Iran pomaže Hutima da od Rusije nabave antibrodske projektile za gađanje brodova u Crvenom moru

 
A. P.
A. P.
 
 
Čitanje: oko 2 min.
  • 0

Iran pomaže pobunjenim Hutima da od Rusije nabave protivbrodske rakete za gađanje plovila u Crvenom moru.

Kako je objavio Rojters, pozivajući se na tri zapadna i regionalna izvora, predstavnici Huta su se najmanje dva puta ove godine u Teheranu sastali sa članovima ruske delegacije.

Glavna tema ovih sastanaka bili su razgovori o snabdevanju projektilima. Izvori Rojtersa navode da se narednih nedelja očekuju novi sastanci.

"Iran posreduje u pregovorima, ali ne želi direktno da učestvuje i da garancije za isporuku projektila", rekao je jedan od izvora iz obaveštajnih sližbi.

Više izvora je navelo da Huti pokušavaju da dođu u posed protivbrodskih raketa tipa "P-800 Oniks". Međutim, Rusija još nije odlučila da li će ih isporučiti.

U pitanju su projektili čija je dužina oko devet metara, imaju masu oko tri tone i domet im je oko 600 kilometara. Cena jednog projektila je oko 1,25 miliona dolara.

Portparol Huta Mohamed Abdel Salam negirao je za Rojters da je obaveštan o razgovorima u Teheranu.

Podsećamo, "The Wall Street Journal" je u julu objavio pozivajući se na američke obaveštajne izvore, da Rusija ozbiljno razmatra da naoruža pobunjene Hute sa modernim verzijama protivbrodskih raketa.

Od početka rata u Gazi, a nakon hamasovog napada na Izrael od 7. oktobra prošle godine, Huti su koristili dronove kamikaze i antibrodske rakete da bi gađali trgovačke brodove i američke ratne brodove u Crvenom moru kao deo kampanje da se izvrši pritisak na Izrael.

Pentagon je potvrdio da su između novembra i juna Huti izvršili više od 190 napada ili pretnji na brodove američke mornarice i druga plovila.

Potopili su ukupno dva broda - jedan britanski i jedan grčki koji je plovio pod zastavom Liberije.

Prema Fabijanu Hincu, istraživaču za odbranu i vojnu analizu na Međunarodnom institutu za strateške studije, projektil "P-800 Oniks" bi poboljšao preciznost napada militantne grupe na komercijalne brodove i predstavljalo bi veću pretnju američkim i evropskim ratnim brodovima.

"Ove rakete su daleko opasnije od sistema drugih protivbrodskih i krastarećih projektila koje su Huti do sada koristili", rekao je on.

Američki zvaničnik koji je želeo da ostane anoniman rekao je da "Huti već sada prave dovoljno štete u Crvenom moru i da bi im isporuka ruskih raketa omogućila da učine još više štete".

(Telegraf.rs)

Video: Britanski borbeni avion gađa mete Huta u Jemenu

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA