Norveška izdala poternicu za muškarcem povezanim sa pejdžerima koji su eksplodirali u Libanu

 
A. P.
A. P.
 
 
Čitanje: oko 1 min.
  • 0

Norveška je objavila međunarodnu poternicu za čovekom povezanim sa bugarskom kompanijom koja je možda bila umešana u distribuciju pejdžera militantnoj proiranskoj grupi Hezbolah u Libanu.

U prošlonedeljnim eksplozijama pejdžera i toki-vokija poginulo je nekoliko desetina pripadnika Hezbolaha, dok ih je par hiljada ranjeno, prenela ja agencija AP.

Raspisivanje poternice je deo istrage koja se sprovodi u više zemalja, a kako bi se utvrdilo na koji je način postavljen eksploziv u uređaje za komunikaciju i otkrije njihov put do Libana.

Hezbolah i libanska vlada okrivili su Izrael za koordinisane dvodnevne napade, u kojima je ubijeno najmanje 39 ljudi i ranjeno više od 3.000, uključujući civile. Izrael nije ni potvrdio ni porekao umešanost.

"Mi smo u ime policije u Oslu poslali međunarodnu poternicu", rekla je Oste Dale Sundet, portparolka norveške Nacionalne službe za krivične istrage.

Agencija je odbila da navede ime čoveka ili da navede njegovu nacionalnost. Sve što se zna je da je bio naveden da radi za norvešku kompaniju. Norveška novinska agencija NTB navela je da je 39-godišnji muškarac otputovao u Sjedinjene Države prošle nedelje, ali je nestao nakon što je tamo stigao.

Izvršni direktor njegovog poslodavca, norveške DN Group, naveo je da je kompanija "beuspešno pokušala da kontaktira svog zaposlenog otkako smo prvi put čuli ozbiljne optužbe o njegovoj navodnoj privatnoj aktivnosti, za koju nismo znali i nema nikakve veze sa nama kao kompanijom".

"Nismo se čuli s njim od prošle srede, a ne znamo gde je. Ovo nas brine", rekao je Amund Djuve.

Muškarac za kojim je raspisana poternica ima norveški pasoš i živi u Norveškoj 12 godina, ali je rođen u drugoj zemlji, preneo je NTB. Novinska agencija ga je opisala kao jednog od osnivača bugarske kompanije koja je navodno bila povezana sa snabdevanjem pejdžera Hezbolahu.

(Telegraf.rs)

Video: Stotine boraca Hezbolaha povređeno nakon eksplozija pejdžera u navodnom izraelskom napadu

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA