Ruse čeka noćna mora: Ukrajina počela da doprema robote na prvu liniju fronta uz pomoć dronova

 
Z. K.
Z. K.
 
 
Čitanje: oko 3 min.
  • 0

Ukrajinske trupe navodno su počele da koriste teške dronove za dopremanje robotizovanih pasa na položaje!

Na kratkom snimku, koji je objavio Kiiv Post, vidi se kako dron podiže robotizovanog psa na malu visinu, nakratko lebdi, a zatim ga ispušta pre nego što odleti. Ukrajinski izviđač, koji je anonimno razgovarao za Kiiv Post, navodi da bi uskoro mogli biti razvijeni dronovi specijalno dizajnirani za brzo raspoređivanje pešadije na bojnom polju ili iza neprijateljskih linija.

- Roj bespilotnih letelica koje bacaju vojnike direktno u neprijateljske rovove predstavljao bi ogromnu snagu i mogao bi se više puta koristiti - rekao je izviđač i dodao da tehnologija prikazana u snimku može da izazove revoluciju u desantu iz vazduha jer eliminiše potrebu da se vojnici spuštaju padobranima pod neprijateljskom vatrom.

Kiiv Post je ranije izvestio da je ukrajinska vojska počela da koristi robotske pse na linijama fronta koji mogu da isporučuju municiju i sanitetski materijal u teško dostupna područja ili pak da izviđaju neprijateljske položaja. S obzirom na to da su opremljeni kamerama mogu da prenose video i audio podatke u realnom vremenu. Roboti su prema izveštajima ukrajinskih medija uzbunili ruske vojnike koji su ih sreli na frontu.

Jevhen Alkhimov, portparol ukrajinske 28. odvojene mehanizovane brigade, rekao je za UNIAN da su psi roboti tihi i da ih je teško otkriti za razliku od FPV dronova koji gube signal kada uđu u podzemne prostore. Psi roboti se mogu poslati u neprijateljske rovove ili podrume da izviđaju ili nose eksploziv.

- Mogu da idu tamo gde dronovi iz vazduha ne mogu. To je glavna prednost. Možete ih poslati ispred jurišne grupe da biste imali jasan uvid u neprijateljske položaje - rekao je Alkhimov i otkrio da psi roboti mogu tiho da priđu neprijateljskim lokacijama i snime zvuk što ih čini veoma vrednim za prikupljanje obaveštajnih podataka. Takođe mogu da nose nagazne mine da raznesu neprijateljska uporišta ili da postave senzore meta za artiljerijske udare.


Alkhimov navodi da je robot pas težak oko 12 kg, a može da ponese teret do 24 kg što ga čini pogodnim za transport oružja ili sanitetskog materijala preko dva i po kilometra daljinskim upravljanjem. Može da hoda brzinom od 8 km/h što je uporedivo sa trčanjem čoveka. Roboti se mogu i boriti u visokoj travi.

Alkhimov je takođe rekao da se na prvim linijama fronta dronovi poput "Vampira" ključni su za logistiku.

- Roboti psi i bespilotni sistemi na točkovima koje trenutno koristimo su dragoceni za logistiku. Verujem da će se njihov kapacitet vremenom poboljšati što će im omogućiti da nose još teže terete - dodao je Alkhimov.

Bespilotna letelica "Vampir" koju je razvila ukrajinska kompanija SkiFall je veliki heksakopter sposoban da podigne teret do 15 kg do visine od 400 metara. Može da koristi različite tipove municije, uključujući  termobaričnu i kumulativnu, a to mu omogućava da gađa i tenkove i druga oklopna vozila. Dron zahvaljujući termoviziru može efikasno da radi noću. Programeri su primetili da je dron "Vampir" teško otkriti i oboriti u mraku jer bi ruskim snagama bili potrebni termovizijski nišani ili uređaji za noćno osmatranje da bi gađali heksakopter malim oružjem.

Cena je oko 10.000 dolara, domet leta mu je 10 km, a brzina do 40 km/h sa punim opterećenjem ili 80 km/h bez njega. Može da leti 37 minuta bez tereta i 23 minuta kada nosi teret od 10 kg.

(Telegraf.rs/Kiiv Post)

Video: Helikopteri Mi-35P sa srpskim oznakama: Generalna proba prikaza Zastava 2024

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA