Pukla bruka u Nemačkoj: Poznati političar od zatvorenika pravi robove? Rade na njegovoj plantaži u Belorusiji

 
I. N.
I. N.
 
 
Čitanje: oko 2 min.
  • 0

Jorg Dornau, član nemačke krajnje desne stranke AfD u parlamentu Saksonije, koristi političke zatvorenike kao jeftinu radnu snagu na svojim plantažama luka u Bjelorusiji, objavio je beloruski medij Reform.news, prenosi Politico.

Dornau je sklopio dogovor s lokalnim zatvorom i zaposlio beloruske političke zatvorenike u svojoj poljoprivrednoj kompaniji OOO Zybulka-Bel.

Beloruski predsednik Aleksander Lukašenko pojačao je političku represiju i krenuo u masovno zatvaranje disidenata i političkih protivnika nakon izbora 2020. koje druge zemlje uglavnom vide kao nameštene.

Jedan radnik s Dornauovih polja rekao je da je sortirao luk za oko pet evra po danu, a nakon što je u februaru 2024. završio u zatvoru zbog jedne objave na društvenim mrežama. Opisao je teške radne uslove pri čemu doručak dobijaju u 7 ujutro, a nakon toga vode i hrane nema sve do završetka radnog dana u 8 uveče.

"Doveli su nas u neki užasni podrum. Ljudi su na sebi imali svakakvu odeću, a ruke i noge su nam se smrzavale. Ali, luk je bio ukusan‘, rekao je zatvorenik.

Radnike nadgleda čuvar koji odlučuje hoće li zatvorenik uopšte dobiti novac ili neće. Iako rad nije bio prisilan, sav zarađen novac odlazi na održavanje zatvora.

Prema izveštajima, Dornau je barem jednom posetio svoju plantažu luka i lično video radnike.

"Video sam ga. Visok, ćelav čovek", rekao je zatvorenik time potvrđujući da je čovek koji je posetio plantažu zaista Dornau.

"Došao je jednom u svom automobilu s nemačkim tablicama. Došao je u skladište gde smo čistili luk zajedno s unajmljenim radnicima", tvrdi sagovornik.

Dornau još nije odgovorio na upite brojnih medija koji su u međuvremenu objavili ovu vest.

Jorg Dornau u parlamentu Saksonije predstavlja krajnje desnu, populističku stranku AfD od 2019. i već se našao na meti kritika zbog svog poslovanja s Belorusijom, zemljom koja održava prijateljske odnose s Rusijom.

Dornau je prošli mesec parlament naložio da plati kaznu od nešto više od 20.000 evra jer nije prijavio svoje poslovne veze s plantažom Zybulka-Bel. Kompanija je registrovana u Belorusiji 2020. dok su zemlju potresali prodemokratski protesti.

U Belorusiji je 1.300 političkih zatvorenika, prema beloruskoj organizaciji za zaštitu ljudskih prava Viasna. Belorusija je pod sankcijama Evropske unije zbog stalne unutrašnje represije i kršenja ljudskih prava.

(Telegraf.rs)

Video: Preko 135.000 stabala GMO marihuane: Otkrivena nova najveća plantaža kanabisa u Evropi

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA