Nije prvi put da Putin preti nuklearnim oružjem: Zbog jedne stvari ove pretnje sada zvuče ozbiljnije

 
A. M.
A. M.
 
 
Čitanje: oko 2 min.
  • 11

Rusija bi mogla da upotrebi nuklearno oružje ako je napadne bilo koja država konvencionalnim projektilima, rekao je ruski predsednik Vladimir Putin.

U novom upozorenju Zapadu zbog njegove podrške Ukrajini, lider Kremlja je takođe rekao da će svaki napad koji podrži nuklearna sila smatrati zajedničkim napadom na Moskvu.

On je to rekao na sednici Saveta bezbednosti Rusije, gde je predložio izmene nuklearne doktrine zemlje - pravnog okvira koji ocrtava uslove za upotrebu nuklearnog oružja.

Trenutni dokument kaže da Rusija može da napadne prva samo ako je bezbednost države ugrožena.

Moskva je poslednjih meseci u više navrata signalizirala da razmišlja o proširenju doktrine, ali ovo je prvi put da su dati neki detalji.

"Predlaže se da se agresija na Rusiju od strane bilo koje nenuklearne države, ali uz učešće ili podršku nuklearne države, smatra njihovim zajedničkim napadom na Rusku Federaciju", naglasio je posebno Putin jednu promenu.

On je dodao da će Rusija razmotriti upotrebu nuklearnog oružja ako otkrije da je pokrenut masivan vazdušni napad na nju, uključujući dronove, rakete ili avione.

To je njegov odgovor na razmatranja u Londonu i Vašingtonu o tome da li da se dozvoli Ukrajini da udari dublje u Rusiju zapadnim projektilima, uključujući britanske rakete Storm Shadows.

Njegove izjave, koje su tempirane da se poklope s govorom ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog na Generalnoj skupštini UN-a, dolaze u trenutku kada Ukrajina traži dozvolu za korišćenje zapadnih projektila dugog dometa na ciljeve unutar Rusije.

Ovo sigurno nije prvi put da je Vladimir Putin igrao na nuklearnu kartu, podseća Sky news. Međutim, jeste prvi put da Rusija konkretno govori o proširenju nuklearne doktrine.

Putin je predložio da, ako bilo koja nenuklearna država napadne Rusiju uz podršku nuklearne sile, to bude tretirano kao koordinisani napad.

Pitanje je koliko su najnovije Putinove pretnje stvarne ili je reč o još jednom obliku ruske retorike. Putin je već nekoliko puta koristio pretnje nuklearnim oružjem, ali Zapad je i tada prešao njegove postavljene crvene linije, poput slanja projektila, tenkova i F-16 aviona Ukrajini, i to bez konkretnih posledica.

Ovo se čini kao pokušaj da Putin ponovo povuče jasnije crvene linije. Ovaj put pretnje su specifičnije i detaljnije, jer se temelje na novim pravnim okvirima. Međutim, ključno pitanje je - hoće li Putin stvarno koristiti nuklearno oružje čim prvi projektil pređe rusku granicu nakon što ova nova pravila stupe na snagu?

"Na to pitanje sada traže odgovor svetski lideri poput Džoa Bajdena i Kira Starmera", zaključuje Sky News.

(Telegraf.rs)

Video: Pali selfiji i aplauz: Na dan izbora u Rusiji Julija Navaljni sa demonstrantima

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nikolas

    26. septembar 2024 | 10:19

    PUTIN MORA BRANITI RUSIJU OD NATO FASISTA NUKLEARNIM ORUZJEM!!

  • Sale

    26. septembar 2024 | 10:52

    Ovog provalili vise,samo nesto preti bezveze. Dok nije poceo rat mislili smo da je stvarno jaka armija,sad poceli da ih biju i po ruskoj teritoriji. Ostalo mu jos samo da preti posto niwta drugo ne umeju

  • haj

    26. septembar 2024 | 11:41

    plaši mečku sa rešetom izgubi jo si put u obor svoj

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA