Putin uputio jezivu pretnju: Rusija bi mogla da upotrebi nuklearno oružje u slučaju masovnog napada dronovima

 
Z. K.
Z. K.
 
 
Čitanje: oko 1 min.
  • 1

Ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je danas da bi Moskva mogla da razmotri upotrebu nuklearnog oružja ako dobije pouzdane podatke o masovnom lansiranju raketa i dronova na njenu teritoriju!

Putin je kazao da bi Rusija mogla da upotrebi nuklearno oružje ako je napadne bilo koja država i da će se svaki konvencionalni napad na Rusiju koji podrži neka nuklearna sila smatrati zajedničkim napadom:

- Uslovi za prelazak Rusije na upotrebu nuklearnog naoružanja, takođe, jasno su navedeni. Takvu  mogućnost ćemo razmotriti kad dobijemo pouzdane informacije o masovnom lansiranju vazdušno-kosmičkog naoružanja i njihovom prelasku naše državne granice. Mislim na strateške ili taktičke avione, krstareće rakete, bespilotne letelice, hipersonične i druge avione....

Rusija prema njegovim rečima zadržava pravo da upotrebi nuklearno oružje prilikom napada na njenu teritoriju konvencionalnim oružjem ako to bude predstavljalo pretnju vitalnim interesima države.

- Zadržavamo pravo upotrebe nuklearnog oružja u slučaju agresije na Rusiju i Belorusiju kao članicu Savezne države. Sa beloruskom stranom i predsednikom Belorusije sva ova pitanja su dogovorena, uključujući i ako protivnik, upotrebivši konvencionalno oružje, stvori vitalnu pretnju našem suverenitetu - rekao je Putin na sednici Saveta bezbednosti o nuklearnom odvraćanju.

Putin je rekao da će napad nenuklearnih država na Rusiju, zajedno sa nuklearnim silama, takođe smatrati napadom na Rusiju.

- Vidimo da se savremena vojno-politička situacija dinamično menja i mi smo dužni da to uzmemo u obzir uključujući pojavu novih izvora vojnih pretnji i rizika po Rusiju i naše saveznike - rekao je šef ruske države.

Putin je na sastanku predložio da se unesu brojna pojašnjenja u vezi sa uslovima za rusku upotrebu nuklearnog oružja.

- Na današnjem dnevnom redu imamo pitanje koje se odnosi na ažuriranje osnova državne politike u oblasti nuklearnog odvraćanja, uz vojnu doktrinu, ovo je dokument u kojem je zvanično definisana i detaljno razrađena nuklearna strategija Rusije - naglasio je Putin.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Video: Dimne bombe i duge cevi: Pogledajte snimak završnih vežbi specijalnih jedinica MUP-a Srbije u Kini

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA