Poznato zbog čega je Izrael baš sad eliminisao Ibrahima Akila: Bio je jedan od ključnih komandira Hezbolaha

 
A. P.
A. P.
 
 
Čitanje: oko 1 min.
  • 0

Izraelske odbrambene snage (IDF), saopštile su zbog čega je baš sada likvidiran Ibrahim Akil, komandir elitne jedinice Radvan i jedan od najistaknutijih lidera Hezbolaha.

Sjedinjene Države su nudile sedam miliona dolara za informaciju koja bi dovela do njegovog hapšenja, a kako je naveo general pukovnik Herci Halevi, načelnik Generalštaba IDF, Akil je bio glavni za "planiranje invazije Hezbolaha na Galileju":

"Vojni odgovor stići će svakoga ko predstavlja pretnju izraelskim civilima. Komandant Hezbolaha koga smo danas eliminisali pripremao napad poput onog od sedmog oktobra na severnu granicu. Došli smo do njih, kao što ćemo doći do svih koji predstavljaju pretnju stanovnicima država Izrael", rekao je general Halavi.

Kontraadmiral Daniel Hagari, portparol IDF, naveo je da se Akil sastao sa drugim liderima Hezbolaha u podzemnom skrovištu koje se nalazi ispod jedne stambene zgrade i da su oni koristili civile kao živi štit.

"Planirlai su terorističke aktivnosti protiv izraelskih civila. U napadu u Bejrutu je eliminisano najmanje deset komandanata Hezbolaha", rekao je Hagari.

Oglasio se i Joav Galant, izraelski ministar odbrane, koji je rekao da će se nastaviti aktivnosti na ostvarenju glavnog cilja, a to je zaštita "izraelskih civila":

"Redosled operacija u novoj fazi rata nastaviće se sve dok se ne postigne naš cilj. A to je bezbedan povratak stanovnika severa svojim domovima", naveo je on.

Podsećamo, kako je Telegraf.rs ranije danas preneo, Ibrahim Akil, takođe poznat kao Tahsin, je tokom 80-ih bio glavni član Organizacije Islamski džihad, terorističke ćelije Hezbolaha, koja je preuzela odgovornost za bombaške napade na američku ambasadu u Bejrutu u aprilu 1983. godine, u kojima su poginule 63 osobe, i na kasarne američkih marinaca u oktobru 1983, u kojima je ubijen 241 američki vojnik.

(Telegraf.rs)

Video: Stotine boraca Hezbolaha povređeno nakon eksplozija pejdžera u navodnom izraelskom napadu

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA