Novi predsednik Irana tvrdi da je spreman da spusti tenzije sa Izraelom: Tračak nade na Bliskom istoku

 
A. P.
A. P.
 
 
Čitanje: oko 3 min.
  • 1

Iran je spreman da deeskalira tenzije sa Izraelom sve dok vidi isti nivo posvećenosti sa druge strane, rekao je nedavno izabrani predsednik Masud Pezeškijan.

"Spremni smo da ostavimo svo naše oružje po strani sve dok je Izrael spreman da učini isto", rekao je Pezeškijan uoči početka Generalne skupštine UN u Njujorku i nastavio:

"Ne želimo da destabilizujemo region".

Njegove izjave su usledile na dan kada je Izrael izvršio masovne vazdušne napade na ciljeve Hezbolaha u Libanu, gde je po izveštajima iz Bejruta poginulo više od 400 osoba.

Kako je prenela agencija "Blumberg", Pezeškijan bi danas popodne po našem vremenu trebalo da se obrati učesnicima Generalne skupštine UN, a dva dana kasnije za istom govornicom bi trebalo da se pojavi i Benjamin Netanijahu, premijer Izraela.

Iranski predsednik je prokomentarisao kako tenzije između Irana i Izraela dostižu vrhunac nakon što je Teheran okrivio Izrael da stoji iza velike eksplozije pejdžera i voki-tokija u kojima je u Libanu poginulo nekoliko desetina, a više hiljada ljudi ranjeno.

Među ranjenima je i iranski ambasador u Bejrutu, koji je ostao bez oka. Iz Teherana su zapretili osvetom zbog ovog napada. Napad za koji Izrael zvanično nije preuzeo odgovornost, bio je usmeren na pripadnike militantne grupe Hezbolah, koju podržava Iran.

Islamska Republika takođe sponzoriše Hamas, koji se bori protiv Izraela u Gazi. Hezbolah i Hamas se nalaze na američkoj listi terorističkih organizacija. U Jemenu, Huti pobunjenici, koje takođe podržava Teheran, od prošle godine izvode napade na komercijalne brodove u Crvenom moru.

Izrael i Hezbolah su uključeni u tekuću razmenu raketne vatre. Ako to eskalira u puni regionalni rat, SAD i Iran, koji vidi Hezbolah kao najvažniju od svojih savezničkih militantnih grupa na Bliskom istoku, verovatno bi bili uvučeni u sukob koji preti da se pretvori u opšti rat na Bliskom istoku.

Pezeškijan je rekao da Iran želi da vidi mir, ali da će ustati pred nepravdom protiv svojih saveznika, koji sami donose odluke o vojnoj akciji.

"Oni ne primaju naređenja ni od koga", rekao je i nastavio:

"Nije da Jemenci čekaju da im kažemo šta da rade ili šta ne treba da rade. Ako izbije rat u regionu, to ne bi služilo ničijim interesima. Ne želimo da se svađamo".

Pezeškijan je ponovio da Iran nije znao unapred za Hamasove napade na Izrael 7. oktobra, koji su pokrenuli rat u Gazi. U tom napadu je ubijeno 1.200 civila i vojnika, a oteto je oko 250 talaca.

Usledila je odmazda Izraela u kojoj je prema navodima palestinskih službi poginulo više od 41.000 osoba.

Smatran reformatorom unutar uskog kruga iranske političke scene, Pezeškijan je izrazio spremnost da ponovo pokrene razgovore o raskinutom nuklearnom sporazumu Teherana sa Zapadom i insistiraće na tome da SAD uklone ekonomske sankcije.

On je rekao da je Iran spreman da se vrati prvobitnom sporazumu i rekao da Teheran nastavlja da se kreće ka ciljevima postavljenim u tom sporazumu.

Pezeškijan, koji je preuzeo dužnost u julu nakon što je njegov tvrdolinijaški prethodnik poginuo u padu helikoptera, takođe je negirao da je Iran dao Rusiji oružje da podrži njen rat protiv Ukrajine, suprotno tvrdnjama SAD.

"Mi ne odobravamo rusku agresiju na Ukrajinu. Nismo i nećemo im poslati balističke rakete".

(Telegraf.rs)

Video: Novinari stigli do olupine helikoptera u kojem je poginuo predsednik Irana

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA