Njujorška policija na nogama, krvožedna venecuelanska banda "Tren de Aragua" osvaja grad

 
A. P.
A. P.
 
 
Čitanje: oko 2 min.
  • 0

Policija u Njujorku je pod uzbunom nakon izveštaja da krvožedna venecuelanska banda "Tren de Aragua" (TdA), pokušava da se infiltrira u jedan od najvećih i najpoznatijih američkih gradova.

Kako je preneo "Fox news", ova opasna banda je nastala u venecuelanskim zatvorima. Kriminalna grupa je već organizovala nekoliko operacija u Velikoj jabuci, kako nazivaju Njujork, a sve je prisutnija i u drugim delovima Sjedinjenih Država usled velikog naleta migranata.

"TdA" je nasilna ulična banda za koju se veruje da je nastala u venecuelanskim zatvorima i da se preselila na sever u poslednjoj deceniji. Ove godine došlo je do nagle ekspanzije uticaja ove bande u Americi. Iza pripadnika ove bande sve je više zločina visokog profila, a veruje se da je veliki broj njenih članova ušao u Ameriku preko južne granice zajedno sa migrantima.

Džon Čel, jedan od šefova policije u Njujorku, tvrdi da ova banda aktivno regrutuje nove članove u skloništima za migrante gde se oružje i droga švercuju u kutijama za hranu.

"Da li verujemo da u skloništima ima oružja koje je povezano sa bandama? Apsolutno. Da li verujemo da su bili prokrijumčareni? Apsolutno", rekao je on.

Njujorška policija navodi da postoji na stotine saradnika bande širom grada i da se oni ne plaše da pucaju na policiju. Ranije ove godine, osumnjičeni član bande pucao je i ranio dva policajca, dok je drugi pucao na policajca dok je krao u radnji.

"Oni su velika pretnja gradu. Nismo novi u bandama ili ekipama u gradu. Dakle, ovo je naša najnovija posada. A ono što je alarmantno u vezi sa ovom posadom je da njihova zavera da počine zločine zadire u mnoga područja, od krađe u maloprodaji preko iznude do pljački do trgovine ljudima, i najgore od najgoreg, oni su ubili dvojicu naših policajaca", dodao je policijski zvaničnik.

Njujork je jedan od takozvanih "gradova svetinja", gde policija ima ograničenu saradnju sa federalnim organima u vezi sprovođenja imigracionih zakona. Njujork je jedan od gradova u koje je Greg Abot, guverner Teksasa, prevozio migrante kao odgovor na krizu na južnoj granici SAD tokom 2022. što je izazvalo njegov šestoki sukob sa Erikom Adamsom, tadašnjim gradonačelnikom Njujorka.

Banda "TdA" je uspostavila prisustvo u Aurori, Kolorado, gde je bilo više hapšenja i izveštaja da je banda zauzela čitave stambene zgrade. Članovi bande navodno su dobili "zeleno svetlo" da pucaju i napadaju policiju u Denveru.

Šef granične patrole je potvrdio da je više desetina pripadnika ove bande pokušalo da uđe u Ameriku. Prema policijskim informacijama venecualanska banda pokušava da se udruži sa bandom "MS-13", koja je 80-ih godina prošlog veka nastala u Los Anđelesu, a koja najviše članova ima u Salvadoru, Gvatemali, Hondurasu i Meksiku.

Administracija Džozefa Bajdena, predsednika SAD, u julu je uvela niz mera u pokušaju da se obračuna sa venecuelanskom bandom upozoravajući na njen potancijal kao 2značajne međuarodne kriminalne organizacije".

Usvojene su mere za blokiranje imovine pripadnika bande na teritoriji SAD. U međuvremenu Stejt department je raspisao nagradu od 12 miliona dolara za informaciju koja bi dovela do hapšenja trojice lidera bande.

(Telegraf.rs)

Video: Sve se desilo u sekundi: Lopovi uz dimne bombe opljačkali prodavnicu luksuzne odeće

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA