Gradonačelnik Njujorka optužen za korupciju: Optužnica izuzetno detaljna, navode se brojni sumnjivi poslovi

 
M. P.
M. P.
 
 
Čitanje: oko 7 min.
  • 0

Gradonačelnik Njujorka Erik Adams optužen je po pet federalnih tačaka koje se odnose na mito, prevaru putem elektronske komunikacije, zaveru i prikupljanje sredstava za kampanju od stranih državljana, prema optužnici od 57 stranica koja je objavljena u četvrtak ujutru.

Optužnica navodi nezakonite radnje koje sežu unazad do 2014. godine, kada je Adams bio predsednik opštine Bruklin, javlja CNN.

"Gotovo deceniju, Adams je tražio i prihvatao neprikladne vredne beneficije, poput luksuznih međunarodnih putovanja, uključujući od bogatih stranih biznismena i najmanje jednog turskog zvaničnika koji je pokušavao da stekne uticaj nad njim", stoji u optužnici.

Konkretno, on je primio luksuzna putovanja i druge beneficije od turskog zvaničnika, a kasnije je vršio pritisak na Vatrogasnu službu Njujorka da otvori zgradu turskog konzulata bez inspekcije protivpožarne zaštite u zamenu za to, navodi se u optužnici.

Američki tužilac za Južni okrug Njujorka, Dejmijan Vilijams, planira da govori o optužnici na današnjoj konferenciji za novinare.

Adams je u četvrtak ujutru rekao da nije iznenađen optužbama i pozvao javnost da "sačeka da čuje odbranu pre nego što donese bilo kakve zaključke", dodajući da neće menjati svoje svakodnevne obaveze zbog optužnice.

"Radujem se što ću braniti sebe i narod ovog grada, kao što sam to činio tokom cele svoje profesionalne karijere", rekao je Adams.

Optužnica je rezultat federalne istrage kancelarije američkog tužioca na Menhetnu koja je ispitivala njegovu vezu sa turskim zvaničnicima i biznismenima i donacijama koje je primio za kampanju.

Optužnica predstavlja dramatičan pad za gradonačelnika najvećeg američkog grada i iznenađujuću optužbu protiv jedne od najistaknutijih političkih funkcija u SAD.

Adams, bivši kapetan njujorške policije (NYPD), stupio je na funkciju u januaru 2022. godine i predstavio se kao novo lice Demokratske stranke, obećavajući čvrst pristup borbi protiv kriminala i posvećenost revitalizaciji grada nakon pandemije kovida 19.

Ipak, imao je poteškoća da reši ključne probleme grada, poput migrantske krize i brige o bezbednosti u metrou, te je suočen sa kritikama zbog noćnog provoda i sukoba oko gradske potrošnje, posebno na obrazovanje. Sebe je opisao kao "Bajdena iz Bruklina", ali je sve više kritikovao Bajdenovu administraciju i saveznu vladu zbog njihovog rešavanja pitanja imigracije.

Sada, gotovo tri godine u svom prvom mandatu, Adamsova politička karijera je ugrožena, a nekoliko istaknutih političkih ličnosti Njujorka, uključujući američku predstavnicu Aleksandriju Okasio-Kortez, već je pozvalo na njegovu ostavku. Ukoliko bi dao ostavku, funkciju gradonačelnika Njujorka preuzeo bi javni pravobranilac grada, Džumaane Vilijams, do održavanja vanrednih izbora.

Šta se navodi u optužnici

Tužilac Dejmijan Vilijams Foto: Tanjug/AP

U optužnici se tvrdi da je Adams primao poklone i prihvatao nezakonite donacije za svoju kampanju.

U 2018. godini, kada je najavio planove da se kandiduje za gradonačelnika, navodno je prihvatao i tražio nezakonite donacije za svoju buduću kampanju, stoji u optužnici.

Preduzeća su takođe zaobilazila gradsku zabranu na korporativne donacije "preusmeravajući svoje donacije preko više zaposlenih", navodi se u optužnici.

Viši član turske diplomatske strukture, koji je "olakšao mnoge lažne donacije" gradonačelniku, takođe je organizovao besplatna ili jeftinija putovanja za njega i njegovu pratnju nacionalnom avio-kompanijom Turske, koja je "u značajnom delu" u vlasništvu turske vlade, prema optužnici.

Adams i njegovi saputnici takođe su dobijali besplatne sobe u "raskošnim hotelima", besplatne obroke u luksuznim restoranima i besplatnu "luksuznu zabavu" dok su bili u Turskoj, stoji u sudskim dokumentima.

Erik Adams Adamsova optužnica je detaljna Foto: Tanjug/AP

Adams nije prijavio ove beneficije od putovanja, kako je to zahtevao zakon za zaposlene u Njujorku, tvrdi optužnica.

U septembru 2021. godine, turski zvaničnik rekao je Adamsu da je "došao red da mu vrati uslugu" vršeći pritisak na Vatrogasnu službu Njujorka da "omogući otvaranje nove zgrade turskog konzulata" bez inspekcije protivpožarne zaštite, navodi se u optužnici.

Adams je tada vršio pritisak na njujoršku vatrogasnu službu (FDNY) da odobri zgradu, tvrdi optužnica.

Dalje, optužnica navodi da su Adams i njegovi saučesnici pokušali da sakriju svoje postupke, uključujući brisanje poruka i promenu lozinke na njegovom telefonu.

O pretresu njegove zvanične rezidencije The New York Times je prvi izvestio u sredu uveče.

Adams još nije bio zvanično obavešten o optužnici kada su vesti objavljene, reklo je više izvora za CNN.

U neposrednom periodu, očekuje se da će gradonačelnik imati nekoliko dana da se preda, prema izvorima upoznatim sa slučajem. Ne očekuje se da će se pojaviti na sudu u četvrtak. Tužioci su ranije obavestili njegove advokate da će, ukoliko bude optužen, biti pozvan da se preda, rekli su izvori za CNN.

U četvrtak ujutro, federalni istražitelji su otišli u Gracie Mansion, zvaničnu rezidenciju gradonačelnika, i veruje se da su izvršili nalog za pretres i uručenje poziva gradonačelniku, prema jednom zvaničniku za sprovođenje zakona. Proveli su više oko tri sata unutra, prema jednom izvoru.

Aleks Spiro, advokat Adamsa, kritikovao je pretres, rekavši da je to bio "pokušaj da se napravi spektakl" i da se uzme gradonačelnikov telefon "iako bi ga on rado predao".

"Nije uhapšen i raduje se svom danu na sudu", rekao je Spiro.

Advokati Adamsa su prošle nedelje imali sastanak sa višim zvaničnicima Ministarstva pravde u pokušaju da izbegnu federalne krivične optužbe, rekli su izvori upoznati sa sastankom za CNN.

Sastanak između Adamsovih advokata Bojda Džonsona i Brendana Mekgvajera usledio je nakon što su se sastali sa kancelarijom američkog tužioca na Menhetnu i bili obavešteni da tužioci planiraju da zatraže optužnicu protiv gradonačelnika, rekli su izvori.

Tužilaštvo u Vašingtonu obavestilo je Adamsove advokate da je njihova žalba odbijena, rekli su izvori.

Pravni problemi eskalirali u septembru

Policija ispred rezidencije gradonačelnika Njujorka Foto: Tanjug/AP

Gradonačelnikovi pravni problemi započeli su prošle godine, ali su eskalirali ranije ovog meseca kada su ključni članovi njegovog tima u Gradskoj kući, uključujući dva zamenika gradonačelnika, višeg savetnika i kancelara za škole, dobili naloge za pretres i kada su im federalni istražitelji zaplenili telefone.

Prvi znak problema za Adamsa pojavio se u novembru 2023. godine, kada su federalni istražitelji fokusirali ažnju na njegovu glavnu prikupljačicu sredstava za kampanju, Brajanu Sags, i izvršili pretres njenog doma, rekli su ranije za CNN brojni zvaničnici za sprovođenje zakona. Sags nije optužena za bilo kakve zločine.

Istražitelji iz odeljenja FBI za javnu korupciju zaplenili su telefone, kompjutere, tablete i fajlove iz Sagsinog doma, prema izvorima. Agenti su takođe izvršili pretres drugih domova i preduzeća širom Njujorka u vezi s istragom, rekli su zvaničnici.

Jedna od kompanija pretraženih u novembru 2023. bila je KSK Construction Group u Bruklinu, rekli su zvaničnici za sprovođenje zakona. Građevinska i razvojna kompanija izgradila je stanove i kondominijume širom grada.

Pregled finansijskih zapisa kampanje koji je sproveo CNN identifikovao je najmanje 11 zaposlenih u KSK Construction Group koji su donirali ukupno 13.950 dolara, sa pojedinačnim donacijama u rasponu od 1.200 do 1.500 dolara, sve istog dana, za Adamsovu kampanju za gradonačelnika 2021. godine. CNN je kontaktirao donatore za komentar. CNN je takođe kontaktirao Erdena Arkana, koji je naveden kao vlasnik KSK Construction Group, a takođe je naveden kao donator za Adamsovu kampanju. Evidencija o finansiranju kampanje u Njujorku pokazuje da je Arkan donirao 1.500 dolara.

Kao deo svoje istrage, FBI agenti zaplenili su Adamsove mobilne telefone nekoliko dana nakon pretresa doma Brajane Sags.

Nakon što je Adams održao govor na Menhetnu, FBI agenti su mu "pristupili", zamolili njegovu NYPD pratnju da se povuče i zatim ušli u Adamsovo službeno vozilo, rekli su ranije izvori za CNN. Tamo su mu agenti uručili nalog za zaplenu njegovih elektronskih uređaja, rekli su izvori.

Istrage su se ubrzale ranije ovog meseca. Komesaru policije Njujorka, Edvardu Kabanu, zaplenjen je telefon kao deo odvojene federalne istrage i bio je primoran da podnese ostavku. Nekoliko dana kasnije, Liza Zornberg, glavni pravni savetnik u Gradskoj kući i jedan od Adamsovih najodanijih branitelja, iznenada je podnela ostavku. U kratkom pismu ostavke od dve rečenice, Zornberg je navela da je zaključila da više ne može "efikasno obavljati svoju funkciju".

Nedelju dana kasnije, federalni istražitelji pretražili su dom kancelara za škole Dejvida Benksa i zaplenili njegove telefone tokom izvršenja naloga za pretres. Zatim je najavio da će se povući sa funkcije vođe najvećeg javnog školskog sistema u zemlji na kraju godine.

Gradonačelnik se hvalio svojim vezama sa turskom zajednicom u Njujorku i rekao je da je posetio Tursku najmanje šest ili sedam puta.

Adams je putovao u Tursku najmanje dva puta kao predsednik opštine Bruklin. Turski konzulat je platio putovanje u avgustu 2015. godine tokom kojeg je potpisao sporazum o bratskim gradovima s istanbulskom opštinom Uskudar.

(Telegraf.rs)

Video: Održana akcija civilno-vojne saradnje "Otvoreni dan"

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA