Hezbolah je sovjetski Tu-143 mlazni dron pretvorio u krstareću raketu: Sličan se srušio u Zagrebu pre 2 godine

 
A. P.
A. P.
 
 
Čitanje: oko 2 min.
  • 0

Izraelske odbrambene snage (IDF) navode da je libanski Hezbolah počeo da koristi sovjetske mlazne izviđačke dronove Tu-143 kao krstareće rakete, baš kao i Ukrajina.

Portal "The war zone" prenosi da su izraelske snage objavile video snimak za koji tvrde da prikazuje vazdušni napad od pre nekoliko nedelja na kuću u južnom Libanu u kojoj se nalazi, kako oni nazivaju, "krstareća raketa DR-3", koja je trebalo da bude lansirana na Izrael.

"DR-3" je drugo ime za izviđački dron "Tu-143 Reis", sovjetske proizvodnje na mlazni pogon. Ukrajina je bila pionir u pretvaranju "Tu-143" u oružje dugog dometa prilično brzo nakon invazije Rusije, koja je počela 22. februara 2022.

Dok Hezbolah ima ogromno skladište projektila i raketa, ovo je prvi put da se navodi da proiranska milicija poseduje dron pretvoren u kopnenu krstareću raketu.

Ono što je takođe od velikog interesa je video snimak udara koji pokazuje kako je projektil bio sakriven u kući. "Tu-143" je nezavisan od piste i koristi raketnu pomoć za lansiranje sa šine na prikolici ili lansirnog vozila. U verziji drona ova letelica koristi padobran za slučaj potrebe, što svakako nije potrebno u verziji kada je konvertovana u krstareću raketu.

"Razotkrili smo Hezbolahovu metodu skrivanja krstareće rakete u kući", objasnio je kontraadmiral Daniel Hagari, portparol IDF i nastavio:

"Teroristi stvaraju predviđeni otvor za lansiranje projektila. Ovde možete videti kako smo identifikovali teroriste koji su napravili otvor u zgradi koja je otkrila projektil. U preciznom udaru teroristi su eliminisani kao i infrastruktura za lansiranje projektila, neposredno pre lansiranja".

Hezbolah, na drugoj strani, tvrdi da ima široku mrežu podzemnih objekata koje može da koristi za ispaljivanje raketa, uključujući raketne sisteme za više lansiranja. IDF nije naveo procenu koliko ovih improvizovanih krstarećih raketa može postojati, da li su već korišćeni ili odakle su nabavljeni.

Rusija je ranije isporučila ove mlazne dronove režimu Bašara el Asada u Siriji, koji takođe poput hezbolaha blisko sarađuje sa Iranom. Uz modifikovane dronove "Tu-143" Hezbolah ima sposobnost da pogodi ciljeve čak na jugu do Tel Aviva i Jerusalima.

IDF tvrdi da ovakvi projektili imaju domet od oko 200 kilometara i mogu da nose bojevu glavu od 270 kilograma. Ovi projektili su dosta ubojitiji od Hezbolahovog stantardnog arsenala ali vleiki problem im predstavlja loša preciznost.

Ukrajina odavno koristi ove modifikovane dronove

Ukrajina je u više navrata koristila ove modifikovane dronove u napadima na ciljeve unutar Rusije i na Krimu. Dron Tu-143 je prvi put viđen u prerađenom obliku u junu 2022. Kijevske snage su modifikovale i dron tipa "Tu-141", poznat i kao "striž".

Ovaj dron ima domet od čak 1.100 kilometara. Dron "Tu-141" je prvi put privukao pažnju javnosti u martu 2022. kada se jedan srušio u Zagrebu. On je navodno bio progrmairan na Jarun, mesto u Ukrajini, koje nosi isto ime kao deo Zagreba.

Dron je preleteo deo Mađarske, članice NATO, pre nego što se srušio u Zagrebu.

(Telegraf.rs)

Video: Pad letelice sa petokrakom na Zagreb? Ostao krater i drveće polomljeno od jake eksplozije

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA