Ovo je užasavajuća poruka od 8 reči koju će čuti korisnici kapsule za samoubistvo nekoliko trenutaka pre smrti

 
Z. K.
Z. K.
 
 
Čitanje: oko 3 min.
  • 3

Osobe koje koriste kapsulu za samoubistva moći će da čuju zastrašujuću poruku od osam reči pre nego što pritisnu dugme da okončaju sopstveni život.

Kapsula je dizajnirana tako da osoba, koja želi da počini suicid, iznutra pritisne dugme koje ubrizgava azot u zapečaćenu komoru i tako izazove hipoksiju i smrt ubrzo nakon toga. Potrebno je oko deset minuta nakon pritiska na dugme da korisnik izgubi svest i umre. Izumitelj kapsule, australijski lekar Filip Niški, koga su protivnici eutanazije prozvali Doktor Smrt, objasnio je da će pre pritiska na dugme čuti zastrašujuća poruka.

- Ako želite da izvršite samoubistvo pritisnite ovo dugme - čuće se prema navodima AFP-a nakon što osoba uđe u mašinu.

Postoji nekoliko načina na koje se proces suicida može aktivirati, uključujući pokrete očiju, ali i kontrolu pomoću glasa za osobe koje su manje pokretni. Međutim, kada se proces pokrene, ne postoji način da se zaustavi ili preokrene.

Bivši inženjer RAF-a Piter Skot (86) i njegova supruga Kristin (80) biće prvi britanski par koji će koristiti dvostruku kapsulu za samoubistvo koja bi trebalo da bude lansirana do kraja godine. Odluku su doneli nakon što je bivšoj medicinskoj sestri Kristin dijagnostikovana vaskularna demencija u ranom stadijumu. Piter i Kristin, koji su u braku 46 godina, žele da otputuje u Švajcarsku kako bi umrli jedno drugom u naručju u mašini koja je pozna kao Šarko kapsula.

Sin i ćerka su nevoljno rekli da će poštovati njihov izbor. Piter i Kristin, koji imaju šestoro unučadi, sada su u procesu registracije u švajcarskoj organizaciji koja nudi pomoć pri umiranju u kapsuli koja je predstavljena u julu. Navode da će sačekati dok novi model mašine ne bude lansiran.

Šarko je prvobitno izmišljen na zahtev britanske žrtve moždanog udara Tonija Niklinsona koji je ostao pri svesti, ali nije mogao da se kreće ili govori nakon moždanog udara. Zatražio je od Niškija da napravi kapsulu smrti kojom se može upravljati treptajem oka jer je to bila jedina komunikacija koja mu je ostala. Niklinson, koji je molio sudove da mu se zakonski dozvoli da umru, ali je odbijen, na kraju je umro od gladi 2012. godine pre nego što je kapsula stvorena, piše Daily Mail.

Uređaj je inače prvi put korišćen nedavno.

Kapsula se navodno nalazila u šumi u blizini kolibe u Merišauzenu u severnoj Švajcarskoj i imala je prozor tako da je neimenovana žena (64) mogla da gleda drveće pre nego što umre.

- Izgledalo je tačno onako kako smo očekivali da će izgledati. Pretpostavljam da je izgubila svest u roku od dva minuta i da je umrla posle pet minuta - rekao Niški holandskim medijima.

Smatra se da je u pitanju majka dvoje dece sa srednjeg zapada Amerike koja je bolovala od teške bolesti.

Policija je nakon informacija o njenoj smrti uhapsila nekoliko osoba. Među onima koji su navodno uhapšeni je direktor The Last Resorta, firme koja stoji iza kapsule, ali i dva advokata i novinski fotograf koji je slikao kapsulu. Javni tužilac u kantonu Šafhauzen tvrdi da su kreatori upozoreni da ne koriste uređaj u tom regionu.

- Pismeno su upozoreni da će se suočiti sa krivičnim posledicama ako dođu u Šafhauzen i upotrebe Šarko kapsulu - rekao je tužilac Peter Stičer.

(Telegraf.rs)

Video: Srce mu kuca na desnoj strani..:Dragutin iz Loznice je svetski medicinski fenomen, jedan je u milion

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Satana pobjedjuje

    25. septembar 2024 | 08:31

    Draga braćo i sestre. Svaki drugi komentar ja mislim, da bi bio suvišan

  • Crnogorac

    25. septembar 2024 | 08:26

    Pakao ludilo svijeta

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA