Zelenski se javio iz aviona na putu za SAD: "Stižem u posebnu posetu, ova jesen odlučiće budućnost rata"

 
A. M.
A. M.
 
 
Čitanje: oko 1 min.
  • 1

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski doputovao je sinoć u SAD, gde će američkom kolegi Džou Bajdenu i saveznicima predstaviti detalje svog mirovnog plana opisanog kao "plan pobede", čiji je cilj stati na kraj ruskoj invaziji njegove zemlje.

"Stigli smo u SAD. Glavni cilj je ojačati Ukrajinu i zaštititi sve naše ljude. Ovaj rat može završiti samo pravednim mirom kroz međunarodne napore. Plan pobede Ukrajine biće na stolu svih naših saveznika", objavio je Zelenski na društvenoj mreži X.

U videoporuci iz svog aviona naznačio je da pre Njujorka i Vašingtona odlazi u Pensilvaniju - u "posebnu posetu".

"Ova jesen odlučiće budućnost rata", naglasio je dodajući da će američki predsednik Bajden biti prvi koji će detaljno videti ukrajinske predloge za okončanje rata s Rusijom.

Zatim ih, dodao je, planira predstaviti "svim čelnicima naših partnerskih zemalja", kao i američkom Kongresu i predsedničkim kandidatima u SAD, Kamali Haris i Donaldu Trampu.

Njegovo putovanje odvija se usred američke predsedničke kampanje i podudara se s Generalnom skupštinom Ujedinjenih nacija, koja je zakazana ove nedelje u Njujorku, a očekuje se da će Zelenski ponovno pokušati uveriti Bajdena da dopusti Kijevu da napada ciljeve u Rusiji zapadnim oružjem dugog dometa, za koje kaže da bi moglo promeniti tok rata.

Rusija je u subotu objavila da neće učestvovati na drugom samitu o Ukrajini koji želi Kijev u novembru, nakon prvog izdanja u Švajcarskoj.

"Samit će imati iste ciljeve: promovisati iluzornu formulu Zelenskog za bilo kakvu osnovu za rešavanje sukoba, dobiti podršku većine sveta i iskoristiti je da Rusiji postavi ultimatum kapitulacije", izjavila je portparolka ruske diplomatije Marija Zaharova.

Dok Kijev ostaje pri svojem zahtevu za "pravednim" mirom prema kojem bi ruske trupe napustile međunarodno priznate granice zemlje, uključujući poluostrvo Krim, Moskva samo namerava proučiti "ozbiljne predloge" koji bi uzeli u obzir "situaciju na terenu koja odražava geopolitičku stvarnosti.

(Telegraf.rs)

Video: Naoružanog čoveka koji im je pretio izvlačio iz plamena da ga spasi: Nikola iz Čačka je pravi heroj

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA