Amerikanka zbog eutanazije stiže u Švajcarsku, sa njom dolazi i ćerka: "Ne podržavam je, ali poštujem odluku"

 
A. R.
A. R.
 
 
Čitanje: oko 2 min.
  • 3

Amerikanka, koja će otputovati u Švajcarsku da bi tamo umrla uz pomoć eutanazije, put Evrope će krenuti zajedno sa ćerkom.

Gejl Hendiks (79) odlučila je da će 26. septembra izvršiti eutanaziju i tu vest je saopštila porodici i prijateljima, a svoju odluku je obrazložila jednom jednostavnom rečenicom: "Moje telo, moj izbor, moja smrt".

Žena, poreklom iz Misurija, odlučila je da dođe u Švajcarsku gde će biti izvršena eutanazija. Odluku je donela nakon višegodišnjeg razmišljanja, odnosno od kada joj je dijagnostikovan lupus i intersticijska bolest pluća zbog kojeg konstantno mora da prima kiseonik.

Pre dijagnoze, Gejl je živela veoma aktivnim životom. Ali, to se sve promenilo pre tri godine kada su joj pluća toliko oslabila da nisu više mogla samostalno da rade.

Volela je trčanje i vožnju bicikla, ali se sada umarala i na ravnom. Njen život više nije bio isti i žena je posle dugog razmišljanja rešila da želi da je eutaniziraju.

Inače, još pre 20 godina postala je zagovornik za potpomognutu smrt. Godinama je bila jedan od aktivista za uvođenje zakona i podizanje svesti o ljudima koji žele na taj način da umru.

"Imala sam sjajan život i želim dostojanstveno da pređem u sledeću fazu", objasnila je.

Iako joj se funkcija pluća smanjuje, njeni prijatelji kažu da ne izgleda i ne ponaša se poput osobe koja umire, piše Fox 19.

"Ali ja umirem, i to je ono što želim da kontrolišem. Ne želim da dođem do tačke postojanja, a ne življenja", rekla je objašnjavaći svoju odluku da se podvrgne eutanaziji.

"Ona je oduvek radila tri posla, išla na koncerte i festivale. I mene je vodila dok sam bila mala, muzika nas povezuje", rekla je njena ćerka Šarlene Foeste, koja dodaje da je njena majka uvek sama krojila pravila.

"Ona je jako realna osoba, uvek se suočava sa problemima. Biće teško, ali znam šta da očekujem i šta će se dogoditi", rekla je Foeste koja će s majkom putovati u Švajcarsku.

Prvo su htele eutanaziju da obave u jednoj od sedam saveznih država SAD koje dozvoljavaju ovaj postupak, ali je potrebno duže vreme da se sprovede u delo.

Ne želi da čeka 

"Kada sam primetila da se stanje pogoršava iz meseca u mesec, znala sam da to želim da obavim dok još mogu da putujem i obavim to sama, znala sam da mora biti uskoro", objasnila je.

"Dok sedim ovde i opisujem proces zvučim kao neki doktor, ne kao osoba koja priča o saopstvenoj smrti, ali to je zato što sam apsolutno pomirena sa svojom odlukom", izjavila je Hendriks.

"Ne slažem se s njenom odlukom, ali nije moj izbor. Volim je i podržavam je i nema šanse da će moja mama ovo uraditi sama", dodala je razlog zašto odlazi sa majkom u Švajcarsku.

(Telegraf.rs)

Video: Šta sve do sada znamo o nestanku Ane Knežević

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Licemerka

    23. septembar 2024 | 16:16

    I ja bih -odmah, da mogu... Sve mi je dosadilo!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA