Putinovo obraćanje unelo strah: "Menjamo uslove pod kojima ćemo koristiti nuklearno oružje!"

 
E. K.
E. K.
 
 
Čitanje: oko 1 min.
  • 1

U kasnom sinoćnom obraćanju, ruski predsednik Vladimir Putin najavio je promenu ruske nuklearne doktrine.

Naime, kako piše Bi-Bi-Si, Putin kaže da bi Rusija napad nenuklearne države koju podržava država sa nuklearnim oružjem smatrala "zajedničkim napadom", što se može protumačiti kao pretnja upotrebom nuklearnog oružja u ratu u Ukrajini.

U ključnim rečima u sredu uveče, ruski predsednik je rekao da njegova vlada razmatra promenu pravila i preduslova oko kojih bi Rusija koristila svoj nuklearni arsenal.

Ukrajina je nenuklearna država koja dobija vojnu podršku od SAD i drugih nuklearno naoružanih zemalja.

Putinovo obraćanje dolazi u trenutku kada Kijev traži odobrenje za upotrebu zapadnih raketa dugog dometa protiv vojnih lokacija u Rusiji.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski otputovao je ove nedelje u SAD i trebalo bi da se sastane sa američkim predsednikom Džoom Bajdenom u Vašingtonu u četvrtak, gde se očekuje da će pomenuti zahtev Kijeva biti na vrhu dnevnog reda.

Ukrajina je ove godine prodrla na rusku teritoriju i želi da gađa vojne baze unutar Rusije iz kojih se, kako tvrde, šalju projektili u ukrajinske gradove.

Posle Putinovog obraćanja, brzo je reagovao i zvanični Kijev. Šef kabineta Vladimira Zelenskog, Andrij Jermak, izjavio je da "Rusiji ne preostaje ništa drugo nego da uplaši svet nuklearnim ucenama".

Podsećanja radi, Putin je i ranije pretio upotrebom nuklearnog oružja. Već tada je Ukrajina komentarisala da je zveckanje nuklearnim oružjem imalo za cilj da odvrati saveznike od dalje podrške.

Ali u sredu uveče, nakon sastanka sa svojim Savetom bezbednosti, Putin je najavio predloženo radikalno proširenje.

(Telegraf.rs/Jutarnji.hr)

Video: Održana premijera u predstave "Meduza Suza" u Narodnom pozorištu Pirot

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA