Hezbolah razmatra da primeni Putinovu taktiku: Ovaj potez će im pomoći da zavladaju izraelski PVO?

 
A. P.
A. P.
 
 
Čitanje: oko 3 min.
  • 3

Sukob između Izraela i proiranske libanske grupe Hezbolah intenzivirao se poslednjih dana i preti da preraste u sukob širih razmera na Bliskom istoku.

Kako je preneo "The Wall Street Journal", Hezbolah bi mogao sa primeni taktiku koju je Rusija koristila u Ukrajini, kako bi se savladala izraelska PVO.

Vojni analitičari smatraju da će Hezbolah pronaći inpiraciju u snagama ruskog predsednika Vladimira Putina kako bi lansirale jata dronova i masovne raketne udare na izraelsku protivvazdušnu odbranu.

Na meti militantne grupe iz Libana mogli bi da budu vojne baze, luke i izraelska električna mreža. Izveštaj dolazi samo 48 sati nakon što je Izrael u ponedeljak izvršio najsmrtonosniji napad na Liban još od završetka rata 2006. u tom napadu poginulo je gotovo 600 osoba, dok ih je nekoliko hiljada ranjeno, navelo je Ministarstvo odbrane u Bejrutu.

Hezbolah je najavio osvetu, a ukoliko se odluči na rusku raktiku to bi moglo da bude uspešno.

"Sukob sa Hezbolahom neće biti poput šetnje po parku", kaže Asaf Orion, penzionisani brigadni general izraelske vojske i nastavlja:

"Nema šanse da nam ne razbiju nos".

Centar za strateške i međunarodne studije je u martu objavio izveštaj u kome se navodi da Hezbolah poseduje između 120.000 i 200.000 projektila.

"Hezbolah poseduje kapacitete da gađa mete duboko unutar izraela. Može da gađa puteve, vojne baze i aerodrome", rekao je Mesrob Kasemdžan, predavač na Odeljenju za politiku i međunarodne studije na Univerzitetu u Londonu.

"Ove vrste udara bi dolazile kao deo dugotrajnog raketnog baraža i potencijalno rojeva bespilotnih letelica, što bi moglo da preplavi izraelski sistem Gvozdene kupole i ostavi Izrael otvorenim za neke kritične udare na njegovoj teritoriji. Dakle, sukob će dovesti do velike cene ne samo za Liban već i za Izrael", dodao je on.

Američki i izraelski zvaničnici rekli su za CNN u junu da Hezbolah može verovatno da probije Gvozdenu kupolu, izraelsku PVO na severu zemlje, posebno napadom velikih razmera korišćenjem precizno navođenih projektila.

Slično, Rusija je napala ukrajinske gradove i infrastrukturu masovnim raketnim i bespilotnim udarima, u nekim slučajevima nadjačavajući ukrajinsku PVO. Analitičari kažu da je Hezbolah verovatno naučio vredne lekcije iz rada sa ruskom vojskom u Siriji.

"Hezbolah je očigledno dosta naučio od ruske vojske, uključujući sposobnost vođenja ofanzivnog manevarskog ratovanja", navodi se u avgustovskom izveštaju Instituta za bliskoistočnu politiku u Vašingtonu,

U izveštaju se navodi da je podrška grupama poput Hezbolaha deo strategije Kremlja da se suprotstavlja moći SAD na Bliskom istoku jačanjem američkih protivnika.

Američka vlada je u novembru saopštila da bi ruska grupa plaćenika Vagner takođe mogla da se sprema da snabdeva Hezbolah ruskim sistemima protivvazdušne odbrane Pancir-1, u dalji pokazatelj jačanja veza između militantne grupe i Rusije.

Najnoviji runda sukoba između Izraela i milicija povezanih sa njegovim glavnim neprijateljem, Iranom, počela je sedmog oktobra prošle godine, kada je Hamas pokrenuo terorističke napade u Izraelu. Izraelske snage su potom izvršile invaziju na Gazu.

Hezbolah je pokrenuo raketne napade na severni Izrael kao znak solidarnosti sa Hamasom, dok su SAD obećale podršku Izraelu, a Kremlj ojačao podršku svojim regionalnim saveznicima. Vašingtonski institut saopštio je da se Rusija nakon terorističkih napada od sedmog oktobra "još bliže povezala sa destabilizujućim antiameričkim snagama na Bliskom istoku".

(Telegraf.rs)

Video: Stotine boraca Hezbolaha povređeno nakon eksplozija pejdžera u navodnom izraelskom napadu

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Kako

    25. septembar 2024 | 15:47

    Ce teroristi biti mirni kad Izraelu prigusti pa im posalje jednu talticku Jericho2..

  • Bobi

    25. septembar 2024 | 15:25

    I Iran i Putinova Rusija huškaju Hezbolah na sukobe sa Izraelom. Hezbolah kao i Hamas teroristiški prvi rdketirdju po Izrael pa se posle hinjski kriju iza naroda. Ne bi oni ni to smeli da iza njih ne stoje pomenuti mentori i ratni huškači.

  • Draško

    25. septembar 2024 | 15:20

    Nisam ni sumnjao da će Putin biti inspiracija i uzor raznim teroristima širom sveta.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA