Monstrum ubio tri žene u sudnici - ženu, advokaticu i sudiju: Ludi Mato prvi u Hrvatskoj osuđen na 40 godina

 
 
 
Čitanje: oko 5 min.
  • 0

Policajac Mato Oraškić je pre 25 godina, 22. septembra 1999, tokom brakorazvodne parnice s pištoljem ušetao u sudnicu Opštinskog suda u Zagrebu i ubio sutkinju, advokaticu i suprugu, te teško ranio zapisničarku.

U njihov pomen Hrvatska 22. septembra obeležava Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama.

Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama obeležen je u ponedeljak na zagrebačkom Opštinskom građanskom sudu, gde su uz predsednika Republike Zorana Milanovića bili ministar pravosuđa Damir Habijan i predsednik Vrhovnog suda Radovan Dobronić. U pomen na njih, kao i za sve žene žrtve nasilja, Milanović je zapalio sveću i položio cveće ispred zgrade Opštinskog građanskog suda.

Ministar pravosuđa, uprave i digitalne transformacije Damir Habijan osudio je bilo kakav oblik nasilja, posebno nad ženama i nasilje u porodici, te utvrdio da zakonodavni okvir ima odvraćajući učinak, ali je nužno da deluje sinergijski s onima koji primenjuju taj zakon.

A sada, prisetimo se tragične priče s početka ove vesti...

Bila je sreda 22. septembra 1999. godine. Za sudiju Ljiljanu Hvalec trebalo je to da bude uobičajen radni dan. Brakorazvodna parnica supružnika Oraškić bila je zakazana za 9.30 sati. Kako se bližilo vreme parnice, Mato Oraškić već je sprovodio svoj krvavi plan. U sud je ušao kroz katastar, znajući da će kroz taj ulaz lakše proći s oružjem.

Sat vremena pre rasprave na sud je došao i Vladimir Šeks, tadašnji predsednik Hrvatskog sabora, zbog zakazanog ročišta radi sukoba s kolegom Slavenom Leticom koji ga je jednom prilikom nazvao pijancem. U društvu advokatice Nele Pedišić, Šeks je stajao na jednom od hodnika suda. Bilo je oko 9.45 sati, a na prvom spratu suda odvijala se drama.

Teško ranjena zapisničarka Stanka Cvjetković kasnije je posvedočila da je Oraškić ustao i izvadio pištolj nakon što je sutkinja izdiktirala za zapisnik da je brakorazvodni postupak gotov.

S prva dva hica Mato Oraškić ubio je suprugu Gordanu, a nakon nje, takođe s dva metka, advokaticu Hajru Prohić. Okrenuo se prema sudačkom stolu i upucao sutkinju, a njeno telo klonulo je na pod.

Zapisničarku je teško ranio, a pri odlasku iz suda zgrabio i spise te ih stavio u ranac. Odjurio je u toalet gde je oprao ruke, a zatim je istim putem, kroz katastar, izašao iz zgrade suda.

"Na ratištu sam bio, ali tako nešto u životu nisam video"

"Bio sam na ratištu, ali tako nešto u životu nisam video. Na levoj strani sudnice jedna preko druge ležale su na podu dve žene. Krenuo sam prema izlazu, ali sam tada čuo tihi glas zapisničarke. Molila je da pomerimo stol s nje", ispričao je sudu 2. juna 2000. godine sudija Ivica Veselić koji je kobnog dana prvi, s kolegom Mladenom Ježekom, ušao u krvavu sudnicu.

Suprugu ubijene sutkinje strašnu vest saopšio je partner iz pekare koju su zajedno držali. Najteže mu je bilo da kaže sinovima, koji su tada imali 10 i 6 godina. Ubicu majke svojih dečaka prvi put je video na sudu.

"Nikada nisam nikome poželeo smrt, ali kad je on u pitanju, za njega ne vredi katolički oprost. Bog neka mu oprosti ako može, ali ja do svoje smrti neću", rekao je Mario Hvalec.

Suprugu Ljiljanu upoznao je kad su bili vrlo mladi. Zajedno su odrastali i poticali iz radničkih porodica. Za smrt supruge i majke Mario i sinovi nagodbom su od države dobili 50.000 tadašnjih nemačkih maraka.

Mato Oraškić svoj je brak uništio patološkom ljubomorom. Nakon što bi završio sa smenom u policijskoj stanici u Novom Zagrebu odlazio je u kafić na Sigečici i čekao da supruga Gordana završi smenu. Iz početne idile, brak se za godinu dana pretvorio u pakao.

Nasilje u porodici Foto-ilustracija: Shutterstock

Pobegla u Nemačku, Ludi Mato došao za njom

Ljubomorni ispadi Mate Oraškića ili Ludog Mate, kako su ga zvali, bili su sve češći i žešći. Suprugu Gordanu je psihički zlostavljao, a počeo ju je i tući. Početkom 1999. godine nazvala je svoje roditelje, koji su živeli u Nemačkoj, da ju je Mate pretukao i da je otišla od njega. Majka i brat su po nju došli u Sloveniju i odveli je u Nemačku, ali Mati je to tek bio okidač. Otišao je za njom. Intervenisala je i nemačka policija, a Mato je sve prikazao kao otmicu u kojoj su glavni igrači suprugina majka i brat.

Gordana je rekla da joj je pretio da će, ako nekome kaže da ju je tukao, jedan metak dobiti ona, a drugi će ispaliti u sebe. Njegova porodica bila je na njegovoj strani, te su Gordanu optužili da je bila u vezi s vlasnikom kafića na Ferenščici u kojem je radila. Optužili su je i da je njena porodica od Mate ukrala 50.000 maraka, te da ju je zato i ubio.

Oraškić nije mogao da podnese činjenicu da se bliži dan kada će izgubiti ženu koju je smatrao svojim vlasništvom. Dan pre pokolja ispovedio se u crkvi u Rasniji gde je često odlazio kad bi posećivao majku u Cvetkovcu kod Koprivnice. Kod majke je proveo i poslednji dan pre masakra. Bio je uznemiren, a mesec dana ranije suspendovan je s posla jer se sumnjalo da je 23. juna 1999. zapalio kuću Gordaninih roditelja. Ona je bila u Nemačkoj, a nekoliko dana pre krvavog ročišta stigla je u kuću svojih roditelja u Blagorodovcu.

Veče pre ročišta Gordanu je nazvala advokatica Hajra Prohić i rekla da će ipak biti na raspravi, s koje je trebalo da izostane zbog smrti suprugovog oca.

"Moja je supruga ipak otišla na to ročište. I danas kad razmišljam o svemu što se dogodilo, siguran sam da je on svesno počinio taj zločin. Teško mi je da prihvatim neka objašnjenja da je to učinio samo zato što se radilo o ženama", rekao je Esad Prohić, suprug ubijene advokatice.

Sudjenje, sud , sudski cekic, pravda, sudija Foto: Shutterstock

Prvi osuđenik u Hrvatskoj koji je dobio maksimalnu kaznu zatvora

Na suđenju Oraškiću koje je usledio, ubica je izvodio svoju predstavu. Majci ubijene Ljiljane Hvalec dobacio je: "Đubre jedno!". Čitavo suđenje ponavljao je da je optužnica protiv njega montirana.

"Kako bi bilo vama da vas optuže, a izgubili ste tako drage osobe!", rekao je tada u sudnici.

Sudija Zdravko Jambrović, koga je Oraškić nazivao korumpiranim pijancem, rekao je da u svojoj višegodišnjoj praksi nije naišao na ovakav slučaj. Oraškić je sudiji čak duže vreme pisao iz zatvora, a nakon hapšenja je rekao: "Kad mi skinu lisice, poubijaću sve oko sebe".

Mato Oraškić kaznu bi trebao izdržavati do 22. septembra 2039. godine.

(Telegraf.rs)

Video: Konferencija povodom beogradske premijere filma "Megdan: Između vode i vatre" u Sava Centru

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA