Ruske trupe probile odbranu kod Ugledara, vode se ulične borbe, počela ključna bitka na istoku Ukrajine

 
Z. K.
Z. K.
 
 
Čitanje: oko 2 min.
  • 1

Ruske trupe otpočele su napad na Ugledar koji je ključna tačka na istoku Ukrajine!

Napad na Ugledar označava značajan pomak u vojnoj strategiji dok su tokom avgusta ruske snage napredovale najbrže u poslednje dve godine.

Predsednik Ruske Federacije Vladimir Putin naglasio je da je primarni taktički cilj Moskve da zauzme ceo Donbas u jugoistočnoj Ukrajini gde trenutno kontroliše oko 80 odsto teritorije. Napredovanje ruskih snaga usmereno je prema zapadu duž oko 150 km fronta u Donjeckoj regiji, a logistički centar Pokrovsk postao je ključno odredište, piše Reuters.

Jurij Podoljaka, proruski vojni bloger, potvrdio je da su ruske jedinice ušle u Ugledar i da je napad na grad počeo. Ministarstvo odbrane Rusije izjavilo je da su njihove snage porazile ukrajinske jedinice u nizu naselja među kojima je i Ugledar.

- Naše jedinice ušle su u Ugledar! Počela je oluja - rekao je Podoljaka.

Državni mediji iz Rusije prikazuju snimke na kojima se navodno vidi Ugledar, grad koji je pre rata imao više od 14,000 stanovnika, kako se nalazi pod snažnim artiljerijskim i vazdušnim bombardovanjem.

Vojna administracija Ugledara nije odmah komentarisala situaciju. Andrij Kovalenko, šef ukrajinskog saveta za bezbednost, naglasio je da je ruska upotreba vođenih vazdušnih bombi doprinela napredovanju ruskih snaga.

- Ugledar je ranije bio lako braniti jer se nalazi na uzvišenju, međutim, dolaskom vođenih vazdušnih bombi neprijatelj je uspeo da uništi ključne tačke i probije bok - objasnio je Kovalenko.

Situacija dolazi u ključnom trenutku rata i dok Ukrajina nastoji da obezbedi veću podršku Zapada tražeći dozvolu za korištenje zapadnih raketa za duboke udare na Rusiju. Putin je nazvao taj korak direktnim sukobom između Zapada i Rusije. Direktor CIA, Vilijam Berns, upozorio je u aprilu da bi, ako Zapad ne pruži dodatnu pomoć Kijevu, ukrajinske snage mogle da pretrpe veće gubitke na frontu, a to bi moglo osnažiti konkurenciju Zapada širom sveta.

Volstrit džurnal, iako obe strane ne daju uverljive brojke o gubicima, izveštava da je oko milion Ukrajinaca i Rusa ubijeno ili ranjeno u ratu. Brzi napredak ruskih snaga, koje imaju brojčanu prednost, uključuje okruživanje gradova i prisiljavanje iscrpljenih ukrajinskih trupa na povlačenje. Vojni analitičar Aleksandr Musijenko iz Kijeva smatra da je postepeno povlačenje s pozicija neizbežno s obzirom na trenutne trendove u sukobu.

(Telegraf.rs/Večernji)

Video: Prikaz sposobnosti Vojske Srbije

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA