Plan za pobedu Ukrajine Volodimira Zelenskog uključuje bezbednosne garancije slične članstvu u NATO

 
A. P.
A. P.
 
 
Čitanje: oko 1 min.
  • 2

Prema ''Planu za pobedu'' koji će ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski ove nedelje predstaviti američkom predsedniku Džozefu Bajdenu i kandidatima na predsedničkim izborima Kamali Haris i Donaldu Trampu, Ukrajina će tražiti bezbednosne garanacije nalik onima koje imaju članovi NATO.

Kako prenosi Tajms, "Plan za pobedu", pored bezbednosnih garancija sadrži još tri tačke: nastavak ukrajinskih operacija u ruskom pograničnom Kurskom regionu kako bi se povećao njen pregovarački ulog, zahtev za ''specifičnim'' naprednim oružjem, kao i međunarodna finansijska pomoć za ponovnu izgradnju Ukrajine.

Kako se navodi, zahtev Zelenskog za bezbednosnim garancijama održava neuspeh Ukrajine da bude primljena u NATO i druge međunarodne saveze, a istovremeno prestavlja želju za ''dokazom'' američke posvećenosti odbrane Ukrajine, nakon što je Tramp prethodno govorio o potencijalnim teritorijalnim ustupcima Rusiji kako bi se rat okončao.

Tajms ističe da Zelenski želi da izbegne da se Ukrajina nađe u situaciji da mora da pristane na nepovoljan mirovni sporazum.

Zelenski je ranije izjavio da je potrebna podrška Bajdena i drugih zapadnih lidera kako bi Ukrajina mogla da počne pregovore iz ''snažne pozicije'' pre kraja godine.

Neimenovani zapadni diplomata istakao je da će ishod američkih predsedničkih izbora presudno uticati na ruske poteze u daljem toku rata.

''Za ruskog predsednika Vladimira Putina to je najrelevantniji element u njegovim proračunima. Ako Rusi dođu do zaključka da postoji vlada u Vašingtonu koja je odlučna da nastavi da podržava Ukrajinu, to će definitivno promeniti njihov stav o mogućim pregovorima. Ali ako imaju osećaj da im je Donald Tramp taj koji im možda nudi jeftin izlaz, to će biti kraj'', rekao je diplomata.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Video: Predsednik Ukrajine: "Borba je ovde. Ovo je naša zemlja, naša deca, sve ćemo braniti"

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA