Ukrajina poslala novog robota na front: Pogledajte kako je UGV naoružan mitraljezom naterao Ruse u beg

 
Z. K.
Z. K.
 
 ≫ 
 
Čitanje: oko 2 min.
  • 1

Ukrajina je prema navodima Forbsa počela da koristi novog zastrašujućeg robota na frontu!

Daljinski kontrolisani roboti, poznati kao besposadna kopnena vozila iliti UGV, ranije su se viđali u kamikaza napadima i na zadacima postavljanja mina. Najnoviji snimak pokazuje da naoružani UGV sada počinje da zauzima mesto na prvim borbenim linijama, ne samo uz vojnike, nego i ispred njih. Na snimku, koji je objavio tim za dronove ukrajinske jedinice za specijalne operacija, vidi se kako mali robot predvodi uspešan napad na ruski položaj.

Vozilo Lyut 2.0 teško je oko 300 kilograma i naoružano PKT mitraljezom koji može izuzetno precizno pucati na udaljenosti do 100 metara. Veliki deo težine verovatno otpada na čelični oklop koji može da probije samo protivoklopna municija. Razvoj je počeo 2022. godine i trenutna verzija je objavljena pre nekoliko meseci.

Dvominutni video snimljen dronom nije lako ispratiti.

Na početku se vidi kako ruske trupe zauzimaju položaj skriven u vegetaciji na jednoj raskrsnici. Zatim se vidi mali robot Lyut 2.0 na četiri točka kako se kreće putem prema ruskom položaju. Robot prilazi redovima protivtenkovskih mina postavljenih preko puta i operater ga jednostavno prevodi preko njih. Iako se većina protivtenkovskih mina oslanja na pritisnu ploču, mnoge takođe imaju magnetski upaljač, a aktiviraju se kada vozilo pređe preko njih, čak i bez kontakta.

Mine, međutim, nisu imale magnetske upaljače i prešao je preko dve bez oštećenja. Desetak sekundi kasnije ispaljeno je nekoliko granata sa ruskih pozicija koja su eksplodirala pored robota. Ukrajinski operater nije želeo da reskira pa je sklonio robota sa strane. Minut i po kasnije dolazi do eksplozije na ruskom položaju nakon čega najmanje trojica ruskih vojnika beže.

Sled događaja nije sasvim jasan i nije poznato koliko je UGV bio efikasan i da li je uopšte preživeo sukob. Čini se da je UGV sam izveo napad uz podršku minobacača i moguće drugih oružja. Moguće je da su istovremeno izvođeni napadi FPV dronovima dok su se Rusi borili protiv robota.


Ovakav tip napada ranije bi izvodila pešadija budući da bi RPG i druga oružja pogodili svako vozilo koje se približi i verovatno bi bilo i ljudskih žrtava.

Čak i ako je Lyut teško oštećen ili uništen operacija je očigledno bila uspešna. Ruska pozicija je zauzeta bez ljudskih žrtava. Sa cenom od oko 16.000 dolara po komadu, što je jednako ceni šest artiljerijskih granata ili desetini jedne rakete Džavelin, robot se može smatrati kao potrošna oprema.

(Telegraf.rs/Index)

Video: Gađana hidroelektrana na jugu Ukrajine, brana uništena u napadu

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA