izrael, Liban, Hezbolah, Hasan Nasralah Foto: Tanjug/AP

Uživo Telo Nasralaha izvučeno iz ruševina, evo u kakvom je stanju: Potvrđena smrt još jednog komandanta Hezbolaha

 
A. M.
A. M.
 
 ≫ 
  • 0

Činjenice

  • Hezbolah je potvrdio da je u napadu Izraela ubijen njihov vođa Hasan Nasralah
  • Iran obećao osvetu nakon ubistva lidera Hezbolaha
  • Telo lidera Hezbolaha Hasana Nasralaha izvučeno je danas iz ruševina
  • Hezbolah potvrdio smrt i Alija Karakija, komandanta južnog fronta grupe
  • Izrael navodno gomila trupe na granici sa Libanom
  • Iran traži hitnu sednicu Saveta bezbednosti UN
  • Nasralah je bio jedna od najpoznatijih i najuticajnijih ličnosti na Bliskom istoku
  • Izraelski premijer Benjamin Netanijahu rekao da je Izrael "izravnao račun" Nasralahovom smrću
  • Američki predsednik Džo Bajden rekao je da je smrt Nasralaha "mera pravde za njegove brojne žrtve" i ponovo poziva na prekid vatre

Uživo

Najnovije
14:27

Pojavio se snimak izvlačenja tela lidera Hezbolaha

Na društvenim mrežama se pojavio snimak na kojem se navodno vidi izvlačenje tela Hasana Nasralaha, ubijenog lidera Hezbolaha.

Na snimku koji kruži mrežamam, a čiju autentičnost Telegraf nije mogao nezavisno da proveri, vidi se kako se telo vadi iz ruševina nakon napada.

14:07

Hezbolah potvrdio smrt još jednog komandanta

Hezbolah je upravo potvrdio smrt Alija Karakija - komandanta južnog fronta grupe.

Grupa koju podržava Iran sada je potvrdila Karakijevu smrt putem Telegrama.

13:43

Pukovnik MUP Srbije otkriva slabe tačke moćnih službi i kako je pejdžerima raznet Hezbolah

Milan Milović, pukovnik i glavni koordinator za obuku pripadnika za obezbeđenje ličnosti u MUP-u Srbije u intervjuju za "Telegraf.rs" govori o eksploziji pejdžera u Libanu, o propustima u obezbeđenju slovačkog premijera Roberta Fica, drugom pokušaju atentata na Donalda Trampa... Prema njegovim rečima, najsavršeniji sistem obezbeđenja ima Izrael.

13:17

Telo vođe Hezbolaha pronađeno "neoštećeno", tvrde izvori

Pronađeno je telo lidera Hezbolaha Hasana Nasralaha, rekla su dva izvora za Reuters.

Medicinski i bezbednosni izvor rekli su da je "njegovo telo pronađeno netaknuto" na mestu izraelskog vazdušnog napada na južno predgrađe Bejruta.

"Nije imao direktnih rana i čini se da je uzrok smrti tupa povreda od siline eksplozije", rekli su oni.

Za sad nije moguće nezavisno proveriti ove tvrdnje.

12:10

Libanski ministar: Želimo primirje sa Izraelom, ulažemo diplomatske napore

Libanski ministar informisanja Zijad Makari rekao je danas na sednici kabineta da se ulažu diplomatski napori kako bi se postiglo primirje sa Izraelom.

"Sigurno je da libanska vlada želi primirje i svi znaju da je izraelski premijer Benjamin Netanjahu otišao u Njujork na osnovu pretpostavke o primirju, ali je doneta odluka o ubistvu (lidera Hezbolaha Hasana) Nasralaha", rekao je Makari.

Prema njegovim rečima, to ne znači da premijer Netanjahu posustaje u svojoj nameri, ali situacija nije laka, preneo je Rojters.

11:49

IDF: U napadu na Bejrut ubijen još jedan komandant Hezbolaha Nabil Kauk

Izraelske odbrambene snage (IDF) saopštile su danas da je još jedan visoki zvaničnik Hezbolaha, komandant Nabil Kauk, ubijen u sinoćnom vazdušnom napadu na Bejrut.

Kauk je ubijen u udaru borbenih aviona u predgrađu Dahijeh, poznatom uporištu Hezbolaha, navodi Tajms of Izrael.

On je bio komandant Hezbolahove "preventivne bezbednosne jedinice" i visoki član Centralnog saveta te libanske grupe, navodi se u saopštenju IDF-a.

Kauk je bio blizak sa rukovodstvom Hezbolaha i bio je "direktno umešan u organizovanje terorističkih napada na državu Izrael i njene građane, uključujući napade proteklih dana", dodaje se u saopštenju izraelske vojske.

Kako se objašnjava, Kauk se pridružio Hezbolahu 80-ih godina i bio je zamenik vođe, a kasnije i vođa ogranka te grupe u južnom Libanu.

Bio je i član Izvršnog saveta, kao i zamenik predsednika tog tela Hezbolaha.

Hezbolah za sada nije potvrdio Kaukovu smrt, ali pristalice te grupe od juče već objavljuju poruke u kojima oplakuju njegovu smrt, navodi Rojters.

11:46

Evo šta bi moglo da se sledeće dogodi nakon ubistva lidera Hezbolaha u vazdušnom napadu

Izrael je zadao ogroman udarac Iranu kad je u petak u vazdušnom napadu ubio lidera Hezbolaha Hasana Nasralaha!

Nasralah, koji je imao 64 godine, ubijen je u napadu na štab Hezbolaha u Bejrutu. Vest, koju je militantna grupa zvanično potvrdila u subotu, izazvala je šok sa jedne i slavlje sa druge strane.

Hasan Nasralah Foto: Tanjug/AP
11:45

Izraelci upadaju u Liban?

Prema tvrdnjama dvojice američkih službenika, moguće je da će započeti ili su tek započele "male operacije ili ulazak preko granice" izraelskih vojnika u Liban, prenosi ABC News.

Čini se da Izrael još nije do kraja odlučio hoće li pokrenuti kopnenu operaciju, ali je spreman za nju, rekli su službenici. Ako dođe do kopnene operacije, njen opseg će verovatno biti ograničen, rekli su izvori. Ključ je ispunjenje obećanja Izraelcima da će se desetine hiljada raseljenih iz severnog Izraela moći vratiti kući. Da bi se to postiglo, obezglavljivanje Hezbolaha nije dovoljno, rekli su službenici.

11:44

Iran potvrdio podršku u nastavku borbe protiv Izraela

Predsednik iranskog parlamenta Mohamad Baker Kalibaf izjavio je danas da će i nakon likvidacije vođe Hezbolaha Sajeda Hasana Nasralaha, militantne grupe nastaviti da se suprotstavljaju Izraelu uz pomoć Teherana, preneli su iranski državni mediji.

Savez poznat kao Osovina otpora, koji se gradio decenijama uz iransku podršku, uključuje palestinsku grupu Hamas, Hezbolah u Libanu, Hute iz Jemena i razne oružane šiitske grupe u Iraku i Siriji, podseća Rojters.

11:43

"Razbijači bunkera" su nove bombe kojim je "ubijen vođa Hezbolaha"

Izrael je navodno koristio novu vrstu bombe u bombardovanju Bejruta tokom kojeg je ubijen lider Hezbolaha Hasan Nasralah. U pitanju su "razbijači bunkera" ("bunker buster"), oklopne bombe koje su posebno dizajnirane za uništavanje podzemnih struktura.

Izraelsko vazduhoplovstvo je na isto mesto navodno bacilo oko 85 ovakvih bombi, od kojih je svaka teška 2,3 tone, pogodišvi ne samo Nasralaha, već sve u čitavom gradskom bloku na dubini od 30 metara.

11:41

Izrael nastavio sa napadima Liban, poginulo 11 ljudi

U jutrošnjem izraelskom vazdušnom napadu na severoistočni Liban ubijeno je 11 ljudi, preneli su lokalni mediji.

Ovaj napad je izveden dan nakon što je libanska militantna grupa Hezbolah potvrdila smrt dugogodišnjeg lidera te grupe Hasana Nasralaha u izraelskom napadu na Bejrut.

Prema podacima Ujedinjenih nacija broj raseljenih zbog izraelskih napada na južni Liban se više nego udvostručio i sada je veći od 211.000, preneo je AP.

Video: Vozač dobio kutiju pa napravio ovaj potez: Snimak sa autobuske stanice koji niko nije video

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA