Pogubljen nevin čovek? Peticiju potpisali milioni ljudi, protiv smrtne kazne bio čak i tužilac, ali džabe

 
M. P.
M. P.
 
 
Čitanje: oko 3 min.
  • 0

Zatvorenik na smrtnoj kazni u Misuriju, Marselus Vilijams, pogubljen je smrtonosnom injekcijom u utorak zbog ubistva Liše Gejl iz 1998. godine, bivše novinarke koja je pronađena brutalno izbodena u svom domu u predgrađu Sent Luisa.

Vilijams (55) je preminuo nešto posle 18.00 sati po lokalnom vremenu u državnom zatvoru u Misuriju u Bon Teru, u okrugu Frensis, otprilike 100 kilometara jugozapadno od Sent Luisa, potvrdio je njegov advokat za ABC News.

Ovaj slučaj privukao je nacionalnu pažnju, jer je Vilijams tvrdio da je nevin, porodica žrtve se protivila pogubljenju, a njegova odbrana je podnosila žalbe na svim nivoima.

"Marselus Vilijams je trebalo da bude živ danas. U različitim trenucima mogli su biti doneti izbori koji bi mu spasili smrtnu kaznu. Ako postoji i najmanja sumnja u nevinost, smrtna kazna nikada ne bi trebalo da bude opcija. Ovaj ishod nije služio interesima pravde", rekao je Vesli Bel, glavni tužilac okruga Sent Luis, u izjavi nakon pogubljenja.

Vrhovni sud SAD-a odbio je dve odvojene žalbe za poštedu Vilijamsovog života u utorak, sat vremena pre njegovog pogubljenja, uprkos protivljenju sudija Ketandži Braun Džekson, Elene Kegan i Sonje Sotomajor.

Vilijamsova advokatica, Triša Roho Rojo Bušnel, izdala je saopštenje nakon odluke Vrhovnog suda: "Večeras će Misuri pogubiti nevinog čoveka, Marselusa 'Kalifu' Viliamsa."

"Koliko god ovaj dan bio mračan, dugujemo Kalifi da izgradimo svetliju budućnost. Zahvalni smo glavnom tužiocu Sent Luisa na njegovoj posvećenosti istini i pravdi i svemu što je učinio da pokuša da spreči ovu neopisivu nepravdu, kao i milionima ljudi koji su potpisali peticije, pozivali i delili Kalifinu priču", izjavila je Bušnel.

U ponedeljak, guverner Misurija Majk Parson i Vrhovni sud te države odbili su zahtev da se zaustavi pogubljenje.

U izjavi za ABC News, Parson je rekao: "Ni jedan porotnik niti sud, uključujući sudove na svim nivoima, nikada nisu našli osnovu za tvrdnje o Vilijamsovoj nevinosti."

"Na kraju dana, njegova osuđujuća presuda i smrtna kazna su potvrđeni. Ništa iz stvarnih činjenica ovog slučaja me nije navelo da verujem u Vilijamsovu nevinost", dodao je Parson.

Vilijams je optužen za ubistvo prvog stepena 1999. godine zbog ubistva Gejl, socijalne radnice i bivše novinarke St. Louis Post-Dispatcha. Proglašen je krivim 2001. godine.

Tužilaštvo je na prvobitnom suđenju tvrdilo da je upao u Gejlin dom u avgustu 1998. i izbo je 43 puta velikim kuhinjskim nožem, prema sudskim dokumentima. Njena torba i suprugov laptop su ukradeni nakon napada.

Kuhinjski nož korišćen u ubistvu ostao je zaboden u Gejlino telo, prema sudskim dokumentima. Krv, kosa, otisci prstiju i tragovi cipela za koje se verovalo da pripadaju počiniocu pronađeni su u kući.

Vilijamsova odbrana je tvrdila da njegov DNK nikada nije pronađen na oružju i da bi dva neidentifikovana uzorka DNK mogla odvesti istražitelje do stvarnog ubice.

DNK dokazi otkriveni u avgustu pokazali su da tužilac i istražitelj koji su vodili prvobitno suđenje nisu nosili rukavice prilikom rukovanja oružjem, ostavljajući svoj DNK na nožu, čime su otkriveni izvori neidentifikovanog DNK, koji nisu pripadali neidentifikovanom ubici.

U svojoj izjavi u ponedeljak, Parson je optužio Vilijamsove advokate da pokušavaju da "zamute vodu oko DNK dokaza" sa tvrdnjama koje su sudovi prethodno odbacili.

Vilijamsovo pogubljenje je treće u Misuriju ove godine i 100. od kada je država ponovo uvela smrtnu kaznu 1989. godine.

(Telegraf.rs)

Video: Airbus Helicopters H145M prikaz Helikopterska jedinica MUP Srbije

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA