Amerika i saveznici pozvali na obustavu vatre u Libanu i Izraelu: Odluku će doneti za nekoliko sati?

 
I. N.
I. N.
 
 
Čitanje: oko 2 min.
  • 2

SAD, EU, Velika Britanija i neke arapske zemlje pozvale su na privremeni prekid vatre u Libanu, a nakon što je eskalirao sukob Izraela i Hezbolaha. Očekuje se da zvaničnici u narednim satima donesu odluku da li će uslišiti molbu zapada ili ne.

Predlaže se primirje koje bi trajalo 21 dana, kako bi se obezbedio "prostor za diplomatiju" i eventualno pronašlo diplomatskko rešenje sukoba i prekid vatre u Gazi.

U zajedničkoj izjavi, blok je rekao da su neprijateljstva neprihvatljiva i istakli da postoji ogroman rizik od eskalacije u regionu, što nije u interesu građana Izraela i Libana.

Poziv na prekid vatre stigao je nakon što je izraelski načalnik generalštaba rekao trupama u sredu da bi opsežni vazdušni napadi u Libanu usmereni na Hezbolah mogli da im otvore put da "uđu na neprijateljsku teritoriju".

Izjave general-potpukovnika Halevija do sada su najotvorenija indicija nekog zvaničnika da bi kopnena invazija na Liban mogla biti neizbežna.

Zajednički apel na prekid vatre potpisale su SAD, Australija, Kanada, Evropska unija, Francuska, Nemačka, Italija, Japan, Saudijska Arabija, Ujedinjeni Arapski Emirati, Ujedinjeno Kraljevstvo i Katar, a nakon satanka svetskih lidera na GS UN u Njujorku.

U odvojenoj zajedničkoj izjavi američkog predsednika Džoa Bajdena i francuskog predsednika Emanuela Makrona navodi se da je vreme za nagodbu "koje će obezbediti bezbednost i sigurnost kako bi se civilima omogućilo da se vrate u svoje domove".

"Trenutna neprijateljstva prete mnogo širim sukobom i štete civilima", rekli su oni.

Neimenovani američki zvaničnik je rekao da se odluka Hezbolaha i Izraela očekuje u narednim satima.

On je rekao da je poziv Sjedinjenih Država, Evropske unije i nekoliko arapskih država na prekid vatre u Libanu "važan napredak".

"Ovo je važan napredak na strani Libana, s obzirom na sve što se tamo dešavalo“, rekao je zvaničnik.

"Očekuje se da Liban i Izrael odluče u roku od nekoliko sati da li će ovo da prihvate", rekao je drugi američki zvaničnik, dodajući: "Imali smo ovaj razgovor sa stranama i smatrali smo da je ovo pravi trenutak".

(Telegraf.rs)

Video: Održana premijera u predstave "Meduza Suza" u Narodnom pozorištu Pirot

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • KKK

    26. septembar 2024 | 09:19

    Svi oni prvo izazovu sukob , a onda se pojavljuju kao mirotvorci ! Zar oni misle da je ceo svet lud ?!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA