Trudo preživeo glasanje o poverenju u kanadskom parlamentu

 
M. M.
M. M.
 
 
Čitanje: oko 1 min.
  • 0

Trudo preživeo glasanje o poverenju u kanadskom parlamentu

Kanadski parlament odbio je predlog da se premijeru Džastinu Trudou izglasa nepoverenje i raspišu novi izbori nakon što njegov glavni politički rival nije uspeo da prikupi dovoljnu podršku da okonča devetogodišnju vladavinu Liberalne partije.

Uprkos tome što je uspeo da preživi glasanje o nepoverenju pred Trudoom se ipak nalaze novi izazovi, jer Konzervativna stranka planira da u četvrtak predloži još najmanje dva slična glasanja o nepoverenju u nadi da će poslati Kanađane na birališta, navodi Bi-Bi-Si.

Kanadski premijer, koji je na toj funkciji devet godina, danas suočio sa novim ultimatumom da očuva svoju manjinsku vladu, kada su opozicione stranke pokušale da pokažu da liberali imaju malo prostora da se osećaju sigurnim u pogledu svoje vlasti, piše Toronto Star.

Trudo se poslednjih meseci suočava sa sve većim pritiskom da se povuče. Njegova popularnost opala je sa 63 odsto kada je prvi put izabran, na 28 odsto u junu ove godine, kako se navodi, zbog nezadovoljstva rastom cena i zbog stambene krize. On se ovog meseca našao u još težoj političkoj poziciji kada je Nova demokratska partija raskinula sporazum iz 2022. godine o njegovom ostanku na vlasti do izbora zakazanih za oktobar 2025. godine.

U Donjem domu danas je i lider separatističkog Bloka Kvebeka zapretio da će raditi na rušenju vlade ukoliko Trudoov kabinet ne pristane na njihove zahteve.

Trudoovi liberali će se najverovatnije ovih dana suočiti i sa glasanjem o jednoj od svojih budžetskih mera, što će biti novi test poverenja vladi, ali se očekuje da će i to preživeti, ocenjuje Rojters.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Video: Održana premijera u predstave "Meduza Suza" u Narodnom pozorištu Pirot

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA