Ovako je IDF locirala Nasralaha: Vođa Hezbolaha obeležen hemikalijom prilikom rukovanja i brzo mu došao kraj

 
 
 ≫ 
 
Čitanje: oko 2 min.
  • 3

Poslednjih sati u javnost izlazi sve više informacija o ubistvu lidera Hezbolaha Hasana Nasralaha!

Pojedini mediji se fokusiraju na to kako je lider militanata neutralisan, drugi pišu o bombama koje su korišćene, a treći su u šoku zbog ogromne eksplozije koja je razorila nekoliko zgrada u Bejrutu tokom izraelskih vazdušnih napada. Izraelska vojska je zvanično potvrdila da je godinama prikupljala informacije o Hasanu Nasralahu dok je izraelski novinar Amišaj Stajn, pozivajući se na TV kanal Al Hadat iz Saudijske Arabije, objavio šokantne detalje o tome kako su Izraelci došli do skrovišta lidera Hezbolaha.

- Čoveku koji se susreo sa Nasralahom ruka je bila umrljana supstancom koju je Izrael mogao da otkrije. Tako je potvrđeno da je Nasralah u skloništu - navodi izraelski novinar Amišaj Stajn.

Portparol izraelske vojske, general-potpukovnik Nadav Šošani, podsetimo, rekao je da je operacija pod nazivom "Novi poredak" pokrenuta petak dok se Nasralah sastao sa visokim zvaničnicima Hezbolaha.

- Imali smo obaveštajne podatke u realnom vremenu, priliku, operativnu priliku koja nam je omogućila da izvedemo napad - rekao je Šoašani novinarima.

Izraeski vojni radio je preneo, pozivajući se na šefa eskadrile vazduhoplovstva koja je preuzela operaciju, da su piloti obavešteni o meti neposredno pre poletanja.

- Piloti nisu znali ko je meta u danima kada se planirao napad - rekao je neimenovani oficir IDF i dodao da su dobili informacije nekoliko sati pre nego što su poleteli ka Libanu.

Šošani je odbio da komentariše spekulacije da su u napadu možda korišćene teške bombe američke proizvodnje Mark 84.

Brigadni general Amišaj Levin, komandant vazdušne baze Hadžerim, rekao je novinarima da su desetine projektila pogodile metu u roku od nekoliko sekundi.

Ali Karaki, koji je šef Hezbolahovih snaga na južnom frontu, takođe je ubijen u napadu.

- Prikupljali smo informacije o Nasralahu nekoliko godina. Decenijama smo prikupljali obaveštajne podatke shvatajući da će u jednom trenutku pokušati da započne rat. Imali smo informacije u realnom vremenu i izveli smo napad - precizirao je Šošani.

(Telegraf.rs/Protothema)

Video: Izraelske odbrambene snage zauzimaju položaje na jugu zemlje

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ag

    29. septembar 2024 | 22:31

    A skroviste u gusto naseljenoj, srambenoj cetvrti. Lepo, bogami. I posle kriv Izrael a oni sami svoje stanovnistvo izlazu opasnosti krijuci se medju civilima..ljigavci.

  • Mikica

    29. septembar 2024 | 22:40

    Moze da prica i misli sta ko hoce. Izrael je ozbiljna drzava i ozbiljna vojska.

  • Strašno

    29. septembar 2024 | 22:13

    Tolike ljude, žene i decu pobiše da ubiju jednog. Gore od Olbrajtove.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA