Ova žena je trebalo da umre prva u "mašini smrti", a onda je došlo do preokreta: "Uzeli su mi svu ušteđevinu"

 
A. M.
A. M.
 
 
Čitanje: oko 3 min.
  • 0

Amerikanka koja je trebalo da bude prva osoba koja će koristiti kontroverznu Sarco "mašinu smrti" u Švajcarskoj, odustala je od aranžmana i optužila je kompaniju koja stoji iza toga da je "bezdušna" u eksploataciji za publicitet i pokušaju da dobije njenu životnu ušteđevinu, navodi se u izveštaju.

Žena (55), identifikovana pod pseudonimom Džesika Kembel, iznela je optužbe protiv grupe koja stoji iza kapsule - švajcarske podružnice Exit International, Last Resort - u pismu napisanom u nekom trenutku pre njenog asistiranog samoubistva sa drugom kompanijom u julu, prenosi švajcarski medij Neue Zürcher Zeitung.

Njene optužbe su izašle na videlo nako što je švajcarska policija u utorak uhapsila četiri osobe pošto je odjeknula vest da je Sarco kapsula upotrebljena prvi put, pomogavši drugoj Amerikanki (64) da umre.

Nekoliko meseci ranije, Kembel, koja je rođena u Alabami i osuđena na invalidska kolica, je otkrila da je ona trebalo da bude prva koja će iskoristiti kontroverznu kapsulu, ali je rekla da su je iskoristili Last Resort i dvoje njegovih rukovodilaca, Florijan Vilet i Fiona Stjuart, navodi se u izveštaju.

"Da sam znala da su duboko bezdušni ljudi koji su držali moju sudbinu u svojim rukama uglavnom vođeni sopstvenim medijskim prisustvom i marketingom, nikada se ne bih podvrgla ovom iskušenju", napisala je Kembel.

Kembel, koja je bolovala od bolesti bubrega i iscrpljujuće bolesti nervnog sistema zvane polineuropatija, rekla je da je unovčila svoju životnu ušteđevinu od 40.000 dolara da bi otputovala u Cermat u maju da okonča svoj život uz pomoć organizacije, navodi se u izveštaju.

Kada je stigla, prema njenim rečima, bila je preplavljena "medijskim cirkusom" i navodno je bila naterana da vodi "sramne" intervjue kao publicitet za organizaciju pre zakazanog datuma samoubistva.

Kembel je takođe optužila Vileta i Stjuart da su je vršili pritisak da plati neke od njihovih ličnih troškova, uključujući namirnice i račune u restoranima, tokom njihovih medijskih turneja.

Tvrdila je da joj je Stjuart u jednom trenutku rekla: "Ionako ćeš uskoro umreti, tako da ti više ne treba tvoj novac".

Kada je na kraju odlučila da odustane od aranžmana da koristi Sarco kapsulu, grupa ju je napustila u Cermatu bez ikakvog novca, tvrdila je Kembel.

"Žrtvovala sam sve, potrošila sve resurse i prekinula sve veze, verujući da će mi Sarco ponuditi miran kraj", napisala je Kembel.

Kembel, koja je rekla da nikada nije sumnjala u funkcionalnost uređaja, tvrdila je da je tada bila primorana da potraži pomoć u drugoj švajcarskoj organizaciji za pomoć samoubistvima kako bi okončala svoj život.

Umrla je krajem jula.

Kembel je navodno ostavila pismo u kojoj optužuje organizaciju drugoj organizaciji, preneo je list.

The Last Resort je odbacio njene optužbe kada su se prvi put pojavile pre nekoliko meseci, rekavši da "nije verovatno" da će organizacija iskoristiti one koji su odlučili da koriste njene usluge.

"Za nas je trljanje na nos ljudima koji su spremni da umru da će ionako uskoro biti mrtvi bio bi nepristojan i neugodan čin koji nam ne može biti čudniji", rekao je Vilet agenciji kao odgovor na Kembelove optužbe za novac.

Vilet, kopredsednik Last Resorta, bio je među četiri osobe koje su privedene u utorak zbog samoubistva druge Amerikanke.

On je bio jedina osoba koja je bila prisutna kada je žena okončala život, saopštila je kompanija.

Holandski novinar i dvoje švajcarskih državljana takođe su privedeni, ali nisu javno imenovani, saopštili su lokalni tužioci.

Advokatska firma je očigledno obavestila tužioce o samoubistvu žene. Uhapšene osobe su pod istragom zbog navodnog podstrekavanja i saučesništva u samoubistvu, rekli su tužioci.

3D štampani uređaj nazvan Sarco, skraćeno za "sarkofag", uzrokuje smrt osobe tako što preplavi njenu komoru gasom azota, uzrokujući da nivo kiseonika korisnika padne na smrtonosne nivoe u roku od 10 minuta.

Švajcarska je bila magnet za zagovornike asistiranog samoubistva zbog zakona koji ga tamo čine legalnim, ali je kapsula izazvala široku kontroverzu među vlastima o tome da li bi to dozvolile.

The Last Resort je saopštio da je njen pravni savet da bi Sarco kapsula mogla da bude raspoređena.

(Telegraf.rs)

Video: Održana premijera u predstave "Meduza Suza" u Narodnom pozorištu Pirot

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA