Italija vraća Musolinijev zakon posle ogromnog porasta broja napada na učitelje u školama

 
A. P.
A. P.
 
 
Čitanje: oko 2 min.
  • 0

Italija je ponovno uvela ocenjivanje ponašanja učenika jer je sve više zabrinutih zbog naglog porasta broja napada i agresije prema učiteljima.

Mera "ocene za vladanje" slična je onoj koju je prvi put uvela fašistička vlada Benita Musolinija 1924. godine, a deo je novog zakona o obrazovanju koji je usvojen u parlamentu u sredu, piše "Guardian".

Najviša ocena biće deset, a učenicima koji dobiju peticu ili manje preti ponavljanje razreda čak i ako su im ostale ocene dobre. Oni učenici koji iz vladanja dobiju samo šesticu moraće da rade test iz građanskog vaspitanja. Ocene iz vladanja uveliko će uticati i na polaganje završne mature.

"Uvođenje ocena za vladanje vraća važnost individualne odgovornosti, stavlja poštovanje ljudi i javnih dobara u središte i vraća autoritativnost učitelja", rekao je Đuzepe Valditara, ministar obrazovanja u krajnje desničarskoj vladi premijerke Đorđe Meloni.

I sama premijerka Meloni je ranije rekla da će ova promena "vratiti poštovanje" u škole. Uz nove ocene, uvedene su i kazne od 500 do 10.000 evra za agresiju ili nasilje prema školskom osoblju.

Zakon, koji je prihvatio ANP, udruženje direktora u školama, donesen je nakon ogromnog porasta agresivnih incidenata prema nastavnom osoblju od početka godine.

Naime, 2023. je takvih incidenata bilo oko 110 odsto više u odnosu na godinu ranije. U mnogim slučajevima učiteljima je bila potrebna doktorska pomoć, a ponekad su počinitelji bili roditelji učenika. Učenici se često sukobljavaju s profesorima oko korišćenja mobilnih telefona tokom nastave.

Antonelo Đaneli, predsednik ANP, rekao je da je ova mera "korak napred".

"Previše je slučajeva nedisciplinovanog ponašanja. Učenici će morati da razmisle o svojim odgovornostima i posledicama svojih postupaka", rekao je Đaneli.

Slična mera iz Musolinijeve ere je bila je na snazi ​​do sredine 1970-ih, a nakon studentskih protesta je ukinuta u osnovnim i srednjim školama. Paket mera, koji je već odobren u Senatu, usvojen je u Donjem domu sa 154 glasa za, 97 protiv i sedam suzdržanih.

(Telegraf.rs/Jutarnji)

Video: Apokaliptični san dece kojoj se smučila škola postao najgori korona košmar

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA