Izrael jednim vazdušnim udarom osakatio Hezbolah: Potvrđena smrt 14 komandanata i visokih članova grupe

 
 
 ≫ 
 
Čitanje: oko 9 min.
  • 0

IDF je potvrdio eliminaciju više visokih komandanata Hezbolaha u napadu u petak na Bejrut.

Izraelske odbrambene snage (IDF) potvrdile su u subotu da su eliminisale mnoge od najviših komandanata elitne Radvan jedinice Hezbolaha u petak u napadu na Bejrut, u kojem je poginuo Ibrahim Akil, vođa vojnih operacija Hezbolaha, piše Times of Israel.

Hezbolah je priznao da je vazdušni napad ubio dvojicu njihovih najviših komandanata i još 14 članova terorističke grupe, koji su se sastajali u podrumu stambene zgrade u Bejrutu. Ovaj razorni napad dodatno je oslabio iranskog saveznika i približio strane opštem ratu.

Vojska je navela 11 visokih zvaničnika Radvan jedinice koji su poginuli u napadu. Radvan jedinica predvodi kopnene operacije Hezbolaha u južnom Libanu.

Akil je bio šef vojnih operacija Hezbolaha, vršilac dužnosti komandanta Radvan jedinice i vođa dugoročno planiranog napada na Galileju. Akil se sastajao sa višim komandantima Radvan jedinice ispod stambene zgrade u Bejrutu kada je IDF izvršio napad.

Ahmed Vabi, identifikovan od strane Hezbolaha i IDF-a kao šef jedinice za obuku ove terorističke grupe i bivši komandant Radvan jedinice, takođe je među poginulima u napadu.

IDF je saopštio da je Vabi bio među onima koji su planirali invaziju Hezbolaha na Galileju i da je učestvovao u unapređivanju ukopavanja Hezbolaha u južnom Libanu, pokušavajući da poboljša borbene sposobnosti organizacije.

Tokom godina, kao i u prvim mesecima rata, vojska je saopštila da je Vabi bio uključen u planiranje i sprovođenje raketnih napada i infiltracija. Kao znak njegovog značaja, Hezbolah ga je identifikovao kao "komandanta." Hezbolah retko svoje visoke operativce ubijene u izraelskim napadima naziva komandantima.

Pozamašan spisak ubijen

Ostali visoki komandanti Radvan jedinice ubijeni u napadu identifikovani su od strane IDF-a kao: Hasan Husein, komandant specijalnih snaga u Aziz regionalnoj diviziji; Samer Halavi, komandant priobalnog regiona; Abas Muslimani, komandant regiona Kana; Abdulah Hidžazi, komandant regiona Ramim Ridž; Muhamed Reda, komandant regiona Hiam; Hasan Madi, komandant regiona planine Dov; Hasan Abd al-Satar, šef operacija; Husein Hadraj, šef kabineta; Muhamed al-Atar, komandant odeljenja za obuku; i Mahmud Hamad, visoki oficir za operacije.

"Ovi komandanti su godinama predvodili i planirali napad i plan infiltracije Radvan jedinice na izraelsku teritoriju, koji je trebalo da se izvede kada bi stiglo naređenje", saopštila je vojska. "Akil i komandanti eliminisani u napadu bili su odgovorni za planiranje, unapređivanje i sprovođenje stotina terorističkih operacija protiv Izraela, uključujući planiranje Hezbolahove smrtonosne šeme za upad u zajednice Galileje."

Ministar zdravlja Libana, Firas Abiad, rekao je da je ukupni broj žrtava u napadu porastao na 37, uključujući troje dece i nekoliko žena. Abiad je rekao da su hitne službe radile "tokom noći" na izvlačenju mrtvih i ranjenih iz ruševina, dodajući da se "stambena zgrada srušila na stanare" nakon izraelskog napada.

Abiad je rekao novinarima da je ranjeno 68 ljudi, od kojih je 15 ostalo u bolnici, dodajući da operacije potrage i spasavanja još traju i da je broj žrtava verovatno u porastu. Ministar javnih radova i saobraćaja Ali Hamie rekao je novinarima na licu mesta da se 23 osobe još vode kao nestale.

Akil "na putu za Jerusalim"

Akilovo telo je izvučeno tokom noći, a Hezbolah je objavio njegovu smrt, rekavši da je "jedan od njegovih velikih vođa" ubijen "na putu za Jerusalim", fraza koju koriste za borce ubijene od strane Izraela.

Libanska vojska je ogradila područje sprečavajući ljude da priđu zgradi koja je srušena, dok su članovi libanskog Crvenog krsta stajali u blizini kako bi preuzeli svako izvučeno telo ispod ruševina. U subotu ujutru, medijska kancelarija Hezbolaha odvela je novinare u obilazak mesta vazdušnog napada, gde su radnici još kopali kroz ruševine.

Hezbolah u rasulu

Smrtonosni napad izgleda da je dodatno gurnuo Hezbolah u rasulo nakon što je ova teroristička grupa pretrpela par neviđenih napada ranije ove nedelje, u kojima je eksplodiralo na hiljade pejdžera i radio stanica koje koriste njeni članovi, ubivši 37 ljudi i ranivši na hiljade. Taj napad je, kako se veruje, takođe izvršio Izrael, koji nije ni potvrdio ni demantovao svoje učešće.

Vođa Hezbolaha Hasan Nasralah obećao je u četvrtak da će Izrael snositi posledice za eksplozije. Teroristička grupa nije odmah odgovorila na napad u petak.

Nakon napada, Hezbolah je imenovao visoke oficire Alija Karakija i Talala Hamiju da zajednički predvode operativnu diviziju terorističke grupe nakon ubistva Akila, izvestio je saudijski novinski portal Al-Hadath.

Oba oficira već sede u Savetu za džihad, najvišem vojnom telu Hezbolaha.

Karakija je šef Hezbolahove južne komande, odgovoran za vojne aktivnosti terorističke grupe u južnom Libanu, a Hamija je šef Hezbolahove Jedinice 910, jedinice za strane operacije, odgovorne za napade u inostranstvu.

Savet za džihad

Hezbolah Bejrut Fuad Šukr Hezbollah Beirut Fuad Shukr Foto: U.S. Department of State

Veruje se da je Savet za džihad imao sedam članova, iako je sada spao na pet nakon ubistava Akila i Fuada Šukra, vojnog šefa Hezbolaha, koji je ubijen u julu.

Akil je takođe bio tražen od strane Sjedinjenih Država zbog uloge u bombaškim napadima na američku ambasadu u Libanu 1983. godine i na kasarnu američkih marinaca u Bejrutu.

U kratkoj izjavi izdatoj u petak uveče, ubrzo nakon početka Šabata, premijer Benjamin Netanijahu rekao je: "Naši ciljevi su jasni, a naši postupci govore sami za sebe."

Pre i nakon napada na Akila, Hezbolah je u petak ispalio oko 200 raketa na severnu Galileju i Golansku visoravan. Nije bilo izveštaja o žrtvama nakon baraža, koji se desio dok je IDF upozoravao stanovnike tog područja da ostanu blizu skloništa.

Uz Akila, vojni vrh Hezbolaha i rukovodstvo Radvan jedinice ubijeni su u napadu, prema izveštaju vojske.

Sprečen napad na Galileju?

"Sastali su se ispod zemlje, ispod stambene zgrade, u srcu Dahije, koristeći civile kao ljudski štit. Sastali su se da bi koordinisali terorističke aktivnosti protiv izraelskih civila", rekao je portparol IDF-a, admiral Danijel Hagari, na konferenciji za novinare.

Libanski mediji izvestili su da je napad izvršio izraelski borbeni avion F-35 koristeći dve rakete za ciljanje stambene zgrade u području Dahije na jugu Bejruta, poznatom uporištu Hezbolaha.

"Akil i komandanti Radvan jedinice koje smo napali su komandanti koji su osmislili i vodili plan terorističke grupe Hezbolah, koji je trebalo da se sprovede na dan kada bi stiglo naređenje, da napadnu severnu teritoriju države Izrael — ono što su nazvali 'Plan za osvajanje Galileje'", rekao je Hagari.

U ovoj planiranoj invaziji, "Hezbolah je nameravao da upadne na izraelsku teritoriju, okupira zajednice Galileje i ubija i otima izraelske građane — slično onome što je Hamas uradio 7. oktobra", nastavio je Hagari.

"Komandanti koje smo danas eliminisali nadgledali su napade na izraelske građane od 8. oktobra i planirali da sprovedu još takvih napada", dodao je, nazivajući Akila "teroristom sa mnogo krvi na rukama, odgovornim za smrt mnogih civila i nevinih ljudi."

Akil se pridružio Hezbolahu 1980-ih, a bio je odgovoran i za napade terorističke grupe van Libana, prema IDF-u. Vojska je saopštila da je učestvovao u mnogim napadima u drugim zemljama, uključujući i napade na civile.

Od 2004. godine, Akil je služio kao šef operacija Hezbolaha, odgovoran za bombaške napade terorističke grupe i napade protivtenkovskim projektilima na Izrael, vazdušnu odbranu i druge aspekte organizacije, saopštila je vojska.

IDF je saopštio da je Akil bio uključen u napad protivtenkovskim projektilima na vojnu ispostavu u blizini Avivima 2019. godine, bombaški napad na raskrsnici Megido prošle godine i nekoliko pokušaja operativaca Hezbolaha da se infiltriraju u Izrael tokom rata.

Izrael, Hezbolah, Liban Foto: Kawnat HAJU / AFP / Profimedia

"Niko ne lije suze za njim"

Ne lijući suze SAD su optužile Akila za ulogu u bombaškim napadima kamionom u Bejrutu na američku ambasadu u aprilu 1983. godine, u kojima je poginulo 63 ljudi, i u napadu na kasarne američkih marinaca šest meseci kasnije, u kojem je poginulo 241 osoba. Takođe je bio tražen zbog direktnog učešća u otmici američkih i nemačkih talaca u Libanu 1980-ih.

SAD su nudile nagradu od sedam miliona dolara za Akilovu glavu.

Bela kuća nije plakala zbog Akilove smrti, rekao je specijalni američki izaslanik za Bliski istok Bret Mekgurk, ali je naglasio da SAD možda ne bi podržale ovaj potez zbog rizika od eskalacije u regionu.

"Ibrahim Akil, koji je danas ubijen, bio je odgovoran za bombaški napad na ambasadu u Bejrutu pre 40 godina. Dakle, niko ne lije suze za njim", rekao je Mekgurk na konferenciji Izraelsko-američkog saveta u Vašingtonu.

"To je rečeno, imamo nesuglasice sa Izraelcima u vezi sa taktikom i načinima na koje se procenjuje rizik od eskalacije. Situacija je vrlo zabrinjavajuća. Uveren sam da ćemo kroz diplomatiju, odvraćanje i druge metode naći rešenje", dodao je.

Hezbolah Foto: Shutterstock

Bez mira od 8. oktobra

Napad u petak bio je samo treći put da je Izrael ciljao Bejrut otkako je IDF počeo da odgovara na vatru preko granice iz Hezbolaha, koja je počela dan nakon što je Hamas pokrenuo svoj napad 7. oktobra.

U julu je u izraelskom vazdušnom napadu u Bejrutu ubijen vojni šefa Hezbolaha Šukr, a pre toga u januaru zamenik vođe Hamasa Saleh al-Aruri u napadu izraelskog vazduhoplovstva u libanskoj prestonici.

Hezbolah je obećao da će nastaviti napade sve dok ne bude primirja u Gazi. Većina napada s obe strane bila je ograničena na granično područje, ali su primorali desetine hiljada Izraelaca i Libanaca da napuste svoje domove.

Dok je Izrael ponavljao mesecima da bi više voleo diplomatsko rešenje koje bi omogućilo njegovim stanovnicima da se vrate svojim kućama, rekao je da će, ako bude potrebno, koristiti vojnu silu.

SAD su pokušale da posreduju u dogovoru, koji bi, između ostalog, podrazumevao povlačenje Hezbolaha na 10 kilometara od granice, u skladu sa Rezolucijom 1701 Saveta bezbednosti UN, koju teroristička grupa već dugo krši. Međutim, priznato je da će najizvesniji način da se postigne takav dogovor biti prvo postizanje primirja u Gazi, koje je takođe ostalo nedostižno.

Ipak, specijalni izaslanik SAD Amos Hohstajn rekao je izraelskim liderima tokom posete ranije ove nedelje da pokretanje rata protiv Hezbolaha verovatno neće obezbediti Izraelu uslove koje traži kako bi se 60.000 evakuisanih stanovnika vratilo svojim domovima i naglasio da će strane na kraju biti primorane da se slože s istim dogovorom koji je trenutno na stolu nakon što pretrpe velike gubitke.

Hasan Nasralah Lider Hezbolaha Hasan Nasralah Foto: Tanjug/AP

Izrael promenio ciljeve rata

Izrael je ranije ove nedelje saopštio da menja ciljeve rata — formulisane nakon što je Hamas izvršio invaziju na južni Izrael iz Gaze 7. oktobra, u kojem je ubijeno oko 1.200 ljudi i kidnapovan 251 talac — kako bi dodao dodatni imperativ da se raseljeni stanovnici s severa sigurno vrate svojim domovima.

Od 8. oktobra, snage predvođene Hezbolahom napadaju izraelske zajednice i vojne ispostave duž granice gotovo svakodnevno, pri čemu grupa kaže da to čini kako bi podržala Gazu tokom rata.

Do sada, okršaji su rezultirali sa 26 civilnih žrtava na izraelskoj strani, kao i sa smrću 22 vojnika IDF-a i rezervista. Takođe je bilo nekoliko napada iz Sirije, bez povređenih.

Hezbolah je identifikovao 483 svoja člana koja su ubijena od strane Izraela tokom tekućih okršaja, uglavnom u Libanu, ali i u Siriji. Takođe je ubijeno i 79 operativaca drugih terorističkih grupa, jedan libanski vojnik i na desetine civila.

U međuvremenu, Kataib Hezbolah, iranski saveznik koji deluje u Iraku i Siriji i nije direktno povezan sa svojim libanskim imenjakom, ojbavio je smrt jednog člana u navodnom izraelskom vazdušnom napadu u blizini Damaska u petak ujutru.

Teroristička grupa je u saopštenju navela da je Abu Haidar al-Kafadži služio kao bezbednosni savetnik u oblasti Damaska.

(Telegraf.rs)

Video: Otvoren Sajam pirotskog sira i kačkavalja

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA