"Serijski ubica" iz Beča ne miruje ni u zatvoru, kad poludi, on kreće u napad: Sa 8 hteo prvi put da ubije

 
A. R.
A. R.
 
 
Čitanje: oko 4 min.
  • 1

"Serijski ubica" iz Beča čeka svoju kaznu nakon priznanja da je ubio dva beskućnika i pokušao da ubije jednu ženu u glavnom gradu Austrije, a ono što najviše brine psihijatre jeste neverovatna hladnokrvnost mladića i potencijalno mogućnost da bi opet "mogao da ubije nekoga".

O celom slučaju se oglasio i mladićev advokat, Manfred Arbaher-Šteger, koji kaže da sve što želi njegov klijent jeste da se "oslobodi unutrašnjih demona".

Kako kažu svedoci iz zatvora i ćelije, mladić naizgled deluje bezopasno, u urednoj odeći, na svom mestu i uvek doteran. Većinu vremena se ponaša pristojno i skromno, na način propisan zatvorskim pravilima.

Međutim, onda se dogodi da njegova mračna strana izađe iz njega - bes koji ne može da kontroliše. Kreće da udara druge zatvorenike i kako sam kaže "želi da radi loše stvari".

"Ubio bih još mnogo puta"

Serija brutalnih ubistava potresala je Beč od jula prošle godine. Prvo je 12. jula pronađen muškarac izboden nožem u parku. Zatim se deset dana kasnije dogodio napad na 51-godišnju beskućnicu koja je na svu sreću preživela povrede zadobijene od ubadanja.

Zatim je 9. avgusta beskućnik (55) napadnut nožem u Jozefštatu, a usled teških povreda preminuo je u bolnici.

U izjavi tokom ispitivanja u decembru, nakon svirepih ubistava i napada, izjavio je da je žrtve ubadao nožem "dok nije shvatio da više nisu živi".

"Odabrao sam ih jer su spavali na otvorenom, jer sam mislio da su bespomoćni. I da, ubijao bih prilično često", rekao je u izjavi.

Tri iskusna psihijatra pregledala su tinejdžera početkom 2024. godine i kompletni rezultati njihovih analiza su da je "zdrav, ali da ima masovni poremećaj ličnosti".

Tužiteljka Julija Kalmar nedavno je na osnovu tog izveštaja napisala optužnicu protiv 17-godišnjaka. Optužbe su dve tačke za ubistvo i jedna tačka za pokušaj ubistva.

Mladić, iako se smatra zdravim, što znači da je bio svestan posledica svojih strašnih radnji, počinio ih je pod uticajem masovnog poremećaja ličnosti.

Stoga bi trebalo da bude osuđen na "normalnu" kaznu u trajanju od najviše 15 godina zatvora zbog svoje mladosti, i da bude smešten u forenzičko-terapijski centar. Na neodređeno vreme. Sve dok više ne bude predstavljao pretnju za društvo.

Međutim, pitanje je da li će ikada mladić biti bezopasan po društvo. Sva tri psihijatra koja su ga pregledala došla su do zaključka da bi bio spreman da izvrši još ubistava. Zaključci o njegovoj ličnosti su gori od nekog horor trilera.

Generalno, izjave stručnjaka o mentalnom životu dečaka čitaju se gotovo kao zapleti iz horor trilera. Potiče iz teške porodične sredine, roditelji su mu se razveli kada je imao tri godine, a majka je bolovala od manično-depresivnog poremećaja.

"Ponekad je bila prema meni okrutna, ponekad ljubazna", rekao je mladić dok je njegov otac, kako sam kaže, bio preslab da bi mu pomogao.

Kada je imao osam godina, dečak je otišao u policijsku stanicu i zatražio da bude spasen iz kuće u kojoj ga ugnjetavaju. Pozvana je kancelarija za mlade. Ništa se nije desilo.

"U to vreme sam prvi put poželeo da ubijem. I rekao sam drugarici iz razreda da ću je ubiti. To sam i zaista mislio, a mama me je stavila na terapiju", rekao je.

"Tada sam se osećao snažno i moćno"

Kao dete je ponekad koristio heroin, a svog oca je od 12 godine pratio dok je išao da puca u streljanu. Kaže da se osećao izuzetno moćno i snažno kada je pucao u drveće i mete, a da mu je kroz glavu prolazilo da bi bilo "divno pucati u ljude".

"Mislio sam da bi bilo dobro da tamo ubijem nekoliko dečaka, devojčica i nastavnika, ali nažalost nikada nisam uspeo da ukradem pištolj od svog oca", objašnjava mladić.

Zato je počeo da skuplja noževe.

"Dok bih gledao noževe, u glavi mi je bilo kako bi bilo sjajno da ubijam njima. Ali to nikada nikome nisam rekao. Nisam imao prave prijatelje", dodao je.

Stručnjaci kažu da mladićeva trauma datira iz ranog detinjstva i da je u njemu proživeo ponovljene događaje koji su ga obeležili za ceo život. Smatraju da je događaj koji ga je obeležio jeste kada je njegova maćeha, nova žena njegovog oca, upucala četvorogodišnju sestricu.

Smatraju i da je bio seksualno zlostavljan, ali sve ovo nije izgovor za strašne zločine koje je učinio. Ono što je sigurno, u njemu postoji nešto za šta ni psihijatri ne mogu da nađu objašnjenje.

Sedamnaestogodišnjaku je dozvoljeno da obavlja kućne poslove dok je u pritvoru, ali sada samo određenim danima. Ako nije pod prinudom da preterano čisti svoje telo. Jer tada, čuvari odavno znaju, u njemu raste nagon za zlo. . .

Mladiću redovno u posetu dolaze roditelji i sestra.

Suđenje je zakazano za 18. i 19. novembar u Okružnom sudu u Beču.

"To mora biti tako, mislim da je sasvim u redu. U mojoj glavi postoje loše ideje kojih se ne mogu otarasiti", zaključuje mladić odobravajući kaznu koja ga očekuje a najverovatnije najdužu moguću.

(Telegraf.rs)

Video: Visokorizična igra: Tri tinejdžera snimljena kako sa voza u pokretu skaču u Dunav

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Strasno

    24. septembar 2024 | 21:44

    Uzas... ovog nepustati, nemogu da verujem kakve misli ima jedan klinac. Zatvoriti ga i baciti kljuc.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA