad i da prestane da napada. Pozivam Hezbolah da ne preduzima nijedan korak koji bi doveo do destabilizacije situacije u regionu - dodao je Baro.

Izrael napad na Liban Foto: Tanjug/AP

Šef francuske diplomatije je naglasio da Liban mora da izabere predsednika što je pre moguće.

- Podržaćemo vojsku Libana... Francuska će u ovim bolnim okolnostima ostati na strani Libana i Libanaca - najavio je Baro.

21:13

Libanska vojska se povukla sa granice sa Izraelom: Napad na Hezbolah očekuje sa svakog trena

Libanska vojska se povukla sa položaja na jugu zemlje u blizini granice sa Izraelom, navodi Rojters, pozivajući se na lokalne stanovnike i bezbednosni izvor!

- Trupe su se povukle sa položaja duž južne granice Libana sa Izraelom na najmanje pet kilometara severno od granice - rekao je za Rojters libanski bezbednosni izvor.

20:56

Izrael obavestio Ameriku da namerava da kopneno napadne Liban za nekoliko sati: Raste napetost

Neimenovani američki zvaničnik izjavio je danas za CBS njuz da je Izrael obavestio SAD da namerava da pokrene ograničeni kopneni upad u Liban, za koji je zvaničnik rekao da bi mogao da počne za nekoliko sati.

"U ovom trenutku, mogu reći da nema velikih kopnenih aktivnosti u Libanu", rekao je portparol Izraelskih odbrambenih snaga major David Baruh novinarima.

Video: Festival je bio kao "mali Vudstok", a onda je uleteo Hamas: Major David Baruh

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA