Ko je čovek koji je 58 godina čekao izvršenje smrtne kazne? Batinama mu iznudili priznanje, sad je slobodan

 
A. M.
A. M.
 
 
Čitanje: oko 4 min.
  • 1

Par pantalona poprskanih krvlju i navodno iznuđeno priznanje pomogli su da se Ivao Hakamata osudi na smrtnu kaznu tokom 1960. u Japanu.

Sada, više od pet decenija kasnije, najduži osuđenik na smrt na svetu proglašen je nevinim, objavila je javna televizija NHK.

Japanski sud je u četvrtak oslobodio Hakamatu (88), koji je pogrešno osuđen na smrt 1968. godine zbog ubistva porodice. Time je došlo do kraja maratonske pravne sage koja je dovela do globalnog nadzora nad japanskim sistemom krivičnog pravosuđa i podstakla pozive da se ukine smrtna kazna u zemlji.

Sud je rekao da je krvlju umrljana odeća koja je korišćena da se osudi Hakamata podmetnuta dugo nakon ubistava.

"Sud ne može da prihvati činjenicu da bi mrlja od krvi ostala crvenkasta da je bila natopljena u misu više od godinu dana. Krvave mrlje su obrađene i sakrivene u rezervoaru od strane istražnih vlasti posle dužeg vremenskog perioda od incidenta", rekao je sudija.

On je dodao da se zato Hakamata ne može smatrati kriminalcem.

Nekada profesionalni bokser, Hakamata se penzionisao 1961. i zaposlio se u fabrici za preradu soje u Šizuoki, u centralnom Japanu - što je izbor koji će mu pokvariti ostatak života.

Kada su njegov šef, šefova supruga i njihovo dvoje dece pronađeni izbodeni na smrt u njihovom domu u junu pet godina kasnije, Hakamata, koji je tada bio razveden i radio i u baru, postao je glavni osumnjičeni.

Posle višednevnog nemilosrdnog ispitivanja, Hakamata je u početku priznao optužbe protiv njega, ali je kasnije promenio izjašnjavanje o krivici, tvrdeći da ga je policija primorala da prizna tako što ga je tukla i pretila mu.

Dvojica od trojice sudija su ga osudile na smrt, uprkos tome što je tvrdio da je policija podmetnula dokaze. Jedini sudija koji se nije složio sa presudom je napustio advokatsku komoru šest meseci kasnije, demoralisan svojom nesposobnošću da zaustavi izricanje kazne.

Hakamata, koji je otada tvrdio da je nevin, proveo je veći deo svog života čekajući da ga obese pre nego što su novi dokazi doveli do njegovog oslobađanja pre jedne decenije.

Nakon što DNK test krvi na pantalonama nije otkrio poklapanje ni sa Hakamatom niti žrtvama, sud je naredio ponovno suđenje 2014. godine. Zbog godina i krhkog zdravlja, Hakamata je pušten dok je čekao svoj dan na sudu.

Viši sud u Tokiju je prvobitno odbacio zahtev za ponovno suđenje iz nepoznatih razloga, ali je 2023. pristao da Hakamati pruži drugu šansu na osnovu naloga Vrhovnog suda Japana.

Ponovljena suđenja su retka u Japanu, gde 99 odsto slučajeva rezultira osudama, navodi se na sajtu Ministarstva pravde.

Hideko, Hakamatina 91-godišnja sestra, rekla je da ne može da prestane da plače otkako je čula presudu.

Iwao Hakamata Foto: Yuki Honma / Jiji Press Photo / Profimedia

"Kada je sudija rekao da optuženi nije kriv, zvučalo mi je božanstveno", rekla je Hideko, koja se više od polovine svog života bori za Hakamatinu nevinost.

Hidejo Ogava, Hakamatin advokat, nazvao je presudu "prelomnom", dodajući da je "58 godina bilo predugo".

Posle decenija zatvora, Hakamatino mentalno zdravlje je narušeno i on "živi u svom svetu", rekla je Hideko, koja je dugo vodila kampanju za njegovu nevinost.

Hakamata retko govori i ne pokazuje interesovanje za druge ljude, rekla je Hideko za CNN.

"Ponekad se srećno nasmeje, ali tada je u zabludi. Nismo čak ni razgovarali o suđenju sa Ivaom zbog njegove nesposobnosti da prepozna stvarnost", rekla je ona.

Njegov slučaj je pokrenuo pitanja o oslanjanju Japana na priznanja da bi dobio osuđujuće presude. A neki kažu da je to jedan od razloga zašto bi zemlja trebalo da ukine smrtnu kaznu.

Japan je jedina zemlja G7 van SAD koja je zadržala smrtnu kaznu, iako nije izvršila nijedno pogubljenje 2023. godine, prema Informacionom centru za smrtnu kaznu.

Hakamata je 46 godina držan iza rešetaka nakon što je osuđen na osnovu umrljane odeće i njegovog priznanja, za koje on i njegovi advokati kažu da je dato pod prinudom.

Ogava, Hakamatin advokat, rekao je za CNN da je Hakamata bio fizički zadržan i ispitivan više od 12 sati dnevno tokom 23 dana, bez prisustva branioca.

Hakamata je veći deo svog života proveo iza rešetaka zbog zločina koji nije počinio.

Međutim, uprkos svom lošem mentalnom zdravlju, tokom protekle decenije, Hakamata je uspeo da uživa u nekim malim zadovoljstvima koja dolaze sa životom na slobodi.

U februaru je udomio dve mačke.

"Ivao je počeo da obraća pažnju na mačke, da brine o njima, što je bila velika promena", rekla je njegova sestra.

Nakon što ga je oslobodio, sudija, vidno emotivam izvinio se Hideko.

"Sudu je veoma žao što je tako dugo trajalo", rekli su im.

Hideko je brisala suze...

(Telegraf.rs)

Video: Održana premijera u predstave "Meduza Suza" u Narodnom pozorištu Pirot

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Drekavac

    26. septembar 2024 | 15:18

    I kome sada da se osvetis kontratuzbom kada je sve pomrlo a nadoknada stete bi obradovala samo unuke ako ih ima uopste.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA