Potonula kineska nuklearna podmornica? "Incident otvara dublja pitanja"

 
M. P.
M. P.
 
 
Čitanje: oko 1 min.
  • 0

Najnovija kineska nuklearna napadna podmornica potonula je ranije ove godine, rekao je u četvrtak visoki američki odbrambeni zvaničnik, što bi mogla biti potencijalna sramota za Peking dok nastoji da proširi svoje vojne kapacitete.

Kina već ima najveću mornaricu na svetu, sa više od 370 brodova, i započela je proizvodnju nove generacije podmornica naoružanih nuklearnim oružjem, javlja Reuters.

Visoki američki odbrambeni zvaničnik, koji je govorio pod uslovom anonimnosti, rekao je da je nova kineska nuklearna napadna podmornica prve klase potonula pored pristaništa negde između maja i juna.

Zvaničnik je rekao da nije jasno šta je uzrokovalo potonuće niti da li je podmornica imala nuklearno gorivo na brodu u tom trenutku.

"Pored očiglednih pitanja o standardima obuke i kvalitetu opreme, incident otvara dublja pitanja o unutrašnjoj odgovornosti i nadzoru unutar kineske odbrambene industrije — koja je dugo bila pogođena korupcijom", rekao je zvaničnik, koristeći skraćenicu za Narodnooslobodilačku armiju (PLA).

"Nije iznenađujuće da bi mornarica PLA pokušala da prikrije potonuće", dodao je zvaničnik.

Kineska ambasada u Vašingtonu nije odmah odgovorila na zahtev za komentar. Vest je prvi objavio Wall Street Journal.

Serija satelitskih snimaka sa Planet Labs-a iz juna izgleda da prikazuje kranove u brodogradilištu Vu-čang, gde je podmornica bila usidrena.

Do 2022. godine, Kina je imala šest nuklearnih podmornica naoružanih balističkim raketama, šest nuklearnih napadnih podmornica i 48 dizel-podmornica, prema izveštaju Pentagona o kineskoj vojsci. Očekuje se da će kineska podmornička flota narasti na 65 do 2025. i na 80 do 2035. godine, saopštilo je Ministarstvo odbrane SAD.

U sredu je Kina saopštila da je uspešno izvela retko lansiranje interkontinentalne balističke rakete u Tihi okean, što će verovatno izazvati međunarodnu zabrinutost zbog rasta kineskog nuklearnog arsenala.

Sjedinjene Američke Države i Kina održale su razgovore između komandanata početkom ovog meseca, u sklopu napora da stabilizuju vojne odnose i izbegnu nesporazume, posebno u regionalnim žarištima poput Južnog kineskog mora.

(Telegraf.rs)

Video: Letelica Putnik udruženja studenata vazduhoplovstva Beoavia

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA