"Mi igramo dugu igru": Evo šta bi moglo da se sledeće dogodi nakon ubistva lidera Hezbolaha u vazdušnom napadu

 
Z. K.
Z. K.
 
 
Čitanje: oko 3 min.
  • 0

Izrael je zadao ogroman udarac Iranu kad je u petak u vazdušnom napadu ubio lidera Hezbolaha Hasana Nasralaha!

Nasralah, koji je imao 64 godine, ubijen je u napadu na štab Hezbolaha u Bejrutu. Vest, koju je militantna grupa zvanično potvrdila u subotu, izazvala je šok sa jedne i slavlje sa druge strane.

- Bio je to veoma težak potez jer ćemo osetiti posledice, međutim, mi igramo dugu igru jer Izrael mora da postoji u dugoj igri. Zato smo preduzeli akciju - rekao je visoki izraelski zvaničnik za NY Post i dodao da je Nasralah, koji je vodio Hezbolah od 1992. godine, bio glavni arhitekta "smrtonosne buke" koju je Iran gradio oko Izraela sa krajnjim ciljem da uništi jevrejsku državu.

Izrael je odlučan da izbegne kopneni rat sa Hezbolahom i poslednjih dana izraelsko rukovodstvo je došlo do zaključka da je jedini način da se to izbegne eliminisanje Nasralaha.

- Nasralah je bio u centru osovine - rekao je insajder i naglasio da je čak i nakon što je Izrael uništio više od polovine Hezbolahovih projektila i raketa bilo jasno da vođa militanata neće stati.

Zvaničnik je rekao da Nasralah stoji iza izgradnje "omče smrti" sa infrastrukturom za istovremenu kopnenu invaziju na mnogim frontovima, uključujući mreže tunela, naoružanje skriveno u školama i privatnim kućama...

Iranski vrhovni vođa, ajatolah Ali Hamnei, pozvao je u subotu muslimane u regionu da stanu uz narod Libana i Hezbolah svim sredstvima i pomognu im u suočavanju sa "opakim režimom" Izraela. Nasralahova smrt je veliki udarac za iranski režim koji pored Hezbolaha koristi Hamas i pobunjeničke snage u drugim delovima Bliskog istoka da služe kao linija fronta sa Izraelom.

- Uklanjanje lidera Hezbolaha moglo bi da bude "stožer" u borbama - rekao je izraelski zvaničnik za The Post.

Eksperti su se složili da će sledeća faza sukoba zavisiti od odgovora Irana.

- Bila je to veoma impresivna operacija. Ovo je važna tačka i ključna raskrsnica u borbi i biće zanimljivo videti šta sledi. Sledeća faza je otkrivanje kako će Iran odgovoriti i kakva će biti naša strategija. Iranci možda sada misle da nisu tako jaki koliko su mislili da jesu, međutim, imaju Rusiju i Kinu za saveznike. Mi ćemo takođe morati da odlučimo da li da idemo sa kopnenim trupama ili ne. Ovo je veoma ključni trenutak kada svi moraju da preispitaju svoju poziciju u igri - rekao je za NY Post izraelski političar Doron Avital koji je bio poslanik u Knesetu i komandant tokom Libanskog rata 1982. godine.

- Ubistvo jednog vođe nije magično rešenje za teror sa kojim se suočavamo, ali eliminisanje vođstva Hezbolaha je veliki korak - slaže se Sarit Zehavi koji je osnivač i predsednik Alma istraživačkog i obrazovnog centra u severnom Izraelu.

Zehavi je za NY Post razgovarao tokom bekstva u skloništa za hitne slučajeve dok su sirene upozoravale na potencijalne rakete ispaljene na Izrael iz Libana.

- Ne bi trebalo da stanemo sada! Ako zaista želimo da pobedimo moramo da nastavimo da ih sve izvlačimo. Jasno je da nikakav diplomatski aranžman neće pomoći. Moramo ih se svih otarasiti i sveg njihovog strateškog naoružanja - insistirao je Zehavi.

Džonatan Elkuri, libanski hrišćanin čija je porodica morala da pobegne u Izrael kada je bio mlad, rekao je za NY Post da je vest o Nasralahovom ubistvu "jedan od najsrećnijih dana" za libanski narod.

- Ovo je jedan od najvažnijih i najtransformativnijih dana za Bliski istok. Hezbolah nije samo terorisao Izraelce već je takođe terorisao i Libance. Hezbolah je silom zauzeo ogromne teritorije na istoku i jugu Libana koji je postao tačka zadržavanja za Iran. Osećam se zaista optimistično. Ovo je istorijski dan za Liban da počne da ukida vlasništvo Iranom nad Libanom i libanskim narodom - rekao je Elkuri koi je nezavisni stručnjak za politiku i politiku Libana i Izraela.

Neki su, međutim, upozorili da ubistvo Nasralaha neće biti pravi put do pobede za Izrael.

- Izraelsko ubistvo Hasana Nasralaha je vrhunac ovog totalnog rata za koji je Netanjahu obećao Izraelcima da će im doneti "potpunu" pobedu. Ovo se pokazalo nedostižnim u Gazi i pokazaće se još više u Libanu. Netanjahu i njegovi saradnici, prerano slaveći ubistva lidera Hezbolaha i najviših operativnih komandanata, mešaju taktičke pobede sa strateškim prodorima - rekao je Favaz Gerges koji je profesor međunarodnih odnosa na Londonskoj školi ekonomije za NBC njuz.

(Telegraf.rs/NY Post)

Video: Festival je bio kao "mali Vudstok", a onda je uleteo Hamas: Major David Baruh

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA