Ukrajina vodi kao nestale 55.000 svojih građana

 
M. P.
M. P.
 
 
Čitanje: oko 1 min.
  • 0

Ukrajina vodi kao nestale 55.000 svojih građana

Ukrajina u registru nestalih lica ima imena 55.000 svojih građana, izjavio je danas zamenik ministra unutrašnjih poslova Leonid Timčenko.

On je u intervjuu za Ukrinform naveo da se u ovom registru nalaze imena osoba koje su nestale u ratu, okupaciji, ili prirodnim nepogodama i nesrećama koje su nastale zbog ljudskog faktora.

Ova cifra ukazuje na humanitarne posledice sveobuhvatnog rata koji protiv Ukrajine vodi Rusija što je izazvalo deportacije, kidnapovanja, kao i veliki broj poginulih među pripadnicima vojske i civilima, prenosi list Kijev Independent.

"U registru se nalaze podaci o 55.000 ljudi. Većina njih su pripadnici vojnog osoblja. Ova brojka se menja, jer kada se utvrdi sudbina nestalih u nekim slučajevima se ispostavi da se lice, na primer, nalazi u zarobljeništvu", kazao je Timčenko.

On je dodao da se, nažalost, utvrdi i da su osobe koje su smatrane nestalim mrtve.

Najnovije cifre pokazuju značajan porast od jula, kada je ministarstvo unutrašnjih poslova objavilo da se kao nestali vode 42.000 Ukrajinaca.

Ovaj broj ne uključuje ukrajinsku decu koja su nasilno deportovana u Rusiju, Belorusiju ili druge okupirane teritorije, a njihov broj premašuje 19.500, navodi ukrajinski medij.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Video: Intervju sa Anton Chirkovski, šefom prodaje civilnih aviona Diamond Aircraft

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA