Medved na santi leda doplutao do Islanda: Uspeo da preživi nemoguće, ali odmah ga stigla nemilosrdna sudbina

 
Z. K.
Z. K.
 
 
Čitanje: oko 1 min.
  • 0

Islandska vlada odlučila je da polarni medved koji je doplutao na santi leda sa Grenlanda bude usmrćen!

Medved je stigao do obale Islanda nošen strujama, međutim, životinja je ubijena jer je ostrvska vlada procenila da bi njeno vraćanje bilo preskupo.

Grenland i Island udaljeni su inače oko 300 km i sa vremena na vreme dogodi se da neki od polarnih medveda na ledenom bregu stigne na obalu Islanda. Takav splet okolnosti, međutim, uvek ima isti ishod jer medved bude ubijen. To se dogodilo i medvedu koji je pre nekoliko dana primećen na severozapadnoj obali Islanda. Najverovatnije se ledeni breg odlomio dok je medved bio na njemu i potom su ga struje prenele na Island. Tamo je počeo da se kreće duž obale i pretura po smeću jedne naseljene kuće.

Polarni medved ubijen na Islandu Foto: Tanjug/AP

Policija je odlučila da ga ubije nakon konsultacija sa Agencijom za životnu sredinu. Helgi Jenson, šef islandske policije, navodi da žali zbog ubistva životinje, piše Fanpage.it.

"To nije nešto što volimo da radimo. Medved je bio vrlo blizu jedne kuće. Unutra je bila starija gospođa", navodi Jenson.

Protokol koji policija sledi za medvede koji stižu na Island, nažalost, veoma je jasan.

Polarni medved nije ugrožena vrsta, međutim, smatra se ranjivom vrstom. To je najveća kopnena životinja mesožder koja postoji u prirodi. Odrasli mužjaci mogu dostići i 700 kilograma dok grizli može da dostigne 360 kg. Celokupna populacija polarnih medveda je koncentrisana na Arktiku dok na na Antarktiku nema polarnih medveda.


Broj primeraka u prirodi se procenjuje između 20.000 i 25.000.

Britanski list Gardijan navodi da je od 9. veka zabeleženo samo 600 slučajeva da su medvedi sa Grenlanda stigli do Islanda.

(Telegraf.rs)

Video: Pripreme za prikaz sposobnosti Vojske Srbije „Zastava 2024“

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA